• Theodora
    #22
    A 3. világ beli országokon azzal nem segítesz lényegesen, ha most megeteted őket. Az lenne segítség nekik, ha meg tudnák művelni a területet ahol élnek, tudnának zöldséget meg húst termelni. Fontos lenne nekik a víz is.
    Ha el kezded őket etetni, akkor az ő túlélési esélyeik is nőnek, azaz egyre többen lesznek (ahogy mi is lettünk). De mivel ők nem képessek magukat eltartani egyre több és több segélyre lesz szükség, hogy életben tartsd őket.
    Ahogy talán egy arab mondás is tartja: "Az éhezőnek ne ételt adj, hanem tanítsd meg halat fogni!" vagy valmi ilyesmi.

    Megoldást jelenthetne számukra az éghajlat megváltoztatása, esőcsinálás, árnyékképzés, levegőhűtés, ilyesmik. Ezzel meg ma már az a baj, hogy senki sem merne ilyen beruházást meglépni, mert kiszámíthatatlan következményei lennének a globális időjárásra. Máshol elkezdene sivatagosodni, nagyobb esők, viharok, stb. Pl. ha a napkollektor olcsó lenne, akkor afrikát be lehetne vele teríteni és tudna áramot exportálni, csak hát az előállítása még nem elég olcsó több ezer négyzetkillométer befedéséhez, megszűnne jelentősen csökkene a CO2 kibocsátás.

    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy pusztuljanak éhen, hanem azt, hogy szerencsétlen módon rossz helyre születek. Még az is elképzelhető, hogy néhány száz év múlva az éghajlatok eltolódásával és az időjárási viszonyok megváltozásával, jégsapkák olvadásával, szerencsésebb helyzetben lesznek, mint amilyenben most a többiek vannak. Akkor meg ők is pont így fognak ránk gondolni. (Persze ilyen helyzetben nyilvánvaló módon őket eltiporva az élet fentartása érdekében elfoglalásra kerülne a területük.)

    Az emberírtást hál istennek igyekszik a természet elintézni mindenféla transzgenetikus vírussal (madár-influenza, aids, stb.). Persze ha ez nem elég, akkor biztos lesz valami nagyon "okos" fickó aki meglépi majd az atomháborút, vagy egy világméretű ebola (vagy valami hasonló nagy terjedőképességű és nagy halálozási rátával járó vírust) járványt. Ehhez nem is kell sok, elég hozzá egy forgalmas repülőtér (talán a 13 majom című film szól ilyesmiről).

    Én inkább azokat a beruházásokat tartom feleslegesnek amelyek csak arról szólnak, hogy pénzért bármit. Ilyen pl. Dubai-ban sípálya és társai. Ezeket a dollár milliókat inkább arra kellene fordítani, hogy egy műszaki, gazdasási, mezőgazdasági problémát oldjanak meg. Ha megnézed az ARPA?, NASA és társaik elkezdték az ötleteket versenyeztetni, mivel rájöttek, hogy nem biztos, hogy ők a legokosabbak (űrtirizmus, robotika, stb.).

    Ha meg belegondolunk, hogy a régi sci-fi-k miket vártak 2000-re akkor még sehol sem vagyunk. Ember a holdon túl még nem járt, nemhogy különböző naprendszerek bolygóit látogatnánk meg. Talán lőkést adna ha kapcsolatba lépne velünk egy másik faj (aki nem akarna rögtön kiírtani, vagy kihasználni minket).
    De ahogy a "First Contact"-ban is volt ahhoz fel kell még nőnie az emberiségnek, amihez egy firmware upgradere lenne szükség mindenkinél egyszerre.

    Sorry ha egy kicsit OFF-ra sikeredett.