• Epikurosz
    #114
    Az ún. "kínai gagyi" fogalmát egy sokatmondó gyakorlati példával fogom szemléltetni, reménykedve, hogy nem fog kijutni az űrbe is.

    A WC fedelem egy műanyag termék volt - talán az is kínai -, egy meglehetősen olcsó jószág. Kb. 1 éve eltört hátul a sarkának egy tengelye, és ideiglenesen dróttal buheráltam meg, amely a célnak megfelelt, nem látszott, működött. Épp csak óvatosan kellett felemelni és lehajtani a tetőt. A 2007. évre vonatkozó egyik fogadalmam az volt, hogy kicserélem a gányolt WC tetőt, és új életet kezdek.
    Felmértem a piaci kínálatot. Barkácsüzletekben nézelődtem. Két árkategória jött szóba: a kb. 1300 forintos műanyag, és a kb. 3000 forintos fa vagy fautánzat (faerezés, lakkozás - príma!).
    Voltak 7-13.000 forintos példányok is, de alapvetően takarékos, környezettudatos ember vagyok, aki nem a WC tartállyla flancol, ha egyáltalán.
    Harmadik barkácsüzleti szemlém során, eltekintve a benzinköltség vonzatától, megvettem a 3 ezer forintos WC fedelet. Ugyan, szemre valamelyest kicsinek tűnt, de gondoltam csal a szemem, és az eladó tájékoztatása szerint is ezek szabvány méretek, így ülepem kényelemsen el fog férni rajtuk-bennük. Nos, a hazatérés és szerelés után kicsit csalódtam, mert ugyan nem szorít a fedél, de mégis mintha picit szűknek érezném. A kinézete okés, a mellékelt szerelőanyagokkal a felszerelése is illik a Csináld magad! mozgalom szelleméhez, de jobb' szerettem volna, ha tágasabb lenne egy hüvelyknyivel (2,54 cm). Azt ugye nem kell magyaráznom, hogy mennyire fontos, hogy az ember a WC ülőkén is kényelemben érezze magát. Nem kevés időt töltünk ott, nekem mindig van olvasnivaló is kézügyben, hogy összekössem a muszájt a kellemessel és a hasznossal.
    A mosogatókagyló előtti tér után talán ez az a a hely, ahol a legtöbb eredeti ötletem született. És akkor itt el is értünk a tanulsághoz: mi európaiak, ha egy piacra termelünk, előtte piacelemzést végzünk. A kínaiak nem tették ezt meg, WC ülőkéjüket az ázsiai emberek fenekére méretezik, ami nem egy előzékeny hozzáállás a részükről. Ha ilyen hibákat elkövetnek az űrtechnikájukban is, elképzelni is rossz, hogy mekkora szerencsétlenségek fognak ebből kisülni.