Béres Zsolt

Napóleon halála még mindig rejtély

Egy újabb felfedezés azt látszik alátámasztani, hogy Bonaparte nem gyomorrák, hanem mérgezés áldozata lett.

Évek óta folyik a vita a francia császár, Napóleon (1769-1821) halálát kiváltó okról. Most egy újabb fejezet nyílt ebben a témakörben. Az köztudott, hogy a kutatók arzénnyomokat találtak Napóleon hajának felületén, viszont ezt eddig az akkori hajápolási termékek hatásának, patkányirtó szereknek vagy fegyverekről visszamaradt nyomoknak tulajdonították.

Új megvilágításba helyezi azonban ezeket a vitákat Pascal Kintz strassbourgi toxikológus, aki a Napóleon Társaság legfrissebb jelentése szerint az arzén egy különösen mérgező válfaját mutatta ki a császár hajának belsejében. Kintz szerint - aki a Nemzetközi Törvényszéki Toxikológiai Egyesület elnöke is egyben - ez csak akkor fordulhat elő, ha a vegyület a néhai Bonaparte vérkeringésébe került, tehát a gyomrán keresztül felszívódva jutott el hajának belső szöveteibe.

Az eddigi utolsó ilyen jellegű kutatás azt mutatta ki, hogy az 51 éves Napóleon halálát gyomorrák okozta. Ezt eddig a szakértők azzal támasztották alá, hogy a császár gyanúsan lesoványodott Szent Ilona szigetén, élete utolsó 5 hónapjában 11 kilogrammot fogyott. Az arzénnyomokat illetően pedig azzal érveltek, hogy a vincellér az akkori szokásnak megfelelően patkányméreggel mosta ki a császár borospoharát.

Ezen elméletekre válaszul Jean-Calude Damamme, a Napóleon Társaság elnöke azt nyilatkozta, hogy a vincellér biztosan nem ezt a típusú arzént tartalmazó méreggel mosogatott, sőt Bonaparte nem is ivott sok bort, legfeljebb egy pohárral naponta, azt is vízzel keverve. A Napóleon halálát körülövező ellentmondások tehát még korántsem értek véget ezzel az újabb fejleménnyel sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • babajaga #20
  "Tudtommal inkább Szent Ilona..."

  A franciában nincs olyan hogy Ilona. Ez olyan mint a Verne GYULA!
 • Casius #19
  nem mindegy hogy haltmeg meghalt és kész mit kell ezen ennyit agyalni
 • DOT #18
  Az arzén remek kozmetikum, kisimítja a ráncokat (tényleg!). Csakhát a mellékhatásai...Mindenesetre, azt mondják, arzénmérgezéstől szép hullák keletkeznek...
 • mstummer #17
  az Ilona sztem a Heléna magyarosítása...bár nemtom :)
 • Dorozs #16
  "Ezt eddig a szakértők azzal támasztották alá, hogy a császár gyanúsan lesoványodott Szent Heléna szigetén (...)" -- Ez nem elírás? Tudtommal inkább Szent Ilona...
 • Rage47 #15
  Szegényt nem hagyják már békén;)múltkor a gombok most meg ez...;)
 • [email protected] #14
  Azért jó tudni, hogy vannak emberek akiknek nincs jobb dolguk mint, hogy azzal foglalkozzanak, hogy hogy patkolt el Napoleon, és még fizetést is kapnak érte.
 • mstummer #13
  Remélem kivégzik őket :)))
 • Pluskast #12
  Nem akarok kukacoskodó lenni, de ez az arzén dolog már évek óta köztudott. Sőt az érdekes a dologban, ha felnyitnánk Napóleon sírját azt látnánk, hogy még mindíg ugyan úgy néz ki mint amikor eltemették. A nagy mennyiségű arzén ami a testében felhalmozódott konzerválta őt.
 • TeszteloPontHu #11
  Ha így haladunk, nemsokára kitűzhetik Napóleon gyilkosának és társainak perét.