Napi Online

Virtuális amerikai-kínai háború

Folyik az Egyesült Államok hadserege parancsnoki központjának, illetve high-tech fegyverrendszereinek egyetlen informatikai rendszerbe szervezése, ám közben máris vírustámadások tesztelik az irdatlan hálózatot.

Még a korábbi amerikai hadügyminiszter, Donald Rumsfeld álmodta meg az úgynevezett Future Combat Systems (FCS) nevû informatikai hálózatot, amely magában foglalná az Egyesült Államok hadseregének elektronikus centralizált parancsnoki és ellenõrzõ rendszerét, valamint a földi, tengeri és légi fegyverrendszerek elektronikus irányító mechanizmusait. Ennek az összehangolt hálózatnak az lenne a feladata, hogy minimális áldozatok árán, sõt az élõ erõ lehetõ legkisebb részvételével biztosítsa a katonai akciók sikeres végrehajtását. Más szóval a videojátékok valamiféle valóságos inkarnációjává tegye a hadviselést az Egyesült Államok katonasága számára.

Rumsfeld nem csupán álmodozott az FCS-rõl, hanem gondoskodott róla, hogy az általa vezetett minisztérium öntse a pénzt a fejlesztésbe. Becslések szerint eddig 160 milliárd dollárt öltek a programba, amelynek fõ szállítói a Boeing - a pilóta nélküli repülõgépek fõ fejlesztõje -, illetve az informatikától a biológiai rendszerekig igen sok mindennel foglalkozó SAIC. Az USA kongresszusának költségvetési bizottsága pár évvel ezelõtt 307,2 milliárd dollárra becsülte az FCS teljes költségét, amelyet nagyjából ebben az évtizedben kell állnia a költségvetésnek.

Ezzel egyidejûleg a kormány számviteli ellenõrzõ hivatala arra figyelmeztetett, hogy a programban fejlesztett mintegy 50 technológia közül legfeljebb egy tekinthetõ érettnek, azaz egyet használnak a mindennapi gyakorlatban. E kritika ellenére a fejlesztések rendületlenül folytatódtak, olyannyira, hogy mára az is kiderült, milyen óriási kockázat rejlik a központosított katonai informatikai rendszerben. Lehet, hogy egy pici vírus vagy féreg kifektetheti az óriási IT-elefántot.


Az FCS lényege az információmegosztás, minden kommunikál mindennel

Szakértõk szerint minél hatékonyabban integrálják a katonaság elektronikai rendszereit, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a hálózaton szétterjedõ vírusok vagy férgek számottevõen károsítják azt, jelentõsen akadályozva ezzel a hadsereg tevékenységét. Ezt nevezik aszimmetrikus háborúnak, amelyben a kiberhadviselés olcsó, pici kártevõi támadnak a nagy, drága, bonyolult informatikai rendszerekre.

Hogy ez nem csupán elképzelt veszély, azt statisztikai adatok és konkrét esetek is bizonyítják. Az elõbbiekbõl kiderül, hogy 2004 közepe és 2005 közepe között 79 ezer támadás érte a kibertérbõl az USA katonai erõinek weboldalait, s nem kis része ezeknek kínai számítógépekrõl indult. Sõt, kínai katonai szakújságírók kiterjedt vitát folytatnak arról, hogyan lehet felvenni a harcot egy aszimmetrikus háborúban az Egyesült Államok óriási technológiai fölényben lévõ hadseregével szemben.

A konkrét esetek sorából kiemelkedik a 2005 augusztusában feltûnt Zotob komputerféreg megjelenése, amely amerikai katonai szakértõk gyanúja szerint már azért született, hogy tesztelje a katonai informatikai rendszerek ellenálló-képességét. Fennáll a lehetõsége annak, hogy a Zotobot Kínában alkották meg, az viszont tény, hogy hivatalos adatok szerint az USA hadseregének okinavai bázisán több ezer IT-rendszerben okozott kárt.

A magyarázat szerint ott még régebbi, egyedi fejlesztésû rendszer mûködik, amely nem rendelkezett olyan védekezõ rendszerekkel, mint például az EDS által a haditengerészetnek szállított új technológiák. Ez utóbbiakat állítólag nem készítette ki a Zotob. További oka lehetett az okinavai bajoknak, hogy ott a legtöbb asztali gépen Windows 2000 operációs rendszert használnak, és a férget éppen arra tervezték, hogy ennek egyik biztonsági résén át behatolva okozzon károkat.

Az EDS mint üzemeltetõ számos helyi hálózatot leállított a támaszponton, miközben igyekezett elszigetelni a Zotobot, sõt egy ponton minden felhasználónak azt ajánlotta, hogy egy idõre húzza ki a gépét a hálózatból. Ezt követõen kör-e-mailben kérték a dolgozókat, hogy az egyik hétvégén hagyják bekapcsolva a komputerüket, hogy végigfuthasson a hálózaton a féregirtó program.

Persze a Zotob feltûnése óta eltelt másfél évben is rengeteget fejlõdtek az FCS lépésrõl lépésre kiépülõ rendszerei, ugyanakkor hiba lenne feltételezni, hogy a "komputerkártevõ-fejlesztõk" csak ülnek a babérjaikon, és nem keresnek újabb lehetõségeket a világ talán legnagyobb számítástechnikai hálózatának kicsinálására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bubbax #92
    "Európában is ilyen rendszer kellene,a saját érdekünkben!"

    Nem a rendszert kell megváltoztatni! Be kell fejezni azt a gyáva és megalkuvó politizálást, amit az EU csinál, de ehhez nem diktatúrára van szükség hanem kemény fellépésre! Vannak erre példák: USA, Izrael. Ha viszont továbbra is utáljuk a zsidókat és az amcsikat, akkor nekünk és az EU-nak befellegzett.
  • SHARK13 #91
    India seggét fogja nyalni az USA,mert kínát ellensúlyozni kell a térségben és Pakisztánt is fogni kell. Ráadásul az indiai gazdaságot sem lehet figyelmen kívül hagyni.
    Az meg nagy ívből le van szarva,hogy kínában nincs "demokrácia"... Hála Istennek,hogy nincs,rendet kell tartani. Pl,Kínában volt már iszlámista terrortámadás? Na ugyehogy nem! És melegparádé? Az sem!!! Európában is ilyen rendszer kellene,a saját érdekünkben!
  • SHARK13 #90
    De Tajvanért nem lesz háború,max egy gyors és heves légiharc. De invázió semmiképp. Kínának sem érdeke egy lerombolt országot elfoglalni,ahol a nép utálja a megszállót a pusztítás miatt. Szép lassan fölénybe kerülnek a kínapártiak ott is és egyszer csak vér és balhé nélkül csatlakoznak. Addig meg fegyverkeznek,mert ez jó üzlet mindenkinek. Kínának is,mert kié lesz a sok hi-tech az egyesülés után? Nem viszi azt vissza a kutya sem ámerikába. A mesterségesen gerjesztett fegyverkezési verseny betudható egy hosszútávú kínai beruházásnak is.
  • SHARK13 #89
    Persze Kína nem jelent komoly veszély a vízen,de ez csak idő kérdése. Nem anyahajó kell nekik (bár terveznek azt is),hanem egy fasza tengeralattjáró. És nem mennének fejjel a falnak,hogy hordozóra támadjanak,elég ha 1-2 ellátóhajót,vagy rombolót elkapnak. Akkor rákényszerítik a NAVY-t a teljes ASW kapacitás fenntartására,ami annyira megdrágítja az egészet,hogy hamar vége a bulinak.
    Naív volt az is,hogy lerombolják a pár repteret és jönnek az 52-esek. Édes kisfiam,tudod te,hogy hány reptér van kínában? És mennyi rakétaüteg? Ráadásul egész korszerűek és nagyrészük mobil. Ott nem tudnának oly békésen sétarepülni,mint irakban.
    Logisztika basszátokmeg!!!! Erre nem gondoltok?
    A sivatagi viharhoz majdnem 6 hónap kellett!!! Egy ekkora erőt mozgósítani,felszerelni,elkülöníteni az üzemanyagot,élelmiszert,stb... Ezt nem lehet titokban tartani,és a kis kínaiak sem néznék ölbetett kézzel,készülnének ők is.
  • SHARK13 #88
    Jajjaj,hát keveritek a szart rendesen...
    jót nevettem ezen a beszóláson,hogy mi is Kína az amerikai haderőnek? hát erre ennyit mondok,már egy szaros Afganisztán is túl nagy falat!!! hát még Kína. Vegyük csak sorra:
    1, A kínai hadseregben nagyon alaposan képzik a tiszteket és nagyon fegyelmezett a legénység. A technológiájuk elavult,ez nem kérdéses,de a mennyiség,ha jó vezetés társul hozzá,simán ellensúlyozza a minőséget. Az amerikai hadvezetésben csupa olyan ember foglal helyet,akik vietnamban szívtak és el vannak telve '91 lehengerlő sikerétől. Semmit sem tanulnak,sőt még felejtenek is. Meg lehet nézni,hol vannak a nagy jenkik. A légierejük alig túlterhelt és gyenge lábakon áll. Kevés a tanker és elég rosszul szervezik őket. Kevés a hadrafogható stratégiai bombázó és a NAGYteljesítményű vadászbombázó. A légiszállítási kapacitásuk is túlhajszolt,égetően hiányzik még legalább 10 C-5 és 15 C-17,mert a C-130 flotta nem tudja költséghatékonyan ellátni a mindenfelé kitelepült nagy erőket. A tengeren sem állnak ám úgy,mint 1990-ben!!!
  • babajaga #87
    A sokezer éves kultúrájukat megsüthetik jelenleg ezek az országok a butaság korlátoltság országai. Nekik joguk van Salman Rusdiet üldözni és halálra itélni? Jó hogy nem ők mondják meg hogy a világ más országainak emberei hogyan éljenek.A Tiennamen téri események az ötezer évs Kínai kultúrából következnek? Mi nem bújhatunk el egyetlen ország kúltúrája mellett nem vagyunk alábbvalók! Az embereket a jelenlegi cselekedetük alapján kell megítélni nem az országuk múltja alapján. Ezek az emberkék állati sorban tartják saját országaik népét, és azok tűrnek mint a birka.
  • SmallGreenET #86
    Elismerem, a vallási radikalizmusnak komoly elősegítői az általad elmelgetett hitszónokok. De nem hinném, hogy jogunk lenne megítélni az ottani emeberek szellemi képességeit! Az ottani sokezer éves kultúra mellett elbújhatunk, ahogy a középkori arab világ is nagyságrendileg többet őrzött meg az ókori görög és római tudásból, mint ami túlélte a "civilizált" európai évszázadokat. Igaz, az iszlám a történelem során erőszakosságának köszönhetően terjedt el szélsebesen, de ez az erősen szélsőséges irányzat 1-2 államot leszámítva nem volt ilyen erős. Most okot kaptak, amibe bele lehet kapaszkodni, így szélesebb tömegeket érnek el, s olyan területeken is erősödnek, ahol korában a "jobblét" és "felvilágosultabb ismeretek" miatt labdába sem rúgtak.
  • babajaga #85
    Te nem láttál olyan felvételeket ahol a hitszónok uszít? Csak olyant lehet látni. A Dán karikatúrák mikor jelentek meg? És mikor tört ki hány hónap múlva a tüntetés? Amikor felhergelték őket. Ezek nem a széleslátókörükről és a műveltségükről híresek. A többségük a Koránon kívűl mást nem ismer? Kiknek érdeke ilyen állapotban tartani őket?
  • babajaga #84
    Tudod Amerikát az iszlám országokban többségben nem azért utálják mert ezt tett vagy azt tett hanem mert olyan személyek akik a hatalmukat féltik felhergelik őket. 95%-uk azt se tudja pld hol van Dánia. A hitszónok uszít és ők ész nélkül mennek neki mindennek és mindenkinek.Ezek nem is érdemlik a demokráciát és azt hogy az olajmilliárdokból részesüljenek, elköltik azt az uraik. Az arab országok közül Irak volt a legjobb lehetőségű olaj Tigris és Eufrátesz termékeny völgye.Miért kellett nekirontani Kuvaitnak? Arról is az USA tehet? A lehetőségeik mellett a nép úgy élt mint az állatok, Szaddam meg sleppje szórta a pénzt.
  • SmallGreenET #83
    Én '90-es évek végét írtam, ill. relatív békés világot. Az általad említett esetekben ENSZ felhatalmazással és az ENSZ égisze alatt avatkozott be amerika, nem is írtam rá rosszat! Szép példaértékű cselekedet! A Balkánon európai elhelyezkedése miatt kellett rendet tenni, míg Kuvaitból meg az olaj jött. S vajon miért nem avatkoztak be emellett rengeteg más olyan konfliktusba, ahol a 2. világháború óta a legdurvább népirtások folytak? Jah, ott nem volt semmi fontos? Ott ráérünk várni pár hónapot, míg biztosan kiirtják azt a nyomorult másfél millió kissebségben élő embert? Az afganisztáni és iraki háborúra viszont nem volt semmi olyan bizonyítékuk, ami alapján "jogszerűen" beavatkozhattak volna. (nem mondom, hogy Szaddam nem művelt mocskos dolgokat!) Meg ha már bevatkazunk, akkor úgy kell egy diktátort megbuktatni, hogy egy országot romhalmazzá bombázunk, nyomorba döntjük az elnyomott népet, akik már visszasírják a diktatúrát. Köszönik, nekik nem kell ez a dicső demokrácia... Ami viszont tény, ezen háborúknak köszönhetően olyan világméretű ellenségeskedés és utálat alakult ki, ami nem hasonlítható pl. egy Öböl-háborúhoz.