Hunter

Felturbózzák a búzát

Az amerikai Kalifornia Egyetem az USA Mezőgazdasági Minisztériumával közösen, illetve az izraeli Haifa Egyetem közreműködésével a vad búza azon génjét klónozta, ami megnöveli a gabona fehérje, cink és vas tartalmát.

A búza a világ egyik legjelentősebb terménye, az emberek által elfogyasztott kalóriák megközelítőleg egyötödét biztosítja, ezért tápértékének egészen kis növekedése is nagy segítség a fehérje és a kulcsfontosságú mikrotápanyagok hiányának csökkentésében, magyarázta a projekt vezetője, Jorge Dubcovsky professzor. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint több mint 2 milliárd ember nem képes elegendő cinket és vasat bevinni a szervezetébe, illetve 160 millió 5 év alatti gyermek esetében nem elegendő a napi protein bevitel.

A klónozott gén, a GPC-B1 felgyorsítja a gabona beérését és az eddig elvégzett tanulmányok szerint 10-15%-kal növeli fehérje, valamint mikrotápanyag tartalmát. Ezen hatások bizonyítására a kutatók genetikailag módosított búza családokat hoztak létre, melyben az RNS interferencia technikájával csökkentették a GPC, azaz Grain Protein Content (gabona fehérje tartalom) géneket.

Az eredmény látványos volt. A genetikailag módosított gabonaszemek hetekkel később értek be mint a kontrollcsoport tagjai, és 30%-kal kisebb fehérje, cink és vas tartalommal rendelkeztek társaiknál, anélkül, hogy méretükben bármilyen változás állt volna be. A kísérlet megerősítette, hogy az összes táplálkozási szempontból fontos változásért egyetlen gén a felelős.

A kutatók megfigyelése szerint minden egyes tenyésztett kenyér- és tésztabúza változat rendelkezik a GPC-B1 egy nem működő másolatával, ami arra utal, hogy ez a gén a búza nemesítésével veszhetett el. Újbóli beiktatása a vad fajokból a kereskedelmi forgalomba kerülőkbe magában hordozza tápértékük növelésének lehetőségét, magyarázta Dubcovsky professzor, aki szerint kísérletük egyben jó példája a növények genetikai sokszínűséget biztosító vad csíraplazma megőrzésének fontosságára és jelentőségére.

A professzor által vezetett konzorcium koordinált mezőgazdasági projektje folyamatosan dolgozik a GPC-B1 gén bevezetésén, ami Dubcovsky szerint nem ütközhet ellenállásba, mivel nem génmanipulációról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #86
    Ez részben azért van, mert eleve rossz az a rendszer, hogy az emberek ne tudjanak semmit ahhoz, hogy elkerüljék a betegségeket, ha lehetséges (márpedig sokszor lehetséges), és az orvosokra legyen bízva minden. Ők szívesen vállalják persze, hiszen ebből élnek, csak épp nem tudnak igazából megbírkózni vele.
  • dez #85
    Én is így vagyok vele. Persze ehhez azért tudni is kell egysmást. Itt nem igazán orvosi és patikusi ismeretekre (apropó a kettő néha eléggé fedi egymást :P) gondolok, hanem a megelőzésre, problémák nagyon korán való felismerésére, elkerülésére. (Tehát amit meg éppenhogy a legtöbb orvos nem tud... :P)

    Egyébként ugye ismered a civilizációs betegségek kifejezést, és jelentését? A fejlődő országokban, ahol még a városodás sem ért el ilyen szintet, másfajta betegségek a legelterjedtebbek, mint itt. Leginkább a fertőzések. (Persze nyilván ott is érvényesül valamennyire a genetikai hajlam valamire, de pl. lehet, hogy kevésbé.)
  • Viet #84
    Turbbúza:)
  • Epikurosz #83
    Nézd, én azóta lettem viszonylag egészséges, mióta elhatároztam, hogy hagyom a francba az orvosokat és saját magam kezelem magam, ha gond van, gyógynövényekkel. ...Ezt leszámítva, nagy gond nincs, és ehhez képest a legtöbb afrikai meg ázsiai sokkal rosszabbul áll. Sztem én egy átlag európai vagyok. Nálunk általában van egy krónikus nyavalyája - cukorbaj, érrendszeri/szívprobléma, gyomorbaj, ilyen pajzsmirigyes izé, mint az enyém stb. - az embereknek, és arra szedik a maguk kis drogját, de ezt leszámítva annyira nem rossz a helyzet. Ehhez képest a fejlődő országokban mégcsak nem is diagnosztizálják a betegségeket, nincs statisztika, ezért tűnik olyan rózsásnak a helyzetük.
  • rigidus #82
    "Azt továbbra is állítom, hogy nyugaton a helyzet nem olyan rossz, csak a problémás emberek inkább szem előtt vannak."

    Epikurosz, az angol egeszsegugy egy mero mozdulatlansag. A beteg ember sokszorosa annak, mint amit az egeszsegugy kepes ellatni. Mint mondtam, amirol beszelgetuk ezek mar _regen nem vitatott_ problemak. Ezek teljesen nyilvanvalo dolgok, meg a kormany sem tagadja, hogy igy van. Azert mondom, hogy teljesen felesleges ezt cafolni.

    "Aki a brit állapotokon sír, az tegyen egy sétát valamely közép-afrikai nagyvárosban."

    A brit allapotokat mar szamtalanszor kifejtettem itt is es masutt is. En azt gondolom, hogy a problemainkra nem fej a homokban a valasz, vagy a problemak masutt keresese, vagy onmagunk altatasa. A problemak valosak, de amig tokes nagyvallalatok milliardos uzletei erdekelonyt elveznek, addig ez igy is marad, felteve a az emberek maguk el nem kezdenek tenni ellene.
  • rigidus #81
    <i>Zsírszövet nem képződik napfény hatására, ha valaki százötven kiló, akkor közel annyi kaját be is kellett vinnie a testébe az anyagmegmaradás alapján.</i>

    En mar tobb tonna elelmiszert fogyasztottam el eletem soran, imadom a csokoladet, sutemenyeket, mindenfele edesseget, mindossze hetvenot kilo vagyok. Az anyagmemaradas alapjan es a logikadat kovetve most tobb tonnasnak kellene lennem.

    Az egeszseges anyagcserevel rendelkezok a szervezetuk szamara haszontalan salakanyagokat uritik a szervezetukbol. Ezeknek az embereknek - akiket peldanak hoztam fel - a szervezete nem ezt teszi, hanem felhasznalja azt is. Az elsosorban mesterseges, hidrogenezett zsirokat az emberi szervezet nem tudja ugy feldolgozni, mint a termeszetes zsirokat. Sulyos errendszeri, emesztorendszeri betegsegeket, cukorbetegseget okoz. Az uditoitalokban hasznalt aszpartammal hasonlo a helyzet, tartos fogyasztasa genetikai mutaciot okoz a szervezetben. A cola rendszeres fogyasztasa karositja a fogzomancot, esetenkent foghullashoz vezet (kerdezz meg egy orvost). Ezeknek a termekeknek szamos orszagban tilos a forgalombahozataluk is.

    <i>"A kóros elhízásukra az élelmiszer minőségével védekezők meg forduljanak pszichológushoz."</i>

    Indokolatlanul, (pl. elozetes szemelyes serelem hianyaban) szemelyreiranyulo megallapitasokat tevok pedig illemtanarhoz. Ami egyben azt is jelenti, hogy a kettonk beszelgetese itt veget is ert.
  • dez #80
    Nem kellenek ide táblázatok. Normális esetben (bár már nem ez a "normális") érzi az ember. De nagyon el lehet rontani ezt az érzékelést. Végülis erre valók pl. az ízfokozók, meg az a sok cukor.
  • Epikurosz #79
    Én régen, nagyon régen, amikor próbáltam egészségesen élni, akkor vettem ún. Tápanyagtáblázatok c. könyvet, ameylben benne van, hogy az egyes élelmiszerek milyen arányban tartalmaznak zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi sókat, hogy össze tudjak állítani helyes kis menüket.
    Kurva nehéz volt, mert tuttira több volt benne a zsír a kelleténél, és a fehérje meg kevesebb volt. Akkor amúgy majdnem lefogytam ideális testsúlyomra, de azonkívül, hogy fizikailag jó volt, lelkileg nem annyira, mert pld. potencia szempontjából éreztem, hogy ez nem okés (ugyanis a tesztoszteron termeléséhez, mily meglepő, épp zsírokra van szükség).
    Most nem foglalkozok ilyen tervezett menükkel, áttértem az empirikus életmódra. Azt eszem, amit épp megkívánok, mint a terhes nők.
  • dez #78
    Anyagok alatt összetett vegyületeket kell érteni.
  • dez #77
    Itt a intoleranciához, allergiához: évmilliók alatt szokott hozzá a szervezet a táplálékok alapvető anyagaihoz. Ez az információ genetilailag kódolt, öröklődik. Új, eddig ismeretlen anyagok garmadájával találkozva nem tudja a szervezet eldönteni, hogy káros v. hasznos anyagokról van-e szó, vagy nem tudja lebontani, jön az allergia, intolerancia.