Hunter

Elveszett a Mars Global Surveyor

Úgy tűnik befejezte pályafutását a NASA Mars Global Surveyor szondája. Az űrügynökség november 2-án vesztette el jeleit, és bár az elmúlt napokban több módon is próbálta megtalálni a műholdat, az erőfeszítések nem jártak sikerrel.

Legutóbb, kedden az Opportunity marsjáró kísérelte meg befogni jeleit, eredménytelenül. Utoljára november 5-én sikerült egy nagyon gyenge jelet észlelni, ezzel végérvényesen lezárulni látszik a vörös bolygóra valaha küldött leghosszabb és legtermékenyebb küldetés.

Az előzetes vizsgálatok szerint egy nappanel lehet a bűnös, melynek meghibásodása miatt a szonda nem képes elegendő energiát termelni a kommunikációhoz. Ez persze még nem hivatalos jelentés, a mérnökök folyamatosan dolgoznak a hiba okának kiderítésén.

A kapcsolat helyreállításáért már szinte minden lehetséges megoldást végigzongoráztak, eredmény nélkül. A Mars Global Surveyor így is minden várakozáson felül teljesített, megfigyeléséből felfedezések sokasága eredt. Kamerájával több mint 240 000 felvételt készített és sugárzott vissza a Földre.

Hétfőn a keresésbe beszállt a NASA legújabb mars-szondája, a Mars Reconnaissance Orbiter is, ami kameráival vizuálisan igyekszik felfedezni elnémult társát. Az MRO három műszerét is csatasorba állította, így a csillagkövető, a környezetvizsgáló és a legerősebb, legnagyobb felbontással dolgozó kamerája is az MGS nyomai után kutatott. A 750 felvétel eddigi elemzése azonban nem hozott eredményt, bár a szakértők szerint ez még mindig nem mérvadó.

A földi irányítás végső megoldásként megpróbál egy parancsot küldeni, melynek célja, hogy a szonda egy olyan átjátszóját használja, melynek jeleit a marsjárók könnyebben észlelhetik, erre a hét végefelé kerülhet sor. Az űrügynökség azon is gondolkozik, hogy új állásba fordítsák a szonda nappaneljeit, azonban mivel nem tudják milyen irányba néz pontosan az MGS, ezért könnyen lehet, hogy egy ilyen művelet csak rontana a helyzeten.

A Mars Global Surveyort pontosan a 10. születésnapja előtt vesztették szem elől. 1996 november 6-án lőtték fel, majd 1997. szeptember 11-én állt pályára a Mars körül, elsőként alkalmazva a légfékezés, azaz a légköri súrlódás kiaknázásának technikáját pályájának kialakításához. Tudományos munkáját 1999 áprilisában kezdte. Eredetileg egy marsi éven át vizsgálta volna a bolygót - ez nagyjából két földi esztendőnek felel meg -, munkájának elismeréseként azonban a NASA négyszer hosszabbította meg küldetését.

Az utóbbi időben már mutatkoztak rajta az öregedés jelei. Egy törött szárnnyal, egy elromlott giroszkóppal és több más kisebb hibával végezte munkáját, melynek a számtalan felfedezés mellett főbb állomásai közé tartozik a jelenleg szolgálatot teljesítő és a jövő marsjáróinak szánt leszállóhelyek kiértékelése, az új egységek érkeztekor a légköri körülmények átfogó tanulmányozása, illetve az utóbbi időben a MGS átjátszó állomásként is szolgált a marsjárók és a felügyeletüket ellátó pasadenai Sugárhajtómű Laboratórium között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #37
  Ámulj, amcsi!
 • Viet #36
  Mit keresükk hogy mi baja lehet?

  Nem mi csesztük el, ők cseszték el ott hogy a marskutató járgányok életet vittek a marsra, magyarán a bolygót elkezték életképessé tenni.

  Egyik hibályukat sem tudják kijavítani!
  A mi segitségünk kell!
 • cain #35
  mindenkit én se csinálhattam...
 • dez #34
  Uhh, tényleg, csak a Balázs nevet néztem.
 • Anteris #33
  szegény, úgy tudom sajnálni ezeket a magányosan utazó űrszondákat. de tényleg!
 • bud #32
  skacok nem azért, de most meg nem rég voltak itt ilyen fekete öltönyös figurák napszemüvegben este, és megakarták nézni ezt a cuccot... én meg mondtam hogy... nézni oké de akkor vigyék is el .... azt mondták hogy.. ááá nem mert nincs mivel.. akkor szóltam a bokor pityunak (tudjátok aki arra lefelé lakik) hogy akkor jöjjön el az MTZ trakeszával és vigye házhoz... majd egy üveg zamattal meghálálom..
  azt mondták hogy az júeszé-be kellene vinni... na akkor levittük a drávára és egy tutajjal elvitük a zusába.... szal jól is jártam.. lapulnak a zsebembe a milliárdok.. szal most akkor lelépek... JAMAICA FOREVÁH MEG SVÉDORSZÁG
 • atlagember #31
  Erről nekem az a vicc jutott eszembe, amikor az öreg baka meséli a kocsmában:
  - Hárt bizony abban a csatában én is elvesztettem a fél lábam.
  - Na de öreg, magának megvan mind a kettő!
  - No igen, csata után megtaláltam.
 • uniu #30
  "Az első lelövi a másodikat.
  A második megkérdezi:... "
 • léry #29
  hú, milyen intelligens hozzászólások vannak itt.. lenyűgöző
 • Sanyix #28
  Nem, mert a pályája ismert, és az nemnagyon változik, így ki lehetne számolni hogy kb hol kéne lennie most.