Hunter

A csirkével rokonítható a T-rex

A tudomány legnagyobb meglepetésére fehérjét sikerült kinyerni egy 68 millió éves T-rex csontból, amit összevetettek a ma élő fajok fehérjéivel - az eredmény szintén meglepő.

A fosszilizációs elméletek szerint az eredeti szerves anyag nem képes ilyen sokáig fennmaradni, ezért különös érdeklődés övezte az amerikai Észak-Karolina Állami Egyetem bejelentését, mivel a dinoszaurusz csontból kinyert molekulák a kövületekből származók közül messze a legidősebbek.

A fehérjék az összehasonlító vizsgálatok tanúsága szerint leginkább a csirkéére hasonlítanak, ami alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a madarak és a dinoszauruszok között közvetlen evolúciós vonal húzódik, a dinoszauruszok királyának tartott Tyrannosaurus Rex rokonsága az egyik legelterjedtebb baromfival némileg mégis megdöbbentette a terület szakértőit.

A Science magazinban megjelent tanulmányukban a Mary Schweitzer vezette kutatócsoport elsősorban technikájuk hasznosságát bizonygatta, mellyel elvileg bármely élő és kihalt organizmus között evolúciós párhuzam vonható. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy az eredeti szerves anyag a dinoszaurusz lágy szövetéből származik, nincs szó szennyeződésről.

A kutatás alapja az a rendkívül jó állapotban konzerválódott dinoszaurusztetem, amit Schweitzer és munkatársai két évvel ezelőtt a kelet-montanai Hell Creek sziklái közt találtak. A lelet magába foglalt egy koponyát, a T-rex mindkét combcsontját és mindkét sípcsontját. A csontokban még használható állapotban megmaradtak a lágy szövetek, köztük a vérerek is. A kövületeket legalább 1000 köbméter laza homokkő fedte, ami közé iszap keveredett, szinte tökéletes szigetelőanyagot alkotva a baktériumok és a talajvíz támadásai ellen.

A felfedezett proteinek a ruganyos összekötő szövetekhez, az úgynevezett kollagénekhez tartoznak. Ez a szövet teszi ki a csont szerves anyagainak a nagy részét, a fehérjék mellett ásványokból tevődik össze. Az ásványok távozásával egy kollagén mátrix marad. A fehérjék jelenlétét tömeg spektrometriával erősítették meg, ami kimutatta, hogy a T-rex csontjai a kollagénre jellemző aminosav szekvenciákat tartalmaznak.

A kinyerés után a kutatók összehasonlították felfedezésüket az élő állatok adatbázisában található sémákkal. Az elemzés szerint a dinoszaurusz kollagénje szerkezetileg a csirkééhez hasonlít, de akadtak hasonlóságok a béka és a tarajos gőte fehérjéivel is.

Ha valaki párhuzamot vonna a felfedezés és a Jurassic Park által felvázolt genetikai vízióval, azt ki kell ábrándítanunk, a protein szekvenciák ugyanis nem tartalmaznak elegendő információt az őslény genomjáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #132
    "áhh nincs kedvem írni."

    Ha hallgattál vón, bölcs maradtál vón. :-)
    Látod, ezért nem vagy te Nemere.
    Nemere annyi hülyeséget összeírt, futószalagon gyártotta a könyveket.
    Nézd a Wikin a műveinek a listáját. Jó hosszú.
  • Wampire1 #131
    Nemerének olvastam egyszer egy könyvét (oké...oké...tudom hogy túlzásokba esik a bácsi de érdekesek az infói) Atlantisz titkai vagy ilyesmi. Nem a szószerinti tlantisziakról volt benne szó hanem az emberiség történelméről, hogy valószínűleg sokkal hamarabb alakultak ki az emberek mint gondolnánk és kb olyan fejlettek lehettek mint most mi.(érdekes...ahogy le volt írva úgy még hihetőnek tünt...itt viszont már hülyeségnek tűnik:))
    Volt olyan lelet ahol egy csontváz szén rétegekben (vagy elszenesedet fával?) került elő ergo sokkal idősebb mint a ma feltételezett emberiség.(hát...ennek utánna kéne néznem)
    A piramisok is zavarták....áhh nincs kedvem írni...olvassátok el ti is Az a lényeg hogy az emberek valószinüleg sokkal de sokkal régebben fejlődtek ki mint most gondoljuk.Na.:D
  • babajaga #130
    "Sok biológusnak is furcsa, hogy az ember milyen hirtelen jelent meg, a nála jóval fejletlenebb előemberek között"

    Nekem meg az a furcsa hogy ezek biológusnak nevezik magukat.
  • babajaga #129
    Miért az az érzésem hogy nem tudod miről is beszélsz?
  • BiroAndras #128
    "No és az megfordult-e már a fejedben, hogy egyszer majd esetleg mi ruccanunk át valahová, és az ottani előember-féleség génjeibe beletúrva "kultúrembert" hozunk létre belőle? Ez is egy lehetőség."

    Lehetőségnek jó, de elég halvány. Az is lehetőség, hogy a világot múlt csütörtökön reggel fél hétkor teremtették, és minden korábbról származó tárgy és emlék hamisítvány.

    "Sok biológusnak is furcsa, hogy az ember milyen hirtelen jelent meg, a nála jóval fejletlenebb előemberek között."

    Ez így nem igaz. Nagyonis fokozatos volt a fejlődés, ráadásul nem is egyenes volt, hanem jócskán elágazó.
    http://www.mnh.si.edu/anthro/humanorigins/ha/a_tree.html
    http://andabien.com/html3/personal/hominid-timeline.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/Human_evolution

    Azt is vedd figyelembe, hogy néhány tulajdonság megléte a kövületek alapján nagy nehezen, vagy egyáltalán nem bizonyítható (pl. beszéd), más tulajdonságok pedig egymás fejlődését katalizálhatták, így egyszerre megjelenésük nem meglepő (pl. beszéd, együttműködés, szerszámhasználat, nagy agy).
  • BiroAndras #127
    ""Iskolákban tiltották már be a Darwini tételek tanítását."
    Ilyenről én nem hallottam"

    Gugli:
    http://www.darwinnap.hu/evolucio-gyik.php - Lap alja.
    http://galantai.inno.bme.hu/korok_es_demonok.html
    http://jovonezo.blogter.hu/?post_id=12912
    http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020226darwin.html

    Angolul tucatjával vannak írások (gugli). Pl.:
    http://www.edge.org/3rd_culture/sampson05/sampson05_index.html
    http://education.guardian.co.uk/schoolsworldwide/story/0,,1578678,00.html
  • Angelwing #126
    Hülyeség az egész evolúcióelmélet. Pistike fejének alakja is hasonlít a focilabdára, biztos az az őse. A földi életformák nagy része ugyanazokból az anyagokból épül fel. Jó hogy hasonlít a génállományuk! Az ember génállománya is 30%-ban megegyezik egy banánéval. Ha valaki azt mondja igen azért mert a fán éltünk akkor mérges leszek ;)
  • daneewan #125
    Megvan a kapcsolat: csirka azaz tik többes számban tikok-> angolul tiks= tix=> legnagyobb tik T-rex
  • Tetsuo #124
    Ez most hogy jön ide? A filmrovat nem erre van. Vagy szerinted az Evolution 1 tudományos film??
  • Epikurosz #123
    Jut eszembe, ebben az Evolution c. filmben is kimaradhatatlan volt az anális macera.
    Az ürgébe, négerbe, belement egy bogár, és fel-alá mászkált a bőre alatt. Nem a bőrét lékelték meg, mert a bogár valahogy belement a vastagbélbe, onnan a végbélbe, és egy fogóval máris ki lehetett húzni. Közben semmi belső vérzés. A rendezőnek biztos anális fixációja lehetett.