Hunter

Elkészült a kiberkéz prototípusa

Elkészült az európai Cyberhand projekt egyik fő eleme, egy mesterséges kéz, amit majdan - ahogy azt a projekt neve is sejteti - az idegrendszerhez drótoznak.

Ezzel lehetővé teszik, hogy a kézbe épített szenzorok által vett jelzések eljussanak az agyba, majd az agy utasításai visszajussanak a kéz mechanikájához. Az EU IST (Információs Társadalmi Technológiák) programja által finanszírozott tervezetben német, spanyol, olasz és dán kutatók vesznek részt, munkájukat az olasz Paolo Dario professzor és kolléganője, a kéz kifejlesztését vezető Maria Chiara Carrozza professzor koordinálja.


Az ötujjú, teljesen érzővé tett kéz-prototípus szabadsági fokainak száma 16, amit hat parányi motor munkája tett lehetővé. A mozgás mellett nagy hangsúlyt fektettek az érzékelésre is, a kéz beépített szenzoraival a megérintett tárgy érdessége és a hőmérséklete mellett hővezető képességét is érzékeli.

Mind az öt ujj tagolt és egy-egy motor szolgálja az ujjpercek egymástól független hajlítását. A műkéz egyik fő újdonsága a többi ujjal szembeállítható hüvelykujj, ami a hagyományos műkezeknél jóval hatékonyabb fogási műveletek végrehajtását eredményezi. A hatodik motor a hüvelykujj pozicionálását végzi. Hasonlóan a valódi kézhez, melyben egy izom meghúz egy inat az ínhüvelyben, a CYBERHAND ujjaiban az inakat helyettesítő kábelek egy teflonhüvelyen keresztül futnak, amit izmok helyett a fentebb említett DC motorok húznak meg. A tőpercet, a középső és végső ujjpercet, azaz az ujjpercek közötti csontokat mind ugyanaz az ín mozgatja, így egyfajta önadaptív fogást kapunk, ami a CYBERHAND alapvető jellemvonása, mivel csak korlátozott számú vezérlőjel áll a felhasználó akaratlagos irányításának rendelkezésére. Mindennek az a lényege, hogy kevesebb erőfeszítés kelljen a napi tevékenységek során a kéz irányításához.

A prototípus hosszirányú izmon belüli elektródákat (LIFE) használ a kéz és az idegrendszer csatlakoztatásához, melyeket feltehetően egy új, nagyobb teljesítményű, és az emberek számára kisebb beavatkozással járó elektródatípus, az úgynevezett vékony hártyás LIFE fog felváltani.

A projekt következő lépcsőfoka az elkészített prototípus kipróbálása embereken. Jelenleg a kutatók megpróbálják összegyűjteni az összes lehetséges orvosi és etikai kérdést, amit egy ilyen implantátum felvethet. A tervezetnek sikerült egy klinikai partnert is találnia, melynek helyi etikai bizottsága már áldását adta a CYBERHAND rendszer klinikai jóváhagyási procedúráira, ami 2006-ban veheti kezdetét. Több cég már érdeklődését fejezte ki a rendszer kereskedelembe való bevezetésére, mindazonáltal még legalább öt, de inkább nyolc évre lesz szükség, mire az eszköz túljut az összes szükséges eljáráson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxoror #45
  • Frosty01 #44
    és mi van akkor ha a csapágyak berozsdásodnak? :DDDDDDDDDDDD
  • CsabiDuke #43
    Szerintem meg visszajött egy terminator az időben és megtalálták a kezét... lassan jön a skynet és a háború!!
    De azért én sem tartom hülyeségnek ezt a műkezes dolgot, meg azt sem hogy egyszer még divat lehet belőle, és egyszer még pontosabb, erősebb, gyorsabb lehet mint az igaz... bár nem tudom mert mind2-t ugyan az az agy irányítja...
  • dez #42
    "támogatja valamennyi életforma (mesterséges értelmek"

    Egyelőre az még nem életforma... :)
  • Kryon #41
    Ez a jövő:

    http://tarrdaniel.freeweb.hu/documents/Transzhumanizmus/transzhumanizmus.htm

  • Bith #40
    Miért kéne hajlania? Én is be tudon hajlítani anélkül, hogy a többi mozdulna.
  • chromecat #39
    ezzel kapcsolatban biztosan kevesebb etikai aggály merül fel, mint a klónozott sejtekből előállított mesterséges végtagokkal, nem?
  • uniu #38
    Az emberi kez nagyon bonyolult, sztem jo 200 ev kene min.,hogy hasonlot modellezzenek, de inkabb mar akkor tenyleg egy uj kinovesztese celszerubb.
  • immovable #37
    Az energia ellátást lehet a donor teste adja majd...
    Egy emberi test elég sok, elektromos és hő energiát állít elő...
    Sztem az energia nem lesz próbléma...
    Vagy ha mégis este lecsatolod és rádugod a töltőre, csak ha éjjel kimész a budira ne hagy a szobában:)
  • Gabest #36
    A lényeg azon a "pszichózis"-on van :P Mint ahogy töri órán tanították régen, az agy felfedezi az eszközt, majd annak a használata visszahat rá, amitől jó esetben tovább fejlődik. A kérdés, hogy milyen hatással lesz majd az emberek személyiségére egy ilyen művégtag, mennyire fogunk függővé válni (pl. szemüveg/kontaktlencse nélkülözhetetlen ma már), valamint lesznek-e akik direkt levágatják és lecserélik kezüket-lábukat, ha megéri.