Hunter

Nem csupán a hitben rejlik az akupunktúra ereje

Brit tudósok bebizonyították, hogy az akupunktúrának mérhető hatása van az agyra, bár azt még nem sikerült tisztázni mit is aktivál pontosan.

A tanulmány újabb bizonyítékot ad arra nézve, hogy az akupunktúra gyógyító hatása nem csupán egy placebo hatás, azaz nem pusztán a betegek reményeiből táplálkozik. A brit Southampton Egyetem kutatócsapata George Lewith vezetésével az agyról készült tomográfos felvételekkel bizonyítja, hogy a tűvel történő kezelés olyan agyterületeket aktivál, amit a tűszúrást csupán imitáló eljárások nem.

A test meghatározott pontjain finom tűket használó akupunktúra egy ősi kínai gyógymód a betegségek, a fájdalom vagy akár a függőségek enyhítésére. A mögötte rejlő mechanizmusról azonban a mai napig sem tudunk túl sokat, az akupunktúra klinikai kísérletei pedig elég vegyes eredményt hoztak. Volt ahol bevált, volt ahol nem érte el a kívánt hatást. Sok tanulmány szerint csupán placebo hatást hoz létre, ennek köszönhetők a bekövetkező gyógyulások.

A szakértők szerint a felemás eredmények oka a rosszul irányított akupunktúra tesztekben keresendő. Egyes tanulmányok például nem is az akupunktúrás pontokon alkalmazták a tűket. Lewith a placebo hatás vizsgálata érdekében olyan tűket használt, melyek - akárcsak egy színpadi tőr - behúzódnak, nem hatolnak át a bőrön, csupán a tűszúrás érzetét keltik a betegekben, akik így valójában csupán azt hiszik, hogy lezajlott a kezelés.

A tanulmányban 14 izületi fájdalommal küzdő beteg vett részt, akik mindegyike kapott valódi akupunktúrás kezelést és kipróbálták rajtuk a tompa tűket is. (Utóbbi esetben a betegekkel a végén közölték, hogy nem lesz semmilyen hatása az eljárásnak.) A kutatók pozitron emissziós tomográfiával (PET) mérték az agytevékenységet. Mind a placebo, mind a valódi kezelés működésbe hozta az agy az ópiumszármazékokra reagáló területét, azaz fájdalomcsillapítást generált. A valódi akupunktúra azonban emellett egy másik agyterületet, a nagyagykéreg egyik részét, az úgynevezett insulát is aktiválta. Az nem tisztázott, mit jelent ez az aktivitás, azonban az ősi gyógymód a hit ereje mellett valós élettani hatására is enged következtetni.

A brit kutatók egy korábbi kísérletükben maguk is kimutatták, hogy a betegek meggyőződése jelentős szerepet játszik a kezelésekben. A placebo hatás egy krónikus nyakfájdalmakkal küszködő csoport tagjainak 80%-ánál enyhítette a fájdalmakat. Összességében a tanulmány segíthet jobb placebók előállításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HUmanEmber41st #87
  A létezés tudománya c. filmet
 • dez #86
  http://www.stop.hu/showcikk.php?scid=1004021
 • HUmanEmber41st #85
  FTranX !
  Sokat lépnél előre a megismerés útján, ha megnéznéd:
  Ayurveda a létezés tudomány c. filmet...
 • dez #84
  "én legalább a tényekhez igazítom az álláspontomat."

  Számodra mi a tény? Amit tapasztalsz, vagy a tudományos elméletek (amikről adott esetben kiderülhez, hogy téves)?

  Egy példa, kimondottan erről a területről: azt szokták mondani, a gyógyszerek tudományosan megalapozottan hatnak. Nos, nemrég kénytelenek voltak beismerni a gyógyszergyártók, hogy a gyógyszerek 90%-a csak a népesség 30-50%-ánál hatásos... Tehát, sokszor a placebo-hatás által javul a maradék állapota. (És ha az nem elég, csak akkor keresnek másik gyógyszert, stb.) Ennél talán még a biorezonancia vagy az akupunktúra is hatásosabb... :P

  "hiányosak az ismereteim? igen. Ezért kértem tőled állandóan forráscikkeket."

  Tudod, az a baj, hogy annyi forrást kellene megadnom, amit évekig olvasgathatnál. Egyszerűbb, hogy - ha valóban érdekel a téma, és nem csak a saját, ebet a karóhoz kötő nézeteidet akarod propagálni - saját magad kezdesz utánajárni.

  "Ha tény (tehát klinikai teszekkel alátámasztott), hogy valamilyen betegség gyógyításában az akupunktúra ugyan olyan hatásos, vagy jobb, mint más jelenleg alkalmazott módszerek , akkor felőlem alkalmazzák azt! De nehogy megálljanak már itt!"

  Bizonyára nem állnak meg, de nincs értelme erőszakosan "haladni", majd az így szerzett részismeretek alapján erőszakosabban beavatkozni a szervezet működésébe, amikor még egy csomó minden egyebet nem tudnak róla.

  "akkor alá is kéne tudnod támasztani azt az állításodat"

  Én próbálom... :)

  "hogy a legtöbb betegség kialakulásánál a psziché az első számú tényező! (és nem csak egy változó erősségű a sok közül)"

  A változó erősségű tényezők önmagukban nem betegítenek vagy gyógyítanak meg. A psziché viszont képes erre. És nem csak képes erre, csinálja is. A pszichikai nagyon jó állapot "következménye", hogy az illető erősen védett a legtöbb betegséggel szemben.

  "(beidézett a cikk sem mond ilyet)"

  Olvass többet.

  "ez igaz lehet némely esetben, de itt is csak akkor, ha fizikai betegség hátterében jelentős részben pszichés probléma áll."

  Látom, te csak problémákban, és azok egyszerű okozataiban gondolkozol..

  "a google által kidobott 90 találat alapján továbbra is tartom a véleményemet."

  Tőlem... :)

  "Mellesleg a placebo hátterében is a hormonális hatásokat feltételeznek (többek között a stressz-homonokat)."

  Na ja, ez nem csoda, csakhogy ez is a psziché "közbenjárására" történik.

  "szóval mégis a levegőbe beszéltél..."

  Nem, mert tudományosan is ismert ennek a szabályzórendszernek egy része.

  "a szakterületek azért ennyire nem válnak szét. egy általános belgyógyásznak nem kell túl sokat tudnia az agysebészetről, de a hatáskörébe tartozó betegségek okait fel kell ismernie, még akkor is, ha annak gyógyítása nem az ő feladata."

  Na ja, de igen sok betegség nem korlátozódik ennyire sem egy "tájékra". Ráadásul, ami neked "ok", az nekem szintén csak okozat.

  "igen, függ az öröklött hajlamtól, bizonyos külső tényezőktől és pszichés problémáktól (előhozhatja a túlzott stressz is)."

  Már megint...

  "Nem halnak meg hülyén, mert ezt ők is tudják. Kétlem, hogy akármelyik komoly kutató is komolyan vesz olyan tudománytalan marhaságokat, mint a biorezonancia, öt elemtan, csakrák és meridiánok rendszere, íriszdiagnosztika, stb."

  Tévedsz... Most kezdik ezeket jobban vizsgálni és megérteni, mi áll ezek mögött. (Na persze nem feltétlenül a magyar kórházakban. És azt is tudni kell, hogy van egy kör, ami minden ilyesmit elvből elutasít, de nem feltétlenül van igazuk. Az meg megint egy más kérdés, hogy olyanok is "foglalkoznak" ezekkel, akik főleg nem értik/ismerik, és úgy beszélnek össze-vissza mindenfélét.)

  "(amúgy ezt a személyeskedő stílust be lehetne fejezni!)"

  Csak egy finom, de ironikus célzás volt. :)
 • HUmanEmber41st #83
  Hmm... éppen sokan mondják ( köztük pár millió kínai) és a nyugati orvostudomány is elismeri,( műszerrel is kimérhetőek az akup. pontok) ám nem ismeri a hatásmechanizmusát.
  Ha pl Te nem tudod, hogyan működik a hőerőmű, miből van a távvezeték, hogyan jut el a lakásodba az elektromosság stb, attól még fel tudod kapcsolni a villanyt..

  Azért mert nem találnak rá materialista magyarázatot, az nem zárja ki a jelenség létét.. a tudományos szemléletet kellene tágítani, nem a létező jelenségeket letagadni, eltussolni, mert éppen nem találunk rá magyarázatot..
 • FtranX #82
  Egy elmélet attól még nem lesz tudományos, hogy a rá épülő gyakorlat -valamennyire- működik.
  Például foghúzáskor hiába csökkenti a lidocain eredményesen a fájdalamat, az még nem lesz tudományos magyarázat, hogy "a lidocain helyreállítja a fogaid asztrális rácsát"

  "Te tényleg mindent fenntartás nélkül elhiszel, ha fehér köpenyben előadják??"

  Ha csak egy fehérköpenyes mondja, akkor nem. Ha már sokan, egymástól függetlenül mondják, akkor igen.
 • HUmanEmber41st #81
  Nem halnak meg hülyén, mert ezt ők is tudják. Kétlem, hogy akármelyik komoly kutató is komolyan vesz olyan tudománytalan marhaságokat, mint a biorezonancia, öt elemtan, csakrák és meridiánok rendszere, íriszdiagnosztika, stb.

  Látod látod most is .....tudománytalan marhaságnak mondod... aztán nagyos sok dologról kiderült, hogy nem az.
  Ha annyira hatástalan volna, nem maradtak volna fenn ennyi ideig.
  Itt az a baj, hogy annyira távol áll a nyugati emberbe belevert materialista világnézettől, hogy hirtelen nem tudnak mit kezdeni vele. Inkább meghamisítanak teszteket, hazudnak, csak nehogy már nekik (a természetgyógyászoknak) legyen igazuk..
  Te tényleg mindent fenntartás nélkül elhiszel, ha fehér köpenyben előadják??
  Jó , nehéz mondjuk egy lakásban klinikai teszteket csinálni, de talán egyszer fel kellene keresned egy -két hiteles természetgyógyászt...Utánanézni (nem csak a neten ) dolgoknak...
 • FtranX #80
  Már leglább 1000x mondtam, hogy nem elutasítom őket, hanem csak akkor vagyok hajlandó elfogadni bármelyiket, ha az tényleg működik.
 • FtranX #79
  dez,

  "FTranX, te úgy nyilatkozol, mintha egy akadémikusnak képzelnéd magad, aki éppen arról dönt, hogyan legyenek ezek a dolgok. Nos, nem vagy az. Hiányosak hozzá az ismereteid"

  én legalább a tényekhez igazítom az álláspontomat.
  hiányosak az ismereteim? igen. Ezért kértem tőled állandóan forráscikkeket.

  "Tudod, az gyógyászatban nem a "szép elvek" számítanak, mint mondjuk a fizikában, hanem az van, hogy meg kell gyógyítani a betegeket, és ha adott esetben épp az akupunktúra a legoptimálisabb módszer, akkor azt kell alkalmazni."

  Ha tény (tehát klinikai teszekkel alátámasztott), hogy valamilyen betegség gyógyításában az akupunktúra ugyan olyan hatásos, vagy jobb, mint más jelenleg alkalmazott módszerek , akkor felőlem alkalmazzák azt! De nehogy megálljanak már itt!

  "Én 8 éve foglalkozok behatóan (de tudományos fokozat nélkül) a témával (pl. a psziché és testi betegségek egymásrahatása)"

  akkor alá is kéne tudnod támasztani azt az állításodat, hogy a legtöbb betegség kialakulásánál a psziché az első számú tényező! (és nem csak egy változó erősségű a sok közül)

  (beidézett a cikk sem mond ilyet)

  "Ez nem egyszerű placebohatás. A hipnózis segíthet feloldani olyan lelki problémákat, amik fizikai betegségeket okoznak."

  ez igaz lehet némely esetben, de itt is csak akkor, ha fizikai betegség hátterében jelentős részben pszichés probléma áll.

  "Ennek az az oka, hogy borzalmasan hiányosak az ismereteid..."

  a google által kidobott 90 találat alapján továbbra is tartom a véleményemet. Mellesleg a placebo hátterében is a hormonális hatásokat feltételeznek (többek között a stressz-homonokat).

  "Ami az akupunktúrát illeti, még nem igazán tisztázott ezen rendszerek, és az akupunktúra "keleti modellje" közötti összefüggésrendszer, de tapasztalati tény, hogy működik az elv."

  szóval mégis a levegőbe beszéltél...

  "Tévedés, a specialista csak azzal foglalkozik, ami a specialitása. Azért specialista, egy terület specialistája, a többihez jóval kevésbé ért."

  a szakterületek azért ennyire nem válnak szét. egy általános belgyógyásznak nem kell túl sokat tudnia az agysebészetről, de a hatáskörébe tartozó betegségek okait fel kell ismernie, még akkor is, ha annak gyógyítása nem az ő feladata.

  "Mellesleg, az autoimmun betegség sem csak úgy van, önmagában."

  igen, függ az öröklött hajlamtól, bizonyos külső tényezőktől és pszichés problémáktól (előhozhatja a túlzott stressz is).

  "Tényleg? Hát, ha nem mondod, sok kutató hülyén hal meg..."

  Nem halnak meg hülyén, mert ezt ők is tudják. Kétlem, hogy akármelyik komoly kutató is komolyan vesz olyan tudománytalan marhaságokat, mint a biorezonancia, öt elemtan, csakrák és meridiánok rendszere, íriszdiagnosztika, stb.

  (amúgy ezt a személyeskedő stílust be lehetne fejezni!)
 • HUmanEmber41st #78
  Ahogy itt olvasom, FTranX úgy utasítja el az "alternatív" gyógymódokat, mint a Vatikán annak idején a távcsövet...