Hunter

A Mars Express is megvizsgálta az "arcot"

Többszöri próbálkozás után végre sikerült a Mars Express-nek is szemügyre vennie a híres marsi arcot.

Az európai szonda Nagy Felbontású Sztereo Kamerájának (HRSC) felvételei a vörös bolygó talán leglátványosabb képeit tárják elénk. Az ESA 2004 áprilisa óta próbálja lefotózni az arcot is magába foglaló Cydonia területet, amit mindeddig meghiúsított a magasság és a különböző légköri zavarok. Július 22-én azonban végre sikerült megpillantani a bolygó talán legvitatottabb domborzati jegyét, minden eddiginél nagyobb felbontásban és nem utolsósorban három dimenzióban, ami az ESA berlini szakembereinek munkáját dicséri.

Az adatokat a szonda a terület feletti 3253. átrepülése során tudta begyűjteni. A felvételek pixelenkénti 13,7 méteres felbontással mutatják az "arcot", ami bár messze nem olyan rejtélyes és izgalmas, mint a Viking 1 felvételén, de kétségkívül akadnak arcra emlékeztető jegyei, sőt találtak olyan képződményt is, ami egy koponyára hasonlít.


A Cydonia terület, egy pixel 13,7 méternek felel meg

A most készült felvételek nem csupán azért érdekesek, mert a lehető legfrissebb és legrészletesebb információkkal szolgálnak egy az űrmítoszok rajongói által világszerte ismert területről, de emellett a bolygógeológusok számára is értékes adatokat szolgáltatnak, összegzett a projekt egyik tudósa, dr. Augustin Chicarro. A Cydonia a Mars Arabia Terra nevű területén húzódik, egy átmeneti zóna a bolygó déli felföldjei és északi síkságai között. Ezt az átmenetet széles, törmelékkel teli völgyek, valamint különböző alakú és méretű dombok elszigetelt maradványai jelzik.


Az "arc" harminc évvel a Viking felvétele után

A legismertebb ez utóbbiak közül az amerikai Viking 1 szonda által 1976. július 25-én lencsevégre kapott "Arc a Marson", melyet pár napon belül, július 31-én a NASA közzé is tett, mondván a képződmény egy emberi fejre emlékeztet. Ezzel együtt az űrügynökség tudósai már akkor is tudták, hogy a különös formákat a Nap megvilágítási szöge, a felszín morfológiája és az árnyékok játéka idézte elő. Az arc azonban spekulációk lavináját indította el a mesterségesnek tűnő szerkezet eredetéről és rendeltetéséről, így sokak számára talán ez az első geológiai forma, ami a bolygó említésekor bevillan.


Közelkép az arcról, ami ebből a perspektívából valóban emlékeztet az emberi arcra. Valójában egy földcsuszamlások és erózió alakította domb...

Egyes űrmegszállottak magyarázatokat kreáltak a szerkezet közelében levő egyéb alakzatokra is, egyfajta mesterséges tájat vizionálva, piramisokkal és egy ősi város romjaival, táptalajként szolgálva azon elméletek számára, melyek szerint a Mars egykor intelligens lényeknek adhatott otthont. Ezek az elmélkedések a sci-fi irodalomtól kezdve egészen a tudományos vagy legalábbis annak ható újságcikkekig igen sokféle formában férkőztek be a köztudatba.

A hetvenes évek végi tudományos értelmezés azonban soha nem változott. Az arc megmaradt annak, ami valójában, egy erősen erodált felszíni jegynek, amit 1998-ban, majd 2001-ben is megerősítettek a NASA Mars Global Surveyor felvételei, elhalványítva a közhiedelem által képviselt nézetet.


... de akad a Cydonián koponya alakú képződmény is

A Mars Express felvételei szerint bár a Cydonia képződményei valóban nem egy idegen civilizáció alkotásai, mégis jelentőségteljesek a geológusok számára, mivel földcsuszamlásaikkal és úgynevezett törmeléklejtőikkel rengeteg adattal szolgálhatnak a Mars eróziós folyamatairól, illetve a felszín változásairól, ami nagy segítség lehet a bolygó múltjának összerakosgatásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Johnny d #65
  picit le van maradva a Need Another Seven Astronauts... :)
 • Hycker #64
  ez Chuck Norris arca :D
 • halgatyó #63
  Egy kis óvatosság nem árt... a Marson az erózió másképpen (nagyságrendekkel gyengébben) működik, mint a Földön. Legalábbis az utóbbi 300ezer (vagy pár milliárd) évben
 • halgatyó #62
  Ez találó volt!
 • halgatyó #61
  Úgy látom, nincs olyan téma, amiről eszébe ne jutna valakinek ez a címeres baromság. Más -- nagyobb -- probléma mintha nem is lenne, mint hogy "pusztítjuk a környezetünket"

  A cikknek mi köze van az általatok "környezetpusztítás" szóval ecsetelt jelenséghez?
 • ttt ttt #60
  "Ilyen alapon bármelyik képződmény lehet mesterséges."

  Ez így is van, nem állítottam én sem mást. Én nyitott vagyok bármilyen elméletre, elhinni viszont akkor szoktam, ha megfelelő bizonyítékok vannak mellette v. ellene. Jelen pillanatban az látszik bizonyosnak, hogy nem mesterséges.
  Ja a történetet ismerem, nem vagyok már fiatal ;)

  Egyébként fedeztek már fel a földön is műholdról mesterséges vagy annak vélt képződményeket, melyeket bizonyossággal csak a helyszínen tudtak kiértékelni, az elméleteket cáfolni v. elfogadni. Erre írtam hogy most a jelen pillanatban...
 • Wampire1 #59
  Lol!Most tényleg összekeverted?
  Jól leugattad szegénykét.
 • HappyBoy #58
  Ha arra jársz, láthatod a koponyákat :)
 • Runo #57
  Utcsó képen valahogy nem találom a koponyát.. lehet elhagytam a fantáziámat valahol?
 • Muad Dib #56
  Ajjaj!
  Összekevertelek valakivel???