Hunter

Alakul a marsi életdetektor

Egyre tökéletesebbé válik az az eszköz, ami nem csupán a molekuláris élet építőelemeinek leghalványabb jeleinek felfedezésére alkalmas, de képes megállapítani, hogy azt élőlény hozta-e létre.

A NASA által finanszírozott Urey nevű eszköz - melynek hivatalos elnevezése Mars Szerves és Oxidáns Detektor - már bizonyította képességeit a Föld egyik legsivárabb területén, a chilei Atacama-sivatagban. Az eszköz annak ellenére, hogy az amerikai űrügynökség által szponzorált fejlesztés, egy európai küldetés, az ExoMars tudományos csomagjának része lesz, ami 2013-ban indul útnak. Az Európai Űrügynökség (ESA) tervei szerint az ExoMars marsjárója a vörös bolygó talajmintáit finom porrá őrli, amit elemző műszerei, köztük az Urey vesznek szemügyre az élet jelei után kutatva. A mintákat egy fúró segítségével a talajszint alól gyűjti be a robotegység.

"Az Urey-t az élethez köthető kulcs molekulák észlelésére terveztük, érzékenysége körülbelül milliószorosa a korábbi hasonló műszereknek" - nyilatkozott dr. Jeffrey Bada, a kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársa, aki az eszköz különböző alkotóelemein dolgozó tudósok és mérnökök munkáját koordinálja. Kiemelte, hogy a műszer az aminosavak egészen elenyésző koncentrációját is könnyedén felfedezi.

Ha a fentiekből még nem derült volna ki, az ExoMars elsődleges célja az élet utáni kutatás. Rendkívüli szerves vegyület észlelési képességeivel ennek a célkitűzésnek a központi eleme az Urey lesz, taglalta Bada egyik helyettese, a holland Leiden Egyetem kutatója, dr. Pascale Ehrenfreund, aki a projektben szintén részt vevő európai szakemberek munkáját felügyeli.

Visszatérve az aminosavakra, a Földön minden élet ezen savak láncaiból áll össze, így alkotva proteineket. Aminosavat azonban nem csak élő organizmus képes előállítani, azaz a Marson ha aminosavakra is bukkannak, az még lehet hogy nem biológiai eredetű. A két különböző eredet megkülönböztetéséhez az Urey esetében azokat az ismereteket használták fel a tudósok, mely szerint a legtöbb aminosav-típus két különböző formában létezhet. Az egyik ilyen a sokszor emlegetett "balkezes", a másik pedig ennek ellentettje, a "jobbkezes" forma, melyek akár az emberi kéz, egymás tükörképei.

A nem biológiai forrásból származó aminosavak nagyjából fele-fele arányban tartalmaznak jobb- és balkezes formákat. A földi élet döntő többségében - a legegyszerűbb mikrobáktól a legnagyobb növényekig és állatokig - kizárólag balkezes aminosavakból épül fel és fennmaradása során is ezeket alkalmazza, nagyon ritkák a kivételek. A földönkívüli életformáknál is ezt a viszonylagos egyenletességet várják, legyen az túlnyomó részben bal-, vagy akár jobbkezes, a keveredés ugyanis erősen megbonyolítaná az esetleges organizmus biokémiáját.

Ennek ellenére ha az Urey a tükörkép molekulák keveredését észleli, az sem feltétlenül zárja ki az élet lehetőségét, inkább arra utal, hogy az általunk ismert élet a Marson soha nem indult be. Viszont a teljesen balos vagy jobbos formák igen szilárdnak nevezhető bizonyítékot jelentenének arra, hogy az élet ma is létezik a bolygón, míg a kettő közötti eredmények arra engednének következtetni, hogy egykor létezhetett élet a Marson, mert az aminosavak biológiai úton jöttek létre, és fokozatosan változtak az élet hiányát jelző keverék irányába.

A szerves összetevőket egy vízkinyerővel fogják kivonni a megőrölt talajmintákból. A szerkezet egy kávégépre emlékeztet. A vizet az Urey adja, melyet hozzákever a mintákhoz és fokozatosan melegíteni kezd, melynek hatására a szerves anyagok feloldódnak. A kísérlet alatt folyamatosan nyomás alatt tartják. A végén a feloldott összetevők körül szintén hevítéssel a műszer elpárologtatja a vizet, majd fluoreszkáló ragyogás után kutat. Ez jelezné az aminosavak, a DNS és RNS egyes összetevőinek és más szerves anyagok jelenlétét, ami egy, a kísérlet végén bejuttatott fluoreszkáló vegyülethez kötődnek. A különböző szerves összetevőket egy úgynevezett mikrokapilláris egység választja szét, köztük a két különböző aminosav formát is.

Ahogy a műszer teljes neve jelzi, a szerves mellett rendelkezik egy oxidáns résszel is, ami valójában különböző kémia hártyákkal beburkolt mikroszenzorokat jelent. A szenzorok a hártyák és a talaj, vagy a légkör elemei között létrejövő reakciókat mérik, melyekből szintén az élet jeleire lehet következtetni, legyen az jelen-, vagy múltbeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tmisi #31
    Nemtom mindek életdetektor, arra ott van a jó öreg szemünk, csak ki kell nyitni. Bár az állítólag manipulált fotókon nehéz észrevenni. Na asszem megyek és olvasok egy két új MARS anomáliáról.
  • Borzpapir #30
    és triplájára
  • Borzpapir #29
    egyénekben számítva igen. en is örülök neki. de ez nem mehet így a végtelenségig, a földön túl is vannak dolgok, és ki kell használni.

    bár, talán ez még korai. ez még nem lesz az én életem része. szal leélem azt a 85 évet (ha nem többet)
  • Picizöldfül #28
    azon egy kurva nagy lenne,ha a kis zöld emberkék ezt csak hagynák hogy kutatgassunk ,ők meg a Mars belsejében halálra röhögik magukat a mi hülyeségeinken:)))))))
  • AranyKéz #27
    Épp az hogy sokkal jobb a helyzet.
  • Borzpapir #26
    úgy a helyzet ugye mégrosszabb
  • Borzpapir #25
    az tény
  • AranyKéz #24
    Azt úgy kúrvára elfelejtetted megemlíteni hogy közben a duplájára nőtt az átlagos élettartam.
  • Borzpapir #23
    Na ez az. Erre akartam utalni: "Az éhezőnek ne ételt adj, hanem tanítsd meg halat fogni!" NA mosst itt a kérdés, hogy annak idején, amikor még volt lehetőség menekülni onnan, kellett volna. De nem tették. És ezekkel a segélyekkel csak hosszabbitják az agóniát. Ez borzasztó. Én most elintéztem majdhogynem egy egész rasszot 2 mondatban, de nincs mit tenni. (Afrikát meg nem szabad bántani, mert az tartja melegen Európát, és mintha még az esők is onnan jönnének.) A vég ígyis, úgyis ugyanaz lesz, addig addig csökken a lakosság, amig el nem éri a természetesen is fentartható szintet, mert az ami most ott van, hogy szülök 10-et, hogy túlélje egy, az nem működik sokáig.
  • Theodora #22
    A 3. világ beli országokon azzal nem segítesz lényegesen, ha most megeteted őket. Az lenne segítség nekik, ha meg tudnák művelni a területet ahol élnek, tudnának zöldséget meg húst termelni. Fontos lenne nekik a víz is.
    Ha el kezded őket etetni, akkor az ő túlélési esélyeik is nőnek, azaz egyre többen lesznek (ahogy mi is lettünk). De mivel ők nem képessek magukat eltartani egyre több és több segélyre lesz szükség, hogy életben tartsd őket.
    Ahogy talán egy arab mondás is tartja: "Az éhezőnek ne ételt adj, hanem tanítsd meg halat fogni!" vagy valmi ilyesmi.

    Megoldást jelenthetne számukra az éghajlat megváltoztatása, esőcsinálás, árnyékképzés, levegőhűtés, ilyesmik. Ezzel meg ma már az a baj, hogy senki sem merne ilyen beruházást meglépni, mert kiszámíthatatlan következményei lennének a globális időjárásra. Máshol elkezdene sivatagosodni, nagyobb esők, viharok, stb. Pl. ha a napkollektor olcsó lenne, akkor afrikát be lehetne vele teríteni és tudna áramot exportálni, csak hát az előállítása még nem elég olcsó több ezer négyzetkillométer befedéséhez, megszűnne jelentősen csökkene a CO2 kibocsátás.

    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy pusztuljanak éhen, hanem azt, hogy szerencsétlen módon rossz helyre születek. Még az is elképzelhető, hogy néhány száz év múlva az éghajlatok eltolódásával és az időjárási viszonyok megváltozásával, jégsapkák olvadásával, szerencsésebb helyzetben lesznek, mint amilyenben most a többiek vannak. Akkor meg ők is pont így fognak ránk gondolni. (Persze ilyen helyzetben nyilvánvaló módon őket eltiporva az élet fentartása érdekében elfoglalásra kerülne a területük.)

    Az emberírtást hál istennek igyekszik a természet elintézni mindenféla transzgenetikus vírussal (madár-influenza, aids, stb.). Persze ha ez nem elég, akkor biztos lesz valami nagyon "okos" fickó aki meglépi majd az atomháborút, vagy egy világméretű ebola (vagy valami hasonló nagy terjedőképességű és nagy halálozási rátával járó vírust) járványt. Ehhez nem is kell sok, elég hozzá egy forgalmas repülőtér (talán a 13 majom című film szól ilyesmiről).

    Én inkább azokat a beruházásokat tartom feleslegesnek amelyek csak arról szólnak, hogy pénzért bármit. Ilyen pl. Dubai-ban sípálya és társai. Ezeket a dollár milliókat inkább arra kellene fordítani, hogy egy műszaki, gazdasási, mezőgazdasági problémát oldjanak meg. Ha megnézed az ARPA?, NASA és társaik elkezdték az ötleteket versenyeztetni, mivel rájöttek, hogy nem biztos, hogy ők a legokosabbak (űrtirizmus, robotika, stb.).

    Ha meg belegondolunk, hogy a régi sci-fi-k miket vártak 2000-re akkor még sehol sem vagyunk. Ember a holdon túl még nem járt, nemhogy különböző naprendszerek bolygóit látogatnánk meg. Talán lőkést adna ha kapcsolatba lépne velünk egy másik faj (aki nem akarna rögtön kiírtani, vagy kihasználni minket).
    De ahogy a "First Contact"-ban is volt ahhoz fel kell még nőnie az emberiségnek, amihez egy firmware upgradere lenne szükség mindenkinél egyszerre.

    Sorry ha egy kicsit OFF-ra sikeredett.