Gyurkity Péter

Elfogták a Zotob vírus íróját

A napokban két gyorsan terjedő féregvírus, a Mytob és a Zotob alkotóját is elfogták: egyikük Marokkóban, míg a másik elkövető Törökországban akadt a hatóságok horgára.

Az akció sikerét az FBI jelentette be közleményében, leszögezve, hogy ezt a két ország hatóságai és a Microsoft közötti együttműködés révén érték el. Az amerikai szoftvercég ugyanis fontos információkkal járult hozzá az elkövetők felkutatásához, illetve gyors elfogásukhoz. A Zotob féreg, illetve a Mytob alkotója a helyi bíróságok előtt lesz kénytelen számot adni tetteiről. Ez utóbbi vírus hazánkban már májusban is gyorsan terjedt.

A 18 éves Farid "Diabl0" Essebar és a 21 éves Atilla "Coder" Ekici meglehetősen jó munkát végzett az említett kártevőkkel. Amint arról az elmúlt héten beszámoltunk, a Zotob gyakorlatilag körbefertőzte a világot, és több amerikai cég, így a CNN, az ABC és a New York Times hálózatát is érintette. A CNN adását megszakítva számolt be az üzemzavarról. A szakemberek már korábban figyelmeztettek arra, hogy egy új féregvírus támadja a Windows 2000 operációs rendszereket, a támadás valódi méreteire csak későn döbbentek rá. Utólagos számítások szerint a Windows rendszerek 5-8 százalékát érintette az invázió, ami nem kis teljesítmény. A Microsoft utólag azt is elismerte, hogy a hiba a Windows XP-t is érinti.

A közvélemény-kutatások szerint az üzleti élet képviselőinek mintegy egyharmada a Microsoftot tartja felelősnek az elsöprő erejű vírustámadásokért, a cég biztonsági törekvései ellenére is. "A Microsoft két tűz közé került javításai miatt. Ugyanis, ha nyilvánosságra hozza biztonsági réseit, akkor a vírusírók már könnyedén kihasználhatják őket és jó néhány cégnek nem marad ideje frissíteni, ám ha titokban tartja, akkor mindenki azt kérdezi majd, miért nem javította ki őket, ha tudott róluk" - fejtegette néhány nappal ezelőtt Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég vezető szaktanácsadója.

A vállalat igyekezett jóvátenni hibáját: a részletes ismertető többek között a hazai leányvállalat honlapján is megjelent, amelyben felhívták a figyelmet a javítás megjelenésére, illetve az ingyenes eltávolító szoftver fontosságára. Most már azt is tudjuk, hogy eközben a hatóságok munkáját is segítették, méghozzá eredményesen. "Szeretnénk gratulálni a marokkói és török hatóságoknak, illetve az FBI-nak az elkövetők gyors felkutatásáért. A gyors siker megmutatta a Microsoft Internet Crime Investigations Team és a hatóságok együttműködésének hatékonyságát, és egyben figyelmeztető jel a vírusírók számára" - jelentette ki Brad Smith, a szoftvercég alelnöke.

A Szövetségi Nyomozóiroda közleménye szerint a két gyanúsított ellen tovább folytatódik a vizsgálat, amelyben az FBI továbbra is kiveszi majd a részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • impala #52
    valószínűleg igazad van, de a Linuxszával együtt sem értem a reakcióit. ahogy látom, neked sem igazán nyerő ez a stílus.
  • uniu #51
    Lehagytam:)Csak kicsit kotekedni akartam:)Bar annyiban eggyetertek, hogy ezeknek az embereknek van egy "kis" destruktiv hajlamuk.. Normalis ember nem szabadit ra a vilagra ilyen szarokat, foleg ha tudja, hogy csak ido kerdes, hogy mikor talaljak meg.
  • Megamanó #50
    Én is 19 vok, és nekem sincs csajom, nem vok se csúnya, se hülye. Ezért mér kell már rögtön arra gondolni, h biztos meleg??! Sztem gondolkozz egy kicsit, mielőtt ilyeneket írsz. Vagy csak lehagytad a szmájlit?
  • smv #49
    MErt biztos c betűvel kezdődő nemzetiségi írta a vírust, és ő ugye nem büntethető mert az rasszizmus lenne.
  • Fenjoy #48
    ŐőŐőŐő szerintem el vagy tévedve kicsit, miért lennének rasszisták?:) ezt fejtsd már ki:)
  • fv #47
    "A Microsoft utólag azt is elismerte, hogy a hiba a Windows XP-t is érinti."

    Most eléggé beszartam!
  • Antifasiszta #46
    szerencsétleneket elkapták, rasszisták.
    Mért kell valakit ezért elkapni? Azért mert csinált egy vírust, van azon kívűl több mint 1millió vírus amit eddig összesen csináltak. Ha mindenkit el kapnának akkor nyithatnának több tucat börtönt nekik.
  • BlackRose #45
    100% EGYETÉRTEK! A gazdaság két részre osztható
    1. Értéket termelő rész
    2. Értéket fogyasztó rész

    a fejlett nyugati gazdaságok arra törekszenek, hogy az 1. részesedését növeljék (add value to the organization, society etc.) a 2. pedig minimálisra vegyék le, mert ez a rész is sok esetben szükséges de mindenképpen törekedni kell a csökkentésükre. A gazdaságilag lemaradott országokban meg fordítva van, a 2. vannak többségben... most szeretnék észrevenni egy tényt, ami abban rejlik, hogy a gazdaságilag fejlett országok egy részében is növekedőben van a 2. csoport, mert a politikai elitnek az a fontos, hogy munkahelyeket teremtsen, pedig a cél abban kell, hogy legyen, hogy valami pozitivat érjünk el, ennek érdekében lenne sok poyitív (értéket hozzáadó) munka, amely elvégzésére munkahelyek is létrejönnének... ez lenne a jó megközelítés, a munkahelyteremtés nem cél kell, hogy legyen, hanem a cél felé haladás eredménye. Minden olyan törekvés amely a munkahelyteremtést célnak tekinti, maradhatatlanul a 2. csoport erőssödéséhez járul hozzá, tudatossan vagy tudatlanul, teljessen mindegy, mert az összesített eredményben mindenki vesztes. Ezen az úton jár most pl. az EU is. Minden 2. csoportból való munkahely megteremtése 1.7 (így valahogyan számolták ki a statisztikusok) 1. csoportból való munkahely megszünéséhez vezet (vagy az abban dolgozók reálbérének csökkenéséhez), ez az amiért nem virágzanak azok a gazdaságok ahol a 2. csoport többségben van és ezért van stagnálásban az EU gazdaság is már évek óta, mert sok a mesterséges munkahely amely nem termelő hanem fogyasztó.
  • uniu #44
    "19 vagyok. Nekem sincs csajom.
    Ronda sem vagyok, hülye sem vagyok, és antiszociális sem..."
    Akkor biztos "mas" vagy ... ??
  • BlackRose #43
    fapapi valszeg Linuxon fut, ez esetben tényleg mint egyéni felhasználó rajtalehetsz a neten szélessávon védelem nélkül, de mint cég ez is őrültség lenne, ugyan vírusoktól nem nagyon kell tartani, de betörőktöl annál inkább... persze Pistike othoni gépe nem igen érdekel senkit sem így nagyon biztonságos. Windows esetében ez sajnos nem így van, de azt is lehet biztonságban üzemeltetni, csak éppen kell egy jó tűzfal, meg vírusvédelem, meg rendszeres frissítés (persze ez már automatikus), mindemellet még nem árt ha a felhasználó kerüli a warez a pornó és hasonló oldalakat, meg persze nem kattint minden linkre amit az e-mail elébbe hoz, ja és utolsónak azt is megmondhatjuk, hogy nem árt ha a felhasználó legalább átlagos inteligenciával rendelkezik (sajnos a fele emberiség az átlag alatt van), és itt lehet jókat halászni (phishing)... na de már unalmassak ezek a security dumák, álltalában aki benyeli az megérdemli, de azért mégsem kell torelárni ezeket a barmokat akik abban élveznek, hogy másoknak (és közvetetten saját maguknak) is kárt okoznak.