Hunter

Ma is lehet folyékony víz a Marson

A NASA felvételei két marsi víznyelőben is friss üledéket tártak a tudósok szeme elé, melyeknek az elmúlt hét éven belül kellett lerakódniuk. A megfigyelések minden eddiginél szilárdabb bizonyítékkal szolgálnak arról, miszerint a víz időnként még ma is alakítgatja a vörös bolygó felszínét, a folyékony víz jelenléte pedig igen erősen megnöveli a mikrobai élet jelenlétének valószínűségét.

Azt eddig is tudták, hogy a Marson megtalálható mind a vízjég, mind a vízpára, az élethez szükséges folyékony víz ottlétében azonban csak reménykedtek a szakértők. A várva-várt bizonyítékot a NASA Mars Global Surveyor szondájának kamerája szolgáltatta a 2004-2005. évben készült felvételein.


A jól látható üledékek alakja és színe az, ami minden eddiginél bizonyosabbá teszi, hogy folyó víz szállította őket a lerakódás színhelyére, magyarázta a képek feldolgozását végző Malin Space Science Systems feje és a kamera főfelügyelője, Michael Malin.

A Mars légköre olyannyira vékony, a hőmérséklet pedig annyira hideg, hogy a víz nem képes folyékony formában fennmaradni a felszínen. A víznyelőkben mégis több százméteres üledékcsíkok figyelhetők meg, melyek a folyó víz munkájának megfelelően a kráterek lankáin lefelé haladva könnyedén megtörnek és elágazódnak a domborzati akadályok között, végeik mint az ujjak terpeszkednek a felszínen. A kutatók szerint a víz földalatti forrásokból feltörve elég sokáig folyékony maradhat ahhoz, hogy a lejtőn levigye a törmelékeket, mielőtt teljesen megfagyna.

Az üledékek világos tónusa is a víz munkájára utal, az egyik lehetőség szerint ez a szín jegesedésnek, a másik szerint egy sós kéregnek köszönhető. Ha száraz por csúszna le a lejtőkön, az sokkal sötétebb nyomokat hagyna maga után.

A kráterekben és egyéb mélyedésekben több tízezer vízmosásra emlékeztető hasadékokat fedezett fel a Mars Global Surveyor. Legtöbbjük a déli féltekén helyezkedik el, az elsőket 2000-ben észlelte Malin csapata. A szonda az esetleges változások nyomon követése érdekében folyamatosan, évről évre újra lefotózta ezeket a helyszíneket.

Korábban is észlelték új hasadék kialakulását, azonban az egyértelműen a száraz por csuszamlásainak eredménye volt. A mostaniak az elsők, melyeken elvileg folyadék munkája látható. Mindkét helyszín kráterek belsejében található, az egyik a Terra Sirenum, a másik pedig a Centauri Montes területen.

Malin szerint a friss üledék arra utal, hogy mind a mai napig felszínre kerül némi folyékony víz a föld alól, ami azonnal felveti a kérdést, hogyan maradhat olvadt állapotban a víz a mélyben, mennyire lehetnek elterjedtek az esetleges tárolók a bolygón és vajon táplál-e valamilyen életformát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #85
    OK.:))
  • Epikurosz #84
    Nekifutottam.
    Én rajtad keresztül üzentem T-Misinek.
    ("Mond meg a feleségnek úgy, hogy az anyós is értsen belőle.")
  • mrzool #83
    Pont ezt mondtam én is, fuss neki újra a postomnak...:)
  • Epikurosz #82
    Dehogy taagdták. 100 évig azt mondták a tudósok, hogy a Marson vízvezető csatornák vannak, és lakott bolygó. Ehhez képest csak kb. 25 évig mondták azt, hogy nincs folyékony (!) víz, mert a jégsapkák létét soha senki nem vonta kétségbe.
  • mrzool #81
    "Érdekes, hogy meddig tagadták a víz hiányát a Marson"

    ??? A _hiányát_ tagadták? Hát végül is így is fel lehet fogni, elvégre minden épeszű tudós tisztában van vele, hogy a Marson van víz. Más kérdés, hogy mennyi és milyen formában.
  • tmisi #80
    De mostmár nem vizet, hanem életet kéne keresni. Érdekes, hogy meddig tagadták a víz hiányát a Marson, pedig az már egyenesen vezet is az élet lehetőségéhez.
  • booyaa #79
    Sztem ku... egyszerű a dolog, le kell dobni egy szondát abba bazi nagy víznyelő kráterbe (amit elég nehéz lehet eltéveszteni) és ott kezdjenek valamit magukkal. Mert egyszer már mondták, hogy VIZET TALÁLTUNK!!! Aztán azt mondják, hogy hát ezt nagyon benéztük, mert mégsincs... Na de most megint van???
  • Epikurosz #78
    Szióka, aranyoska! :-)
    Azért a közértben még vegyél kólát vagy ásványvizet, a marsira ne alapozz.
  • BiroAndras #77
    "Ezt miből szűrted le? Hol mondtam én ezt??"

    Idéztem is : ""Ebben nagyon tévedsz, az energia veszteségek fordulnak hőveszteségre, azaz hőtermelésre! A villanyradiátornál viszont nincs hőveszteség mert annak pont az a célja, hogy hőt termeljen!""
    1. állítás : Csak a veszteségből lesz hő.
    2. állítás : A radiátornál nincs veszteség.

    "Ha szó szerint minden hővé alakulna (ahogy te mondod) és közben hasznos munkát is csinálnál belőle, akkor te megalkotnád az örökmozgó gépet!"

    Miért is? A hulladékhőből nem tudod visszanyerni az összes energiát. Erről szól a termodinamika 2. főtétele (entrópianövekedés).

    "Biztos, hogy kevesebb hőt termel adott idő alatt egy dolgozó gép, mint egy ugyanakkora teljesítményt felvevő radiátor."

    Ez szerinted nem mond ellent az energiamegmaradásnak? Hová lesz az energia?
  • Pharaoh #76
    Víz biztos van, csak nem folyékony