31
  • tmisi
    #31
    Nemtom mindek életdetektor, arra ott van a jó öreg szemünk, csak ki kell nyitni. Bár az állítólag manipulált fotókon nehéz észrevenni. Na asszem megyek és olvasok egy két új MARS anomáliáról.
  • Borzpapir
    #30
    és triplájára
  • Borzpapir
    #29
    egyénekben számítva igen. en is örülök neki. de ez nem mehet így a végtelenségig, a földön túl is vannak dolgok, és ki kell használni.

    bár, talán ez még korai. ez még nem lesz az én életem része. szal leélem azt a 85 évet (ha nem többet)
  • Picizöldfül
    #28
    azon egy kurva nagy lenne,ha a kis zöld emberkék ezt csak hagynák hogy kutatgassunk ,ők meg a Mars belsejében halálra röhögik magukat a mi hülyeségeinken:)))))))
  • AranyKéz
    #27
    Épp az hogy sokkal jobb a helyzet.
  • Borzpapir
    #26
    úgy a helyzet ugye mégrosszabb
  • Borzpapir
    #25
    az tény
  • AranyKéz
    #24
    Azt úgy kúrvára elfelejtetted megemlíteni hogy közben a duplájára nőtt az átlagos élettartam.
  • Borzpapir
    #23
    Na ez az. Erre akartam utalni: "Az éhezőnek ne ételt adj, hanem tanítsd meg halat fogni!" NA mosst itt a kérdés, hogy annak idején, amikor még volt lehetőség menekülni onnan, kellett volna. De nem tették. És ezekkel a segélyekkel csak hosszabbitják az agóniát. Ez borzasztó. Én most elintéztem majdhogynem egy egész rasszot 2 mondatban, de nincs mit tenni. (Afrikát meg nem szabad bántani, mert az tartja melegen Európát, és mintha még az esők is onnan jönnének.) A vég ígyis, úgyis ugyanaz lesz, addig addig csökken a lakosság, amig el nem éri a természetesen is fentartható szintet, mert az ami most ott van, hogy szülök 10-et, hogy túlélje egy, az nem működik sokáig.
  • Theodora
    #22
    A 3. világ beli országokon azzal nem segítesz lényegesen, ha most megeteted őket. Az lenne segítség nekik, ha meg tudnák művelni a területet ahol élnek, tudnának zöldséget meg húst termelni. Fontos lenne nekik a víz is.
    Ha el kezded őket etetni, akkor az ő túlélési esélyeik is nőnek, azaz egyre többen lesznek (ahogy mi is lettünk). De mivel ők nem képessek magukat eltartani egyre több és több segélyre lesz szükség, hogy életben tartsd őket.
    Ahogy talán egy arab mondás is tartja: "Az éhezőnek ne ételt adj, hanem tanítsd meg halat fogni!" vagy valmi ilyesmi.

    Megoldást jelenthetne számukra az éghajlat megváltoztatása, esőcsinálás, árnyékképzés, levegőhűtés, ilyesmik. Ezzel meg ma már az a baj, hogy senki sem merne ilyen beruházást meglépni, mert kiszámíthatatlan következményei lennének a globális időjárásra. Máshol elkezdene sivatagosodni, nagyobb esők, viharok, stb. Pl. ha a napkollektor olcsó lenne, akkor afrikát be lehetne vele teríteni és tudna áramot exportálni, csak hát az előállítása még nem elég olcsó több ezer négyzetkillométer befedéséhez, megszűnne jelentősen csökkene a CO2 kibocsátás.

    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy pusztuljanak éhen, hanem azt, hogy szerencsétlen módon rossz helyre születek. Még az is elképzelhető, hogy néhány száz év múlva az éghajlatok eltolódásával és az időjárási viszonyok megváltozásával, jégsapkák olvadásával, szerencsésebb helyzetben lesznek, mint amilyenben most a többiek vannak. Akkor meg ők is pont így fognak ránk gondolni. (Persze ilyen helyzetben nyilvánvaló módon őket eltiporva az élet fentartása érdekében elfoglalásra kerülne a területük.)

    Az emberírtást hál istennek igyekszik a természet elintézni mindenféla transzgenetikus vírussal (madár-influenza, aids, stb.). Persze ha ez nem elég, akkor biztos lesz valami nagyon "okos" fickó aki meglépi majd az atomháborút, vagy egy világméretű ebola (vagy valami hasonló nagy terjedőképességű és nagy halálozási rátával járó vírust) járványt. Ehhez nem is kell sok, elég hozzá egy forgalmas repülőtér (talán a 13 majom című film szól ilyesmiről).

    Én inkább azokat a beruházásokat tartom feleslegesnek amelyek csak arról szólnak, hogy pénzért bármit. Ilyen pl. Dubai-ban sípálya és társai. Ezeket a dollár milliókat inkább arra kellene fordítani, hogy egy műszaki, gazdasási, mezőgazdasági problémát oldjanak meg. Ha megnézed az ARPA?, NASA és társaik elkezdték az ötleteket versenyeztetni, mivel rájöttek, hogy nem biztos, hogy ők a legokosabbak (űrtirizmus, robotika, stb.).

    Ha meg belegondolunk, hogy a régi sci-fi-k miket vártak 2000-re akkor még sehol sem vagyunk. Ember a holdon túl még nem járt, nemhogy különböző naprendszerek bolygóit látogatnánk meg. Talán lőkést adna ha kapcsolatba lépne velünk egy másik faj (aki nem akarna rögtön kiírtani, vagy kihasználni minket).
    De ahogy a "First Contact"-ban is volt ahhoz fel kell még nőnie az emberiségnek, amihez egy firmware upgradere lenne szükség mindenkinél egyszerre.

    Sorry ha egy kicsit OFF-ra sikeredett.
  • Borzpapir
    #21
    Ez most sok lesz: a Földön most saccperkábé 6 000 000 000 ember él. És egyre nő. És ez honnan kezdődött, az őskorból, amikor még csak 100 000-en voltunk. Mindenki járt a jungelben, és szedte a magvakat, gyümiket, meg az aranyos állatkákat. Majd feltaláltuk a modernnek nevezhető mezőgazdaságot. Átálltubnk a sokféle, de kevés kajáról a kevés féle, de sok kajára. Egység méretű terület a jungelben zized annyi embert képes ellátni élelemmel, mint egység méretű szántóföld. És elérkeztünk a jelenbe. Állandó vitaminhiány, rák, és éhezés még mindig, pedig már alig maradt termelésre állítható terület. Nekilátunk embertirtani, vagy bővítjük a lehetőségeinket. Mars.
    Ez nagyon apokaliptikus, meg minden, de ez így van.
    És ilyenkor én meggondolom, hogy az (főként) afrikai emberek érdekeit, vagy a teljes emberiségét tartom-e szem elött. Hiába hajt mindenkit önös érdek, a fajfentartás mindig alap.
  • neooen
    #20
    Ha egyértelműen ki tudnád fejezni magad, akkor nem lennének ilyen problémák! Tényleg nem piszkálni akarlak bárminnyire is úgy gondolod.

    Azt mondod fontossági sorrendet kellene felállítani, de ez így nem egyértelmű és kivitelezhetetlen, ezért gondoltam, hogy Te ez ellen az egész ellen vagy. Mert mi az, hogy fontossági sorrend?? Majd ha naponta "csak" 1000 ember hal meg, akkor elkezdhetjük a Mars "feltérképezését"?! Mit értesz fontossági sorrend alatt, hogy lenne a jó, fejtsd ki kérlek, mert nem értelek!
  • petruszvaldesz
    #19
    pontosan! és a marson esetleg vannak nyersanyagok hogyha abból indulunk ki hogy van élet... akkor elvileg üledékes kőzetek esetleg szerves maradványok és akkor már meg is érkeztünk az olajlobbihoz :D azoknak meg aztán van pénzük!!! amugy érdekes hogy a "világrengető" találmányok nagyrészt nem agyonfizetett tudósok kezéből "pattant ki..."
  • cleric
    #18
    Na akkor utoljára. Ezt írtam: "Fontossági sorrendet kéne felállítani.". Nyugtass már meg, hogy érted, mit jelent ez! Hihetetlen, hogy nem akarod érteni a lényegét annak, amit írok. Hülyének akarsz beállítani, mert azt hiszed, hogy a tudomány ellen vagyok?

    Egyébként csillagász barátom szerint nem az élet keresése itt a fő téma, de a pénzt ezzel lehet megkapni a projektekre. A fő ok az, hogy akik jobban látják a Föld állapotát és tartalékait, valamint nem évtizedekben gondolkodnak előre, elég pesszimisták a bolygónk jövőjét illetően. Szerinte a nem annyira hangoztatott cél az, hogy emberi életre alkalmas feltételeket lehessen biztosítani más bolygókon.
  • neooen
    #17
    k9duli:

    De jól jönne majd az a befagyott tavacska, ha nem lenne befagyott és tudnál belőle kortyolgatni! Lesznek még az emberiségnek ivóvízkészleti problémái, sajnos, néhány helyen már most is vannak!

    Ilyen alapon semmibe sem kellene akkor belefogni, mert nem tudjuk, hogy 50-100 év múlva mi sül ki belőle. Lézer, számítógép, az elektromossággal való kísérletek....., szerintem ezeket a kezdeti állapotában jó néhányan szintén lehurrogták volna!
  • neooen
    #16
    "Az eszköz, melynek fejlesztése 10 évig tart és 200 csilliárd dollárba került, majd víznyomokat fog találni a Marson! Ez lesz ám a hír! Igaz, hogy mire a készülék eljut a Marsig, 200 csilliárd ember hal éhen, vagy lesz bűncselekmény áldozata. Fontossági sorrendet kéne felállítani. Kinyújtjuk a kezünket a világegyetem felé, pedig egy nyomorult bolygón sem vagyunk képesek normálisan élni."

    "Lassan olvasd, akkor látni fogod, hogy sehol nem írtam arról, hogy felesleges lenne a kutatás."

    Szerintem inkább döntsd el, hogy mit is akarsz akkor most írni, mert így csak saját magadat cáfolod!
  • roliika
    #15
    Jó kütyü ez, csak miért dns-t meg rns-t meg savakat keresgél...derítene fel inkább nagyobb területeket, és vizsgálja első nekifutásra a környezeti eltéréseket ha vannak...mindent...változik-e a fényerősség, elektromágnesesség, gravitáció, hangokat hall-e, van-e bármilyen jelforrás...ha ezek megvannak, utána furkáljon csak, nem? Ha meg bármi szokatlant talált /amire van esély, mégiscsak 1 tök idegen bolygó/, akkor abba az irányba keresgéljen tovább.
  • FtranX
    #14
    Ha életet találnának a Marson, az alighanem az emberiség legnagyobb felfedezése lenne.

    Hogy miért nem adták inkább az afrikai éhezőknek ezt a pénzt? Valószínűleg azért, amiért hasonló nemes cselekedet helyett te is inkább számítógépet vettél a pénzedből.

    Azt is mondhatnánk, hogy addig nem költünk űrkutatásra, amíg egyetlen éhező is van a Földön, de akkor sohasem jutnánk el az űrbe.
  • valaé valaé ná
    #13
    ... meg térerő ...
  • cleric
    #12
    Szerintem fusd át mégegyszer azt, amit írtam. Lassan olvasd, akkor látni fogod, hogy sehol nem írtam arról, hogy felesleges lenne a kutatás. Cáfold meg a véleményemet, írd le a sajátodat, de normális stílusban, ha szabad kérnem.
  • TommyC
    #11
    F.I.S.H.
  • valaé valaé ná
    #10
    Ez így van. Könnyebb és olcsóbb lenne bármikor akár a tenger fenekén vagy a föld alatt élni, mint a Marson.
  • valaé valaé ná
    #9
    Ez így van. Könnyebb és olcsóbb lenne bármikor akár a tenger fenekén vagy a föld alatt élni, mint a Marson.
  • k9duli
    #8
    Nem vitatom hogy fontos ez a fajta kutatás.De a marsról szerintem lekellene szálni.Oda nem fog kitelepedni az emberiség.
  • k9duli
    #7
    Jó de most mennyivel lesz jobb, hogy találnak majd egy bejegesedett tócsát?
    Ez még messze nem jelenti azt hogy lakható bolygó lenne.De ha lakható is lenne, én akkor sem mennék ki.Nem embernek való az a környezet.
  • neooen
    #6
    Jajj,jujj, de szeretem az ilyen hozzáállást, azon nem gondolkoztál még, hogy ha nem ölnek pénzt a tudományba, akkor halvány fogalmad sem lenne arról, hogy mi folyik a világban! Még mindig a barlangunkban lennénk, nappalonta meg mennénk elefántvadászatra!! Emberek millióit mentik meg a tudomány segítségével, amibe csilliárd milliárd dollárt beleöltek! Nem a Tudománytól kell pénzt elvonni, erre magadtól is rájöhetnél ahelyett, hogy terjeszted itt a hülyeségedet!
  • wanek
    #5
    Élet majd akkor lesz a Marson, ha az emberek odamennek.
    Ezek a kutatások azért teljesen feleslegesek, mert az emberek még itt a Földön is magas ívben leszarják a nem emberi életformákat (időnként még az emberit is), a Marson mitől lennének mások?
    A nasa, mint tudjuk, jó pénzmosóhely. A nagy költségvetésű projektek egyetlen célja, hogy az állami pénzeket le tudják nyúlni.
  • Viet
    #4
    CSak legyen élet ez a lényeg.
  • cleric
    #3
    Az eszköz, melynek fejlesztése 10 évig tart és 200 csilliárd dollárba került, majd víznyomokat fog találni a Marson! Ez lesz ám a hír! Igaz, hogy mire a készülék eljut a Marsig, 200 csilliárd ember hal éhen, vagy lesz bűncselekmény áldozata. Fontossági sorrendet kéne felállítani. Kinyújtjuk a kezünket a világegyetem felé, pedig egy nyomorult bolygón sem vagyunk képesek normálisan élni. A Függetlenség napja című filmben undorítónak tartottuk az idegenek stílusát, hogy bolygóról bolygóra költözve felélték az energiatartalékokat, majd továbbálltak. Vajon mit csinálna az ember, ha képes lenne kolóniákat alapítani más bolygókon? Ugyanezt...
  • Balu0
    #2
    "Hülye nasa " - De azért a Holdra el tudtak menni... ;) annyira csak nem azok...
  • knightbali
    #1
    Hülye nasa