Hunter

Evolúció - döntésre kényszerül az egyház

XVI. Benedek pápa egy szeminárium keretében szeretné megszilárdítani a katolikus egyház álláspontját a darwini evolúcióról.

A hírek szerint a pápa nyári rezidenciájában, a Castel Gandolfóban a mai nap kezdődő csúcstalálkozó célja, hogy egységesítse az egyház üzeneteit, mivel több meghatározó katolikus egyházfő támogatja a darwinizmust, míg mások erősen kritizálják azt.


Christoph Schönborn
A meghívottak között ott lesz a bécsi Christoph Schönborn bíboros, a darwinizmussal szöges ellentétben álló intelligens tervezettség támogatója. Az intelligens tervezettség elve szerint az életet egy azonosítatlan tervező kreálta, akit általában Istenként értelmeznek. Dominique Tassot, a római katolikus tudós, az evolúció egyik fő támadója szerint a találkozón szeretnének átfogóbb képet adni elméleteikről a Darwin munkásságát "szentírásnak" vevő egyházfőknek.

Ezzel megfordulni látszik a II. János Pál pápa által elindított folyamat, mely elfogadni látszott az evolúciót. A néhai pápa 1996-ban "több mint egy hipotézisként" értékelte Darwin tanait, akárcsak George Coyne atya, a Vatikáni Obszervatórium nemrég leváltott igazgatója, aki egyenesen kigúnyolta az intelligens tervezettség elvét, azzal vádolva támogatóit, hogy alábecsülik Isten azon akaratát, mellyel szabadságot biztosított a természetnek.


George Coyne
Coyne a másik irányzatot, a kreacionizmust is nevetségesnek tartja, mondván, az nem több mint egy minden tudományos alapot nélkülöző vallási mozgalom. Coyne nézetei szerint Isten nem egy tervező, az élet pedig több milliárd próbálkozás eredménye. Ezzel a gondolkozással II. János Pálnál még nem is volt gond, a jóval radikálisabb Benedeknél azonban már nem lett túl népszerű, Schönborn pedig nyílt támadást intézett ellene egy Riminiben tartott gyűlésen.

Az osztrák bíboros szerint kizárt, hogy a világegyetem kialakulása pusztán a véletlenek műve legyen, mint azt a darwini evolúció feltételezi. Coyne-t augusztus 19-én mentették fel tisztségéből, egyesek szerint a tudományos nézetei, mások szerint betegsége miatt, a 73 éves egyházi tudós ugyanis rákkal küzd.

A pápa álláspontjáról még nem lehet biztosat tudni, de nem valószínű, hogy az evolúció mellett tenné le a voksát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HUmanEmber41st #527
  Eltorzított??
 • BiroAndras #526
  Csak a szokásos szövegkörnyezetből kiragadott, néha el is torzított idézetek.
 • HUmanEmber41st #525
  Bíró András 200 évvel a mai tudásunk előtt jár
 • babajaga #524
  Darwin 50 éves korában jelentette meg a "fajok eredete és a kiválasztódás" című művét. Jellemző hogy 30 éves kor szerepel itt a fórumban. Sokan még arra se vesznek fáradságot hogy legalább utánanézzenek. Akkor mit lehet várni többet?
 • babajaga #523
  "azok az emberek, akik Isten helyett más istenségeket imádnak, nem élnek az eszükkel"

  Ezért undorodom minden vallástól mert ilyen mocskos szemét megállapításokat tesznek.
 • BiroAndras #522
  "Azt soha sem fogom megérteni, h egy részeiben sem bizonyított elméletet miért kell tényként kezelni."

  Azért mert konkréten hegyekben állnak a bizonyítékok.

  "az élet véletlen keletkezése és véletlen mutációkkal való fejlődése"

  Igazából nem a véletlen a lényeg, sokkal inkább a szelekció.
  Ha nagyon akarjuk, a véletlent teljesen ki lehet iktatni. Például a számítógépes szimulációknál pszeudo-véletlen számokat használnak, mégis működik a dolog.

  "Az, h különböző rétegekben különböző lények csontjait találjuk, csak azt bizonyítja, h azok a fajta lények akkor éltek, majd egy idő után kihaltak."

  Kb. 200 évvel le vagy maradva.

  "Szeretném látni hogyan "kódolódik" az egyén tapasztalata a génekbe, majd hogyan változik végül is ( gének által ??? ) öröklődő viselkedésformává."

  Ez már néhányszor emgkérdezted, és minden alkalommal elmagyaráztam, hogy hogyan lehetséges. Meg azt is, hogy normálisan ez fordítva történik.
 • AranyKéz #521
  Nem-e???

  "Jézus Visszatér"
  "Jézus visszatérésének jelei"
  "Az emberek Isten teremtményei, akiknek az Isten által tanított tökéletes erkölcsi elvek alapján kell élniük"
  "Isten teremtette a világot, minden élőlényt és az embert is."
  "Albert Einstein, akit korunk legnagyobb lángelméjének tartunk, szintén olyan tudós volt, aki hitt Istenben,"
  "Darwin szerint az egyes fajokat nem külön-külön teremtette Isten, hanem egyetlen közös őstől származnak, és a természeti hatások következtében különültek el egymástól."
  "Ezeknek az embereknek a fő célja Isten létezésének tagadása"
  "Vagyis Isten teremtésének eredménye"
  "A Korán hírt ad arról, hogy azok az emberek, akik Isten helyett más istenségeket imádnak, nem élnek az eszükkel, vagyis nem értenek"
  "Ilyen minoségű és élességű képet pedig csak Isten tud tervezni, akinek ereje mindenhez elegendő."
  "Nyilvánvaló, hogy a szem, a fül és az emberi test minden egyéb része, egy felsőbbrendű teremtés eredménye. És mint olyanok, Isten páratlan és utánozhatatlan teremtésének, tudásának és erejének egyértelmű bizonyítékai."
  "Nem más ez, mint korlátoltság, amelyre Isten a Koránban is rámutat"
  "Egy másik ájában pedig Isten közli, hogy ezek az emberek annyira büszkék, hogy a csodáknak sem hinnének"
  "Isten a Koránban..."
  "Ez a természetfeletti erő pedig az Egyetlen Isten teremtése, aki semmiből teremtette az egész világmindenséget."
  "Ennek a logikának megfelelően a materializmus, már a kezdetektől fogva, mindenfajta Isten-hittel illetve Isten által kinyilatkoztatott vallással szemben áll." - ÉÉÉÉS?
  "Isten az Ő Saját tetszése szerint teremt"
  "Ez a Teremtő Isten, aki Ura az egeknek, a földnek és annak, ami e kettő között található."
  "Charles Darwinnak 30 évesen sikerült magyarázatot találnia a fajok fejlődésére. Egyesítve a véletlen illetve az élethez szükséges küzdelem teóriáját, a fajok fejlődésében figyelmen kívül hagyta Isten szerepét"
  "A helyi média evolucionistái többnyire legalább olyan tudatlanok, mint amennyire a vallás ellenségei"
  "Ha megnézzük azoknak a kiadóknak a könyveit, amelyek számára (az evolucionisták) reklámanyagot biztosítanak vagy amely az ő tulajdonukat képezi, nyílt evolúciós propagandát illetve ezzel párhuzamos vallásellenességet figyelhetünk meg."
  "A Milliyet Kiadó például 1996-ban megjelentetett egy könyvet Darwin: kezdők részére címmel, amely tele van Darwin dicsőítésével és vallásellenes gyalázkodásokkal"
  "ehelyett a fajok váratlanul jelennek meg és tűnnek el és ez az anomália támasztja alá a teremtéselméletet, amely szerint minden fajt Isten teremtett"
  "Ahogyan Isten egy csodaként megteremt olyan rendkívüli organizmussal és tulajdonságokkal bíró létezőt, mint a sejt, úgy ezeket az embereket is,"
  "Az evolucionisták Isten óriási csodái; hiába mondják el nekik többször is, nem képesek megérteni, felfogni azokat az egyszerű tényeket, amiket még a kisgyermekek is könnyen meglátnak."

  stb...
 • imuthesz #520
  értelmes hozzá szólás
 • imuthesz #519
  köze nincs a valláshoz
 • imuthesz #518
  http://www.azevolucioscsalas.com