Hunter

Harckocsi a NASCAR közreműködésével

Az Egyesült Államok hadserege egy olyan tanulmány harckocsit mutatott be, ami egyesíti a legújabb robbanástompító technikákat a kereskedelemben kapható teherautók biztonsági jegyeivel, valamint a NASCAR műszaki vívmányaival.

A méretes Ford F-350 terepjáró/pick-up vázára épített gép az anyagoktól egészen az ülések beállításáig szinte mindenben szakít a hagyományokkal. Az ULTRA AP névre keresztelt harckocsiban alkotói a védelem, a manőverezhetőség és a biztonság terén elért legújabb fejlesztéseket igyekeztek egybe olvasztani, melynek nem titkolt célja a már jól ismert Humveek leváltása a harctereken.

A Humvee-nél valamivel nagyobbra sikeredett ULTRA AP-t a Georgia Tech Kutató Intézet (GTRI) fejlesztette ki a kereskedelmi autógyártás és a hadsereg mérnökeinek segítségével. Az alapelv a költséghatékonyság volt, ezért is esett a választás egy már létező, jól bevált alapra, a fent említett Ford gépjárműre, amit fejlett páncélozó anyagokkal, valamint az autógyártásban már bizonyított biztonsági konstrukciókkal szereltek fel. Az így kapott félkész terméket formálták és finomítgatták tovább a nagyteljesítményű autóépítés szakértői, az amerikai NASCAR versenysorozat mérnökei.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A tervezés első lépése egy könnyűsúlyú, költséghatékony páncél alkalmazása volt. Ezután a klasszikus kétszer kettes üléselrendezést gyémánt alakzatba tolták el, úgy, hogy egy ember előre nézzen, egy hátra, egy-egy pedig jobb és bal oldalra. Ez nem csupán a jobb észlelést, de az aknák elleni hatékonyabb védelmet is szolgálja, állítják a GTRI mérnökei, mivel a szokatlan elrendezésnek köszönhetően az emberek elkerülnek az aknákat működésbe hozó kerekek közvetlen közeléből. A dízelüzemű jármű utasait egy úgynevezett blast bucket" is védi. Ez egy páncélozott burok a jármű belsejében, ami tompítja a robbanás erejét, illetve a jármű felborulása esetén merevítőként is szolgál.

A kormányművet, a felfüggesztéseket és a fékeket számítógépek hangolják össze, a GTRI szóvivője szerint páratlan biztonságot és mobilitást biztosítva még a jelenleg gyártásban levő legmodernebb katonai járművekhez képest is. A fejlesztést a haditengerészet kutatási hivatala (ONR) finanszírozza, ahová a GTRI már el is juttatott egy prototípust tesztelési célokra. Az ONR a tesztek kiértékelése után dönt a projekt további sorsáról.

Az ULTRA AP-t a haditengerészet quanticói légitámaszpontján tartandó Modern Day Marine Expo rendezvénysorozaton állították ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SHARK13 #39
  Ez egy agyrém... Ami megfelelő védelmet nyújtana az egy Merkava alvázra szerelt és agyonpáncélozott csapatszállító. ilyet asszem csináltak is Izraelben,meg a zsákmányolt harckocsikat is átalakítják. A gyors és nem annyira veszélyeztetett járőrözésre meg a HMMWV is megfelelő,vagy dingo2. Ha meg forró valahol a kerületben a helyzet akkor vákuumbombát nekik !!!!
 • Scottt #38
  Eltom képzelni;)
 • fonak #37
  Katonai SUV. Elég ronda:) De ha rendszeresítik biztos ebből is lesz "polgári változat", a H2-höz hasonlóan a sok katonabuzi civilnek.:)
 • Esrohnoil #36

  Nekem is ez jutott eszembe először a képekről. :)
 • Esrohnoil #35
  Nem attól lesz felsőbbrendű vki mert annak tartja magát. :)
 • Antifasiszta #34
  hát igen mi tudunk, innen is látszik, hogy felsőbbrendűek vagyunk!
 • [NST]Cifu #33
  Tény, de az ilyen kidolgozott támadások még nem jellemzőek egyelőre. Az ellen a megoldás ellen semmi sem véd igazán...
 • Cat #32
  "éppen ezért használnak az izraeliek eféle csodákat inkább"

  erre volt napokban a válasz, hogy egy autobombával lerobbantották az Abrams reaktív páncélzatát, utána meg RPGvel kilőtték
 • uniu #31
  Privatban megirtam:)
 • Nudlisz #30
  Mijaza IED robbanás?