Hunter

Parányi bio­szenzorok­kal a rák ellen

Tudósok parányi bioérzékelőt fejlesztenek a rák proteinjeinek észleléséhez, ami ugyanazt a giroszkóp technológiát alkalmazza, mint a navigációs rendszerek vagy az autók légzsákjai.

A giroszkóp nem más mint egy gyors pörgettyű, ami felpörgetett állapotban próbálja megtartani irányát. A rezgő korong maga nem nagyobb egy porszemcsénél, azonban a remények szerint segítségével az orvosok képesek lesznek diagnosztizálni és nyomon követni a rák leggyakoribb fajtáit, valamint megállapítani a legalkalmasabb terápiát. A cél a technika kézi eszközbe való gyúrása a szövetminták gyors és egyszerű elemzéséhez. Az eszköz a rákra jellemző jelzőanyagok, markerek, azaz proteinek vagy más a ráksejtek által előállított molekulák azonosításával működik. Ezek a rák típusától függően váltakoznak és jól megkülönböztethetők az egészséges sejtek által termelt fehérjéktől.

A kutatók által egy szilícium ostyán előállított korongok kevesebb, mint egytized milliméter átmérőjűek. Ezeket speciális DNS vagy protein mintákkal vonták be, amik a felületükhöz kötik a rákra jellemző markereket. Amikor egy rák marker a korong felületéhez tapad, az egyenetlen súlyeloszlás megváltoztatja rezgési frekvenciáját. A vibráció frekvenciái közötti különbség mérhető, lehetővé téve egészen minimális rák marker észlelését is.

A kutatás vezetője, Calum McNeil professzor szerint az új technika képes a sikeres kezelés esélyének megnövelésére. A rák elleni harc kulcsa eddig is a korai felismerésben és a hatékony nyomon követésben rejlett, melyet nagyban segíthet az új technika. Ez továbbá még a legmegfelelőbb terápiát is megállapíthatja az adott beteg számára, mivel az azt alkalmazó eszközök könnyedén kapcsolhatók lesznek a szükséges információforrásokra, mint a kórházak számítógépes hálózata, az internet vagy akár egy mobil telefon.

A technikának más betegségek esetében is nagy hasznát vehetik, különösen azoknál, melyeket baktériumok okoznak. Ezáltal gyorsan és egyszerűen átvilágíthatóvá válnak az új betegek és a látogatók, felfedve többek között olyan betegségeket, mint a tuberkulózis, így megelőzheti a fertőzések bevitelét az osztályokra. A felhasználási lehetőségek pedig nem érnek véget a gyógyításnál. Elméletileg az eljárás képes biológiai vagy vegyi fegyverekből származó részecskék érzékelésére is, egyfajta korai figyelmeztető rendszerként működve a terrorista támadások ellen. Az Európai Unió a brit Newcastle Egyetem által koordinált nemzetközi kutatásból származó technika finomítását 12 millió euróval támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lazarhuba #17
    szopjak le a .......faszomat.
  • John Wayne #16
    Hát, szentigaz, hogy én is a barackra szavaznék, de ha netán élet-halál kérdés a dolog, akkor megvenném. Nyilván elég etikátlan ennyiért adni, nem tudom mi kerül rajta ennyibe!
  • Epikurosz #15
    Sok.
    29.000 forintért vehetsz n+1 kg barackot, annak kiveszed a magját és megeszed.
    Régi tapasztalatom egyébként, hogy a biogyógyszerek ugyanannyiba kerülnek, mint a "profithajhász" gyógyszergyárak termékei, sőt többe is.
  • John Wayne #14
    Tényleg az utolsó, mielőtt kimoderálnak flood miatt, de ez érdekes:

    http://delibo.hu/pinfo.do?id=227
  • John Wayne #13
    Esküszöm, ez az utolsó link:)
    De ez már magyar:

    http://delibo.hu/index.jsp?page=/info/vitamin/b/b17.html
  • John Wayne #12
    http://www.armwrestling.com/Jason03.html

    Ez sokkal jobb cikk, angol, sajna, de hát ez az informatika nyelve (is) :)
  • John Wayne #11
    No, ez a belinkelt weboldal elég gagyi, de tény, hogy az ott hivatkozott szerző a teória "atyja".
  • John Wayne #10
    Van egy elmélet, miszerint a laetril (B17 vitamin) gyógyítja a rákot. Illetve egész pontosan az a teória, hogy a rák hiánybetegség, mint a skorbut pl.

    http://www.healthfreedom.info/world_without_cancer.htm
  • Mijo #9
    "btw: Milyen energiaforrast+meghajtast alkalmaznak a porgettyuhoz?"

    Szerintem úgy gondolják a felhasználását, hogy fognak egy kézbevehető eszközt, a pörgettyű(k) egy kis mélyedésben lesz(nek), ebbe beleteszik a mintát, és már mérhetik is. A pörgetést simán megoldhatják elektromágneses elven. Az egész elmegy egy 9V-s elemről :))
    Üdv: Mijo
  • rigidus #8
    "ezzel inkább egyet értek, Kis-Bob hsz-vel nem nagyon, sztem igenis próbálkoznak, de nem könnyű rájönni, még mindig nem tudják hogy mitől van rák ezzel inkább egyet értek, Kis-Bob hsz-vel nem nagyon, sztem igenis próbálkoznak, de nem könnyű rájönni, még mindig nem tudják hogy mitől van rák"
    Dehogynem. Csak nem jo uzlet nyiltan kijelenteni.

    btw: Milyen energiaforrast+meghajtast alkalmaznak a porgettyuhoz?