92
 • Bubbax
  #92
  "Európában is ilyen rendszer kellene,a saját érdekünkben!"

  Nem a rendszert kell megváltoztatni! Be kell fejezni azt a gyáva és megalkuvó politizálást, amit az EU csinál, de ehhez nem diktatúrára van szükség hanem kemény fellépésre! Vannak erre példák: USA, Izrael. Ha viszont továbbra is utáljuk a zsidókat és az amcsikat, akkor nekünk és az EU-nak befellegzett.
 • SHARK13
  #91
  India seggét fogja nyalni az USA,mert kínát ellensúlyozni kell a térségben és Pakisztánt is fogni kell. Ráadásul az indiai gazdaságot sem lehet figyelmen kívül hagyni.
  Az meg nagy ívből le van szarva,hogy kínában nincs "demokrácia"... Hála Istennek,hogy nincs,rendet kell tartani. Pl,Kínában volt már iszlámista terrortámadás? Na ugyehogy nem! És melegparádé? Az sem!!! Európában is ilyen rendszer kellene,a saját érdekünkben!
 • SHARK13
  #90
  De Tajvanért nem lesz háború,max egy gyors és heves légiharc. De invázió semmiképp. Kínának sem érdeke egy lerombolt országot elfoglalni,ahol a nép utálja a megszállót a pusztítás miatt. Szép lassan fölénybe kerülnek a kínapártiak ott is és egyszer csak vér és balhé nélkül csatlakoznak. Addig meg fegyverkeznek,mert ez jó üzlet mindenkinek. Kínának is,mert kié lesz a sok hi-tech az egyesülés után? Nem viszi azt vissza a kutya sem ámerikába. A mesterségesen gerjesztett fegyverkezési verseny betudható egy hosszútávú kínai beruházásnak is.
 • SHARK13
  #89
  Persze Kína nem jelent komoly veszély a vízen,de ez csak idő kérdése. Nem anyahajó kell nekik (bár terveznek azt is),hanem egy fasza tengeralattjáró. És nem mennének fejjel a falnak,hogy hordozóra támadjanak,elég ha 1-2 ellátóhajót,vagy rombolót elkapnak. Akkor rákényszerítik a NAVY-t a teljes ASW kapacitás fenntartására,ami annyira megdrágítja az egészet,hogy hamar vége a bulinak.
  Naív volt az is,hogy lerombolják a pár repteret és jönnek az 52-esek. Édes kisfiam,tudod te,hogy hány reptér van kínában? És mennyi rakétaüteg? Ráadásul egész korszerűek és nagyrészük mobil. Ott nem tudnának oly békésen sétarepülni,mint irakban.
  Logisztika basszátokmeg!!!! Erre nem gondoltok?
  A sivatagi viharhoz majdnem 6 hónap kellett!!! Egy ekkora erőt mozgósítani,felszerelni,elkülöníteni az üzemanyagot,élelmiszert,stb... Ezt nem lehet titokban tartani,és a kis kínaiak sem néznék ölbetett kézzel,készülnének ők is.
 • SHARK13
  #88
  Jajjaj,hát keveritek a szart rendesen...
  jót nevettem ezen a beszóláson,hogy mi is Kína az amerikai haderőnek? hát erre ennyit mondok,már egy szaros Afganisztán is túl nagy falat!!! hát még Kína. Vegyük csak sorra:
  1, A kínai hadseregben nagyon alaposan képzik a tiszteket és nagyon fegyelmezett a legénység. A technológiájuk elavult,ez nem kérdéses,de a mennyiség,ha jó vezetés társul hozzá,simán ellensúlyozza a minőséget. Az amerikai hadvezetésben csupa olyan ember foglal helyet,akik vietnamban szívtak és el vannak telve '91 lehengerlő sikerétől. Semmit sem tanulnak,sőt még felejtenek is. Meg lehet nézni,hol vannak a nagy jenkik. A légierejük alig túlterhelt és gyenge lábakon áll. Kevés a tanker és elég rosszul szervezik őket. Kevés a hadrafogható stratégiai bombázó és a NAGYteljesítményű vadászbombázó. A légiszállítási kapacitásuk is túlhajszolt,égetően hiányzik még legalább 10 C-5 és 15 C-17,mert a C-130 flotta nem tudja költséghatékonyan ellátni a mindenfelé kitelepült nagy erőket. A tengeren sem állnak ám úgy,mint 1990-ben!!!
 • babajaga
  #87
  A sokezer éves kultúrájukat megsüthetik jelenleg ezek az országok a butaság korlátoltság országai. Nekik joguk van Salman Rusdiet üldözni és halálra itélni? Jó hogy nem ők mondják meg hogy a világ más országainak emberei hogyan éljenek.A Tiennamen téri események az ötezer évs Kínai kultúrából következnek? Mi nem bújhatunk el egyetlen ország kúltúrája mellett nem vagyunk alábbvalók! Az embereket a jelenlegi cselekedetük alapján kell megítélni nem az országuk múltja alapján. Ezek az emberkék állati sorban tartják saját országaik népét, és azok tűrnek mint a birka.
 • SmallGreenET
  #86
  Elismerem, a vallási radikalizmusnak komoly elősegítői az általad elmelgetett hitszónokok. De nem hinném, hogy jogunk lenne megítélni az ottani emeberek szellemi képességeit! Az ottani sokezer éves kultúra mellett elbújhatunk, ahogy a középkori arab világ is nagyságrendileg többet őrzött meg az ókori görög és római tudásból, mint ami túlélte a "civilizált" európai évszázadokat. Igaz, az iszlám a történelem során erőszakosságának köszönhetően terjedt el szélsebesen, de ez az erősen szélsőséges irányzat 1-2 államot leszámítva nem volt ilyen erős. Most okot kaptak, amibe bele lehet kapaszkodni, így szélesebb tömegeket érnek el, s olyan területeken is erősödnek, ahol korában a "jobblét" és "felvilágosultabb ismeretek" miatt labdába sem rúgtak.
 • babajaga
  #85
  Te nem láttál olyan felvételeket ahol a hitszónok uszít? Csak olyant lehet látni. A Dán karikatúrák mikor jelentek meg? És mikor tört ki hány hónap múlva a tüntetés? Amikor felhergelték őket. Ezek nem a széleslátókörükről és a műveltségükről híresek. A többségük a Koránon kívűl mást nem ismer? Kiknek érdeke ilyen állapotban tartani őket?
 • babajaga
  #84
  Tudod Amerikát az iszlám országokban többségben nem azért utálják mert ezt tett vagy azt tett hanem mert olyan személyek akik a hatalmukat féltik felhergelik őket. 95%-uk azt se tudja pld hol van Dánia. A hitszónok uszít és ők ész nélkül mennek neki mindennek és mindenkinek.Ezek nem is érdemlik a demokráciát és azt hogy az olajmilliárdokból részesüljenek, elköltik azt az uraik. Az arab országok közül Irak volt a legjobb lehetőségű olaj Tigris és Eufrátesz termékeny völgye.Miért kellett nekirontani Kuvaitnak? Arról is az USA tehet? A lehetőségeik mellett a nép úgy élt mint az állatok, Szaddam meg sleppje szórta a pénzt.
 • SmallGreenET
  #83
  Én '90-es évek végét írtam, ill. relatív békés világot. Az általad említett esetekben ENSZ felhatalmazással és az ENSZ égisze alatt avatkozott be amerika, nem is írtam rá rosszat! Szép példaértékű cselekedet! A Balkánon európai elhelyezkedése miatt kellett rendet tenni, míg Kuvaitból meg az olaj jött. S vajon miért nem avatkoztak be emellett rengeteg más olyan konfliktusba, ahol a 2. világháború óta a legdurvább népirtások folytak? Jah, ott nem volt semmi fontos? Ott ráérünk várni pár hónapot, míg biztosan kiirtják azt a nyomorult másfél millió kissebségben élő embert? Az afganisztáni és iraki háborúra viszont nem volt semmi olyan bizonyítékuk, ami alapján "jogszerűen" beavatkozhattak volna. (nem mondom, hogy Szaddam nem művelt mocskos dolgokat!) Meg ha már bevatkazunk, akkor úgy kell egy diktátort megbuktatni, hogy egy országot romhalmazzá bombázunk, nyomorba döntjük az elnyomott népet, akik már visszasírják a diktatúrát. Köszönik, nekik nem kell ez a dicső demokrácia... Ami viszont tény, ezen háborúknak köszönhetően olyan világméretű ellenségeskedés és utálat alakult ki, ami nem hasonlítható pl. egy Öböl-háborúhoz.
 • Szabatom11
  #82
  "A közeljövőben még elméletben sem sanszo Kínai részröl még egy Tajvant befoglalunk sem, az egy kitty hawkon erősebb légierő tartozkodik mint az összes kínai repülőgép összeadva. És az egy anyahajó.... "

  Szerintem igaz. És a kínai flotta nem rendelkezik anyahajóval, ebből adódóan talán máris garantált a haditengerészet részéről az amerikai fölény. A kínai légierőben pedig csak max. 3000-4000 km -es hatótávolságú stratégiai bombázók vannak, szóval kína az atomfegyvereken kívül igazán nem is rendelkezik modern támadófegyverzettel.

  Én reménykedek benne, hogy egy ilyen háborúra soha nem kerül sor.
  Bár ha véletlenül sor is kerülne rá, akkor se kellene sokat cicózni. Ha az amcsik valóbban újraindítják a csillagháborús programjukat, akkor az USÁ-ra képtelenség lenne atomcsapást mérni!!!
  Aztán pedig rögtön egy ilyen háború eljövetekor a B2 Spirit lopakodó bombázók 12000 km -es hatósugarukkal(!) behatolnának Kína területére és robotrepülőgépekkel, valamint vezérelt bombákkal megsemmisítének a kínai légvédelmi rakétákat, és a legfőbb kínai katonai reptereket. Ekkor talán már megoldott a kínai légierő részleges tehetetlensége, legalábbis a repterek szétzúzásával nem lennének képesek felszállni a kínai nehézbombázók. Aztán a Kitty Hawk elintézné a kínai hadihajókat repülőkröl indított Harpoon hajó elleni rakétákkal. Az AIM 120 AMRAAM levegő-levegő rakétákkal szemben pedig esélye sem lenne a kínai vadászgépeknek, még a J-10-nek, vagy az FC-1-nek sem.
  Aztán már innen érthető a dolog: jönnének a B52 bombázók, és a többi vadászrepülők is folyamatosan bombáznának, és cirkálórakétákkal támadnának.
  A Tomahawk cirkálórakéta hatósugara 3000 km körül van! Ezután már a szárazföldi erők is partraszálnának és a továbbit már fölösleges leírnom...

  Ezzel egyébként NEM akarom sérteni senkinek a helyzetét és álláspontját, csak azt írtam le, hogy én hogy képzelek el egy ilyen háborút, ami szerintem a büdös életben nem is fog megtörténni. Bár nem vagyok Kína ellen, de ha nekik nagyon muszály lenne, Kína megelégedhetne a másodhegedűs hellyel is az USA után.

  Szerintem!
 • babajaga
  #81
  Emlékezz az ausztriai Jörg Haider féle választási eredményre ahol egy európai népfront jött létre hogy visszaszorítsák őket.Mi történt Hitlernél? Nem jött létre ez a népfront és az európai hatalmak nem állították meg Hitlert akkor amikor még meg lehetett volna állítani.Sőt kiszolgálták őket.Pedig azok az emberek akik egy pillanatra is elhitték hogy Hitlerékkel békében lehet élni kő ostobák voltak, pld McMillan brit miniszterelnök.
 • babajaga
  #80
  "Én úgy tudtam puccsal jutottak hatalomra"

  Adott az összehasonlítás a chílei Pinochet féle és a Hitleri hatalomátvétel között. Sajna a Hitleri a demokrácia adta lehetőségeket kihasználva jött létre. Míg Pinocheté fasiszta katonai hatalomátvétel volt.Hitler a társadalom lumpen elemeiből jutott tömegbázishoz. Sokan abban a tévhitben vannak hogy a demokratikus választásokon mindíg a jószándék és igazságosság kerül uralomra, ez vaskos tévedés, a választásokat a többség nyeri, és az az adott ország szégyene hogy a fasisztoid elemek kerülnek többségbe. Mellesleg Pinochet is felhasználta a lumpen elemeket hiszen ő maga is az volt, hiszen egy demokratikusan megválasztott kormányra támadt.
 • Szabatom11
  #79
  Az USA hadereje MESSZE A LEGÜTŐKÉPESEBB haderő a világon. Technikai alkotóelemei még a Nyugat Európai országok hadseregeit is erősen felülmúlják.
  Aztán már mi nekik egy kis kína? Ráadásul az USA hadi költségvetése már 500 milliárd dolcsi fölött van, ez pontosan annyi, mint a világ más országainak EGYÜTTVÉVE! Ezt követően pedig bármelyik hadsereg ellen megvan a támadó, vagy védekező eljárásuk. És azt is érdemes megjegyezni, hogy a NATO 26 tagállammal rendelkezik, és valszeg a jövőben többen is csatlakoznak.

  Szerintem hogyha már Magyarország is a NATO tagja, akkor ebben a gelyzetben inkább Amerika mellett kell kiálnunk, és nem kína mellett

  Legalábbis én így gondolom.
 • Zenty
  #78
  Megtörtént ? honnan veszed? Honnan tudod ,hogy te nem állitod a valótlant?Azért mert aki elköveti a bünöket jó hivatalos reklámot csinálnak és az igaz is akkor?

  Szal itt jön képbe valóban a media szerepe! Akijé a media azé a hatalom
 • AranyKéz
  #77
  "Hitler hatalomra jutása pl. egy demokratikusnak mondható rendszer folyamatos deformálódásának eredménye."

  Én úgy tudtam puccsal jutottak hatalomra.

  ---

  Itt lép be a média szerepe, és ezért kell a pártoktól függetleníteni; amelyik párt szarul kormányoz azt mindenhol fikázzák, az meg az emberekhez eljut (naná!). Tehát elviekben mindig az marad hatalmon aki jól kormányoz. Ilyen kurva egyszerű. Más államformákban nincs ilyen lehetőség.

  // részeg vagyok, ha hülyeséget írok a te hibád :P
 • NEXUS6
  #76
  Röviden és lényegét tekíntve igen. De sajnos pont a legutóbbi választások mutatják, hogy a politikai elit (mindegyik oldalon) simán megenged magának olyan dúrva dolgokat, amik jogilag ugyan nem hágják át a demokrácia kereteit, de hosszútávon nagyon rombolólag hatnak a társadalomra.

  Hitler hatalomra jutása pl. egy demokratikusnak mondható rendszer folyamatos deformálódásának eredménye.
  A választópolgároktól jelentős tudatosságot, vagy egyfajta kultúrális örökséget követel az, hogy elkerüljék az ilyen buktatókat.
  Ez a demokrácia egyik dilemmája, a választónak elvileg okosabbnak kéne lennie, hogy átlássa az általuk megválasztottak indítékait, a személyiségét, és ezt náluk okosabb embereknél nem igen tudják a választók megtenni.
  Folyománya, az embereket vagy folyamatosan becsapják a saját vezetőik, vagy maguknál is hülyébbeket választanak meg. A magyar politikai elit sajnos úgy tűnik e kettő szélsőség között csapong.
  Ezt tudná kiküszöbölni az a kultúrális örökség, amihez mindenki tartja magát, a politikus és a választó is, feltéve ha van.
 • babajaga
  #75
  Pedig a demokrácia az a többség uralma bizony, és ez mindíg így volt. Az nem demokrácia hogy 2000 személy követeli a kormány lemondását, és akkor a kormány ezt teljesíti.A diktatúrától az különbözteti meg hogy a szabad választásokon mód van többséggel más személyeket választani.
 • babajaga
  #74
  Amit én leírtam az mind megtörtént. Azt minek nevezed aki valótlan dolgokat állít. Mert az mostanában divat. Némelyik egyén abszolút hazugságokat állít, mert nem szereti pld amerikát.
 • Zenty
  #73
  kicsit túl agymosott vagy...
 • NEXUS6
  #72
  A magyar társadalom jelenlegi állapotából is arra lehet következtetni, hogy a demokrácia egy csomó olyan íratlan szabályra épül, aminek megléte nem a törvényi hátteren, hanem az emberek kultúrális hátterén múlik. Taiwan csak a 90-es években vált politikailag demokratikus állammá, ahogy mi is.

  Az emberek gondolkodásmódja, sajnos nem változik meg egyik napról a másikra. Nálunk láthatóan sokan gondolnak úgy a demokráciára, hogy olyan politikai berendezkedés amiben szabadon választhatják meg, hogy milyen jellegű diktatúrában akarnak élni.
  Ez nem demokrácia.
  Sajnos nem hiszem, hogy ott annyival fejlettebb emberek élnének, hogy évtizedes szocializáció után a berögződéseket egyik napról a másikra elfelejtsék.

  A szuperliberális/demokratikus alatt azt értem, hogy olyan ország ahol a kultúrális háttérből is következően, az emberek valósan fogják fel a demokrácia lényegét.
 • babajaga
  #71
  Hú de kurva békés világ volt a 90-es évek! Csak Irak megszállta Kuvaitot és amikor az amerikaiak kikergették őket, felgyújtottak többszáz olajkutat. Szerbia békésen gyilkolt és rombolt az amerikaiaknak kellett megállítani őket, micsoda galád tett! Korábban terroristák felrobbantották a WTC-t, az a ronda Amerika mindíg visszaüt!
 • Bubbax
  #70
  "superliberális/demokratikus"
  Nem akarlak elkeseríteni, de Taiwan liberális és demokratikus állam. Definiálnád mit értesz "superliberális" alatt?
 • Tetsuo
  #69
  Ez az. Rengeteg dologban kiderült, h csúsztatás v hazugság volt kormányszinten és rengeteg dolog van ami kétséges. Ezért hülyeség kapásból elhinni bármit is, amit pl az amcsi kormány hivatalosan közöl (mondjuk háború indokaként)..
 • Tetsuo
  #68
  Miért tudnék többet? LOL Dehogy. Ők talán mindent tudnak az üggyel kapcsolatban és könnyen lehet h már előtte is.. Csak azt mondtam, h a CNN-en és a többi médiumon csupán 1 erős (de primitív) propaganda ment.
 • SmallGreenET
  #67
  Talán többet is, mint kéne ahhoz, hogy ne vegyem be a mosolygó kormányszóvivők kijelentéseit... Jópár könyvet végigolvastam titkosszolgálati témában a Moszadtól kezdve KGB, Gestapo-Abwerh, MI5-ön át a CIA-ig, hogy csak a 20. századot említsem.
  A nyugati "demokratikus" országok kormányai és titkosszolgálatai közel annyi mocskos dolgot műveltek, mint a kegyetlen diktatúrák szolgáinak kikiáltott egységek. A pillanatnyi vagy hosszabbtávú (szűk réteg) érdeke szerint bármit megcsinálnak, ami segíti elérni céljaikat. És biztos a puszta véletlen műve, hogy a '90es évek végi relatív békés világból hova sodródtunk pár év alatt...
 • Balu0
  #66
  SkyNet! :D
 • NEXUS6
  #65
  Hú ez a pekingi tőzsde télleg súlyos volt!;)

  De amellett amit írtál, azért érdemes megnézni, hogy Kínának milyen valutatartaléka van, hogy milyen hatékonyan képesek manipulálni a saját valutájuk és ezzel a dollár árfolyamát is. Valamint azért azt is, hogy az amcsi államadósságot fedező értékpapírok mekkora része van kínai kézben.
 • NEXUS6
  #64
  Azért sem Hong Kong sem Taiwan nem tekínthető a demokrácia őshazájának. Ugyan olyan lájtos diktatúrák voltak a kilencvenes évekig mint pl. Magyarország, csak nem a komcsik, hanem a kapitalisták vezeték!

  Szal nehogy azt higgyük, hogy valami svéd jellegű szuperliberális/demokratikus társadalmat fognak a komcsik ott szétverni.
 • fade2black
  #63
  igazából a demokrácia játékszabályai szerint ha a tajvaniak arra szavaznak, hogyha vmi hongkong szerü függetlenséggel is de "egy kína" akkor ott semmilyen demokratikus állam sem szolhat be nekik. Még akkor sem ha evvel a demokráciát egy féldiktatúra is váltja Tajvanban.
 • fade2black
  #62
  végülis a cikkben gyak ott a várható jövő:
  2008ban már a kína pártiak nyernek, akik már leülnek tárgyalni a nem demokratikus kínával.

  elöző heti HVGben egyébként megakadt a szemem egy mondaton a kínai föbasztol: (hu csin tao aszem) -Még 100évbe is beletellik míg kína demokratikus ország lesz.
  ez vhogy megmagyarázhatatlan volt akkor az én kínai kommunista/diktatúra/éhrabszolga összképemnek kínárol.
 • Epikurosz
  #61
  Megmondom én a tuttit:
  Tajvan sorsa ugyanaz lesz, mint Hong Kongé. Kb. max. 10 év múlva.
  Mindenki kussolni fog, és a kapitalizmus fejlődik tovább, a KKP PR-oszt. pedig a szocialista építés újabb sikereiről fog cikkezni a Zsenminzsibaóban. (Jelenti a Csin-hua (Xinhua) hírügynökség).
 • babajaga
  #60
  Buta logikátlan feltételezés. Te többet tudsz mint a CIA.
 • babajaga
  #59
  "Amcsi azert visszi tonna számra az olajat ingyen,mert csak ajándékba kapja ugye?..."

  Ezt honnan veszed? A gazdasági szakemberek érdekes módon nem tudják. Hogyan lehet ilyent állítani pirulás nélkül? Ez együgyű feltételezés. Kuvaitot kifelejtettétek.
 • lekvároshurka
  #58
  hopsz igy nem lehet rákatintani de mind1 vágolap az 1 kis már nem kell :D
 • lekvároshurka
  #57
  http://www.honvedelem.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/valtozo_eroviszonyok_a_tajvani-szorosban 1 kis érdekeség ha valakit érdekel, a legjobb a 90 évek rész :P a ti nagy kinátok :D
 • Epikurosz
  #56
  Na, és Indiával? :-)
 • fade2black
  #55
  huha ha otthagyok a kocsiba egy szent könyvet meg egy autovezetős könyvet és utána belehajtok egy másik robbanoanyaggal megpakolt kocsival az akármibe az összeesküvés és csalás!
  vagy te vetted be?
 • Tetsuo
  #54
  USA vs Kína háború akkor sem lesz, ha Kína szőnyegbombázza Taiwant. Ugyanis 1 ilyen háború világháborút jelentene.. ami már atomot is. Szal a legtöbb politikus ellene lenne az egész világon.
  USA vs Irán simán elképzelhető.. szerintem nyárig lesz is, legalábbis 50% esély van rá. Utánna már kampányolnak a választásokra, tehát ha lesz, addig el kell kezdeni. Úgyis demokraták nyernek, kivéve ha vmi különleges állapot nem lesz, ill ha megint csalnak a republikánuszok. ;)
 • Tetsuo
  #53
  De te sem. A WTC támadást valszeg előre tudták már.. persze ez nem volt a CNN-en, de a sok baki meg a csúsztatás az igen, abból már lehet következtetni.
  Csak van akinek nem tűnik fel, h a profi terroristák, akik több éve erre készülnek feladva minden egyébet, ott hagyják 1 furgonban a szent könyvüket meg 1 repülésvezetői kézikönyvet. LOL
  Amikor ez elhangzott a hírekben, már tudtam h bullshit az egész, de úgy látszik te bevetted.