Hunter

A génolvasásé a kémia Nobel-díj

A kémiai Nobel-díjat a gének "olvasásának" eljárásáért ítélték oda a Stanford Egyetem tudósának, Roger Kornbergnek, aki ezzel végleg édesapja nyomdokaiba lépett.

Arthur Kronberg 1959-ben a DNS kutatások terén végzett úttörő munkája elismeréseként vehette át a díjat. Ők a történelem hatodik apa-fia Nobel-díjasai. Roger 20 évnyi kutatómunkáját koronázta meg a Svéd Királyi Akadémia. A díjat "az eukarióták transzkripciójának molekuláris alapjai felfedéséért" ítélték oda a rendkívül meglepett professzornak, aki saját bevallása szerint egyáltalán nem számított az elismerésre.

Roger Kornberg elsőként alkotta meg a transzkripció, azaz átíródás pontos képét molekuláris szinten. Leírta hogyan kerül ki az információ a génekből majd válik molekulákká, úgynevezett hírvivő RNS-ekké, melyek az információt a sejtek fehérjegyártó mechanizmusának átadva központi szerepet játszanak az eukarióták, azaz az emberek, állatok, növények, gombák sejtjeinek működtetésében.

A díj odaítélését az Akadémia a transzkripció megismerésének orvostudományi jelentőségével indokolta. A folyamatban bekövetkező félresiklások ugyanis számos emberi betegségért tehetők felelőssé, ilyen többek közt a rák, a szívbetegségek és a különböző gyulladások. Ennek fényében sokan az életfolyamatok egyik fő mozgatórugójaként tekintenek rá, melybe Kornberg jóvoltából példátlanul részletes betekintést nyert az emberiség.

Emellett Kornberg több, a folyamatban kulcsszerepet játszó összetevőt is részletesen megvizsgált munkatársaival, ilyenek a transzkripciós "tényezők", melyek egy-egy adott gén aktiváló kapcsolóiként szolgálnak. Kornberg munkájának végcélja a folyamat korrigálhatóságának elérése. Ez olyan új terápiákat eredményezhetne, melyekkel ha valami rendellenesség fellép, megakadályozhatnák a kóros elváltozások kialakulását. A professzor az idei díjazottakkal ellentétben egyedüli birtokosa a díjnak, viszont ő is amerikai, így idén eddig ötből öt díj került a tengerentúlra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #5
    Kivéve, ha valami mikróbákkal gyártatják őket. :D
  • Szefmester #4
    "így idén eddig ötből öt díj került a tengerentúlra."

    lesznek továbbiak is?
  • GyuriX2572 #3
    Nagyon felfutóban van a génmanipulálás. (Tudom, ő csak megfigyelt, de mi haszna lenne ha nem szeretnén később belenyúlni, kérdés hogy milyen célból)
  • metaljesus #2
    végülis a bio-kémia nem ismeretlen fogalom. de szerintem ez csak véletlen, majd néhány év múlva pl a kémiai nobel-díjat a nanocsövek tökéletesítéséért fogják kapni/adni, és akkor már látszani fog a különbség.
  • L3zl13 #1
    Érdekes, hogy az orvosi és a kémiai nobel díj szinte ugyanazzal a területtel foglalkozik, ahogy a tudományágak közötti távolságok egyre csökkennek.