Hunter

Gondatlan­ság­ból elkö­ve­tett mars­lakó-ölés

A tett a NASA lelkén szárad, állítja egy tudós, aki szerint az űrügynökség 30 évvel ezelőtt a Marsra küldött űrszondái megtalálták az idegen mikrobákat, azonban véletlenül el is pusztították azokat.

Dirk Schulze-Makuch az Amerikai Csillagászati Társaság seattle-i ülésén ismertette elméletét. Főszereplői az 1976-77-ben a Marsra küldött Viking szondák, melyek a hivatalos jelentés szerint nem találták nyomát életnek a vörös bolygón. Schulze-Makuch szerint azonban ennek egyetlen oka van, hogy a szondák a földi élethez hasonlót kerestek, melynél a sós víz az élő sejtek belső folyadéka.


A probléma abból adódott, hogy a NASA-nak fogalma sem volt a Mars környezetéről. A Mars hideg és rideg közegében a Vikingek által keresett életforma valóban nem fejlődhetett ki. Egy ottani sejtnek elvileg akkor van esélye a túlélésre, ha víz és hidrogén-peroxid (H2O2) keveréket tartalmaz, másként nem maradnak életben a bolygón uralkodó rendkívül alacsony hőmérsékleteken. A hidrogén-peroxid ugyanis azon túl, hogy -55 Celsius fokig folyékony marad, ha megfagy sem pusztítja el a sejteket, emellett képes magába szívni a levegő vízpáráját.

A Viking kísérletek paramétereik alapján nem észlelhették a hidrogén-peroxid alapú életet, sőt, a minták túlhevítésével és vízzel való elárasztásával elpusztították a mikrobákat, taglalta Schulze-Makuch. Az egyik Viking kísérlet vizet öntött a talajra, ami gyakorlatilag fulladáshoz vezet egy hidrogén-peroxid alapú életnél. Egy másik kísérlet felmelegítette a talajt, ennek célja az lett volna, hogy valami aktivitást váltsanak ki az esetleges marsi életből, ezzel azonban csak azt érték el, hogy megégtek a mikrobák.


Schulze-Makuch elismeri hogy maga sem tudja bizonyítani az általa felvázolt marsi mikrobák létét, azonban az ottani környezet és az általunk ismert evolúció működése alapján jó esély van erre. Mint már sokan, ő is a Föld szélsőséges közegeiben megélő organizmusokat hozta fel példaként, legyen az a legtöbb élőlény számára elviselhetetlenül hideg, meleg, vagy savas környezet. Kutatása egybecseng az USA Nemzeti Kutatási Tanácsa által lefolytatott vizsgálatokkal, ami szintén azt hozta ki végeredményül, hogy a tudósok túl Föld-centrikusak a földönkívüli élet kutatásában, az ember pedig csak azt fogja megtalálni amit keres.

A következő NASA Mars-expedíció, a nyáron elrajtoló Phoenix elvileg már az új útmutatás szerint fogja végrehajtani az élet felkutatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #82
  Jó én a társadalomra értettem mindezt, h az mesterkélt az emberek által létrehozott törvények/szabályok szerint élünk.Ez eddig nagyon szép és jó, hiszen intelligens élőlények vagyunk nem állatok.Ez bőven ki emel minket ebből a közösségből.A saját társadalmunkat mi irányitjuk, nagy emberek (a kicsik csak összefogással) és szerintem nem mindig jó amit a "nagy" emberek csinálnak.A fizika pedig igen is sokkal fontosabb mint egy idióta törvény..hiszen gondoljuk csak át mi lenne, ha nem lenne :D > gravitáció....Természetesen ez a gravitáció elleni küzdelem se teljesen igaz.Tény.Nem amiatt alakult ki az emberiség ilyenné, de nem is a szabályok miatt.(én ugy gondolom, de ez szubjektiv)
  Tényleg kiváncsi lennék, h az az anyag ami ide érkezett még a föld hajnalán ebbe a "levesbe" akkor az milyen volt...és a villámok a nap a viz együttes hatása, h hozta ezt létre.Upsz és a dinókról mi szól? :S
 • Epikurosz #81
  'mesterkélt "kitalált" világban "élünk".'

  Én ezt azért nem mondanám. A világ maga nagyon is reális, sokszor fájóan az, legfeljebb a saját működésünket hangoljuk össze mi magunk szabályokkal és törvényekkel, amellett, hogy a természet törvényeinek is jobbára engedelmeskedünk vagy harcolunk ellenük.
  Olvastam régebben egy érdekes, de leegyszerűsítő gondolatot: a földi élőlények egész élete a gravitáció elleni küzdelemről szól. Ilyent is csak egy fizikus írhatott. Azért hozakodom elő ezzel, mert te épp a fizikára hivatkoztál. Nos, hatalmas tévedés ez, mert például nekünk, embereknek az életünk leginkább a társadalom többi tagjaival való kölcsönhatásról szól. A fejlődés magasabb lépcsőfokain lévő rendszereket érő kölcsönhatások sokkal komolyabban hatnak életünkre. Vagyis, az emberi életet egy pletyka, egy tőzsdei krach, egy politikai kurzus jobban befolyásolja mint a gravitáció. Persze, amikor jön a cunami, akkor eszünkbe jut, hogy azért a víz az úr.

 • who am I 7 #80
  :))))) érdekes gondolatok...ezért szeretek erről beszélni, mert sok embernek sok féle elképzelése van...(még ez is érdekes).Egyébként pedig sátán,isten,jézuska,3király meg sokminden, szerintem ezeket mind az ember "kreálta" képzeletünk szülöttei.A másik amiket kreáltunk azok a törvények, mesterkélt "kitalált" világban "élünk".Ami biztos az a fizika :D a spirituális/megmagyarázhatatlan dolgok pedig....nem szükségszerűen az evolúció "szülötte"...de akkor, h "fejlődött ki"?
  Magam materialista féle vagyok inkább de az öntudat, lelki"tevékenységek", és egyéb magyarázhatatlan dolgok azért érdekelnek.Nem vagyok az a beszűkült meteriál
 • panther112 #79
  Furcsa hozzászólás, pláne, hogy fogalmad sincs, hány éves vagyok. Horrofilmet meg talán 2-t, ha láttam. De természetesen az egész sátán dolog hasonlat volt, ráadásul szerintem elég érthető is.
 • Epikurosz #78
  "Ha azt mondják az ajtó mögött ott a sátán, biztos benyitnék."
  No, igen, te a horrorfilmeken flnőtt nemzedék vagy.
  De én vhol itt már leírtam, hogy a sátánnak nincs patája, sem szarva, sem kiálló agyarai, sem ijesztő szeme. Szerintem ő egy jólfésült, jóképű személyiség. :-)
  És amúgy ő jön el érted, nem te mégy utána, és nem bújkál ajtók mögött.
  No, befejezem, mert most nem akarok démonológiával foglalkozni.
 • panther112 #77
  Hát, még ha mindent az érzésre hegyeznék ki, akkor is keresnék magyarázatokat, mert ezek visszahatnak a feelingre. Persze a magyarázat veszélyes dolog, veszélyes élet, aki ilyenekkel szembenéz, és úgy éli át a saját érzéseit, az a tűzzel játszik. Aki csak úgy megél mindenféle élményt, az képtelen élesben játszani az életet, persze jól érzi magát, mert mindig van hova visszalépnie, ha úgy látja gázul kezdenek kiütni a dolgok. De élni egyféleképpen érdemes, veszélyesen- szerintem. ne érts félre, semmi bajom a nagy álmodozókkal, csak én szeretem kihívni magam ellen a dolgokat. Ha azt mondják az ajtó mögött ott a sátán, biztos benyitnék.
 • Epikurosz #76
  Miért kellene feltárni teljesen? Azzal lehet, hogy el is pusztítanád.
  Nem kell mindent megmagyarázni. A művészeti alkotásokat is persze lehet magyarázgatni, ill. egy lehetséges magyarázatot adni, de nem ezen van a lényeg, hanem a fílingen.
 • panther112 #75
  Hát azért szerintem is kategorikus kölünbség van a Hold távolságának, és az öntudatnak az elgondolhatósága között:) Egyébként pont emiatt lettem filozófus, és nem biológus (szerintem természettudományos út nem vezet a tudat magyarázatáig). Viszont biztosan állíthatom, hogy a filozófia képes megcáfolni az összes idealista elméletet is. A kérdés tehát inkább arra módosul, hogy jogos követelés-e az öntudat valamiféle levezetése.

  Az öntudatot leszámítva az evolúciós elméletek elég könnyen végiggondolhatóak, igazolhatók. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy az öntudat nem az evolúció eredménye, hanem azt, hogy feltáratlan (de nem csak evolúciósan, hanem egyáltalán, eddig senkinek nem sikerült feltárnia, legyen az tudomány, miszticizmus, vagy akármi)
 • who am I 7 #74
  most nem a holdról volt szó te bamba manó...
 • fv #73
  És azt el tudod képzelni, nagyokos, hogy a Hold olyan messze van, hogyha futnál éjjel nappal, egy élet akkor sem lenne elég (vagy éppencsak), hogy odaérj? Vagy inkább úgy gondolod, hogy kábé olyan 20 méter magasan lebegő sajtból van, amit időnként elrágcsálnak a manók, majd szépen újraképződik?