Hunter

Milyen gyors lehet az evolúció?

A Harvard biológusai szerint ha egy faj populációjának szüksége van a változásra, akkor a természetes kiválasztódás akár hónapokon belül is végbemehet.

Az evolúció tehát egy gyors folyamat, szemben az általános nézettel, miszerint sokkal inkább egy rögös úthoz hasonlítható, mintsem egy szupersztrádához. A Science magazinban megjelent tanulmány egy gyík, a Bahamák kis szigetein honos Anolis sagrei populációján alapul, amelynek egy új ragadozóval kellett szembenéznie. A kutatók megfigyelései szerint a természetes kiválasztódás egész rövid idő alatt szinte teljes fordulatot vett, először a hosszabb, majd a rövidebb végtagokkal rendelkező egyedeket favorizálva.

Igazi ritkaságnak számítanak manapság azok a helyzetek, melyekben a kutatók megfigyelhetik az evolúció munkáját, hiszen az esetek döntő többségében valóban rendkívül hosszú idő alatt mennek végbe a változások. A Harvard kutatói azonban úgy vélték, van esélyük felgyorsítaniuk a folyamatot, sőt meg tudják jósolni a következményeit is.

Jonathan B. Losos evolúciós biológus és munkatársai egy ragadozó gyíkot, a Leiocephalus carinatust telepítették be a kísérleti alannyá vált populáció élőhelyének egyes szigeteire, míg hat szigetet érintetlenül hagytak, ezek szolgáltatták a kontroll csoportot.

A bennszülött Anolis sagrei idejének nagy részét a földön tölti, azonban a szintén a talajt kedvelő ragadozó érkeztével előtérbe kerültek számára a fák és cserjék. Losos teóriája szerint a ragadozó megjelenésével a hosszabb lábakkal rendelkező, gyorsabban futó anolisz gyíkok esélyesebbek arra, hogy ne váljanak zsákmánnyá. Viszont ahogy a gyíkok egyre inkább átszoknak a fásszárú lakhelyekre, a természetes kiválasztódás előtérbe fogja helyezni az ágak közötti manőverezéshez előnyösebb rövidebb végtagokat.

A kutatók hipotézise mondhatni teljes egészében valóra is vált. A ragadozó érkeztét követően hat hónappal azt észlelték, hogy az anolisz populáció közel felére csökkent a ragadozókkal benépesített szigeteken, és egyértelműen azok voltak előnyben, akik hosszabb lábakkal rendelkeztek, azaz a túlélők többsége a gyorsabban futók csoportjából került ki. Újabb hat hónap elteltével azonban, ahogy az anolisz gyíkok egyre inkább eltávolodtak a talajtól, a szelekció nyomásának köszönhetően a dolgok kezdtek erőteljesen a visszájukra fordulni. A túlélők most már jóval rövidebb lábakkal rendelkeztek, mint a kontroll szigeteken élők, számuk pedig újra növekedésnek indult.

A talajról a magasba való átköltözés érezhetően drámai visszafordulást eredményezett, magyarázta Losos, hozzátéve, hogy a viselkedésbeli rugalmasság gyakran elképesztően gyors változásokhoz vezet az evolúcióban. Az evolúciós biológia természeténél fogva történelmi tudomány, azonban a mikroevolúciós kísérletek és a makroevolúció történeti elemzései együtt igen gazdag tudásanyagot tárhatnak elénk a biológiai sokszínűség kialakulásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #218
    Dehogynem, az ilyesmi teljesen ki tudja készíteni az embert.
  • dez #217
    A #209-est nagyon nehezedre esne elolvasni?
  • BiroAndras #216
    "A "dzsumbujbeli" családokban túl sok a stressz, és éppenhogy az érzelmi zűr, ami eléggé be tud tenni az egyéni fejlődésnek."

    Ezek nyílván befolyásolják a fejlődést, de nem ennyire. Tény, hogy zsenik mindenhol vannak, csak nem feltétlen a tudományokban vagy művészetekben alkotnak nagyot. Akik rosszabb anyagi és társadalmi körülmények közt nőnek fel, azok kényszerűségből gyakorlatiasabb problémákkal foglalkoznak.
  • BiroAndras #215
    "az agysejtek nagy részét 1. nem használjuk, vagy 2. hibásan használjuk."

    1. És akkor mégis mit csinálnak és mire vannak azok a sejtek? Minek nőtt ekkorára az ember agya, ha sokkal kevesebb agysejttel is ugyanilyen jól működne? Akár evolúció akár teremtés, akár valami egyveleg történt itten, sehogy se áll össze a dolog.
    2. Hogy a francba lehet egy darab agysejtet hibásan használni, és pláne hogy tudjuk ezt tudatosan elkövetni?
  • dez #214
    Akadékoskodásomról talán, de hogy értetlenségemről... Azt nem mondhatod. Egyet nem értés az más.
  • Epikurosz #213
    dez, te mindig is híres voltál az akadékoskodásaidról és értetlenségedről. Folytassa, felség! :-)
    Engem nem zavar. Vak tyúk vagyok, és a hsz-idban úgyis találok azért néhány szeget és velőscsontot, amin majd alkalomadtán elrágódom. :-)
  • dez #212
    Én meg továbbra is azt hiszem, hogy ez félremagyarázás. A "dzsumbujbeli" családokban túl sok a stressz, és éppenhogy az érzelmi zűr, ami eléggé be tud tenni az egyéni fejlődésnek. Továbbá, nem lesz abból zseni, akit egy üres szobában tartanak egész gyerekkorában, éppen ellenkezőleg.
  • Epikurosz #211
    <i>"Epikurosznak igaza volt, mikor megpróbálta kifejteni azt, hogy miért ritkák a dzsumbujbeli zsenik, az emberi agy meglehetősen sok energiát feccöl bele abba, hogy társasági életet éljünk. "</i>

    No, igen, és ez csak egy a sokból, amiben igazam volt/van. :-)
    (szemérmesen el)
  • Epikurosz #210
    Kukucs!
    ezt olvassátok el. Megéri!
  • dez #209
    Igen, arra a 100%-os dologra gondoltam.
    Koncentrációzavar, depresszió, deszinkronizáció, stb.