Hunter

Hasonló a korallok génmennyisége az emberéhez

A korallok körülbelül ugyanannyi génnel rendelkeznek, mint az emberek, ami arra enged következtetni, hogy jóval összetettebb a biokémiájuk, mint azt eddig bárki is feltételezte volna, valamint megdöntheti a különböző organizmusok fejlődéséről alkotott hosszú ideje fennálló feltevéseket is.

A meglepő eredmény az egyik legelterjedtebb ausztrál korall elemzéséből származik. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem csapata dr. Eldon Ball vezetésével eddig 6000 gént talált az Acropora korallban. A kutatók azonban a teljes génállományt 20 000 körülire becsülik, ami mennyiségét tekintve majdnem megegyezik az emberi génállománnyal. Mindez megdönteni látszik azt a nézetet, mely szerint minél sokrétűbb egy organizmus, annál több génnel rendelkezik.

Ha egy távoli pillantást vetünk egy korallra, akkor joggal vonhatjuk kétségbe a fentieket, azonban Ball figyelmeztet, a kívülről egyszerű szerkezet génjei alapján igen bonyolult biokémiát takar. A kutatók számos olyan génnel is találkoztak a korallban és az emberben, ami nem található meg a gének az állatok fejlődésére gyakorolt hatását modellező gyümölcslégyben, illetve a hengeresféregben, melyeket a laboratóriumok alaptételként kezelnek. Tehát azzal együtt, hogy az elsőként szekvenált gyümölcslégy számos hasznos tanulmányhoz vezetett, génállománya nem nevezhető az összes állatra nézve jellemzőnek, aminek igen jelentős hatásai vannak a gének és a génállományok evolúciójának megértésére.

Ball szerint a korallok géntérképének megismerése olyan problémákra nyújthat orvosságot, mint az úgynevezett kifehéredés, ami során a korallban élő szimbiotikus algák kilökődnek vagy elmenekülnek, amikor a korallt valamilyen hatás éri. A jelenség oka nem teljesen ismert. A kérdés, hogy az algákat a korall löki-e ki magából vagy önszántukból távoznak, mivel nem megfelelő számukra a közeg, ami a biokémiai változások eredménye lehet.

A génállomány a biokémia alapja, a kutatók azonban csupán a feltérképezés negyedénél járnak, így az érdemi válaszokra még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dömper Ármánd #10
  Egyébként a cím után az a sok betű a cikk, azt is érdemes elolvasni.
 • Dömper Ármánd #9
  "AMugy mi biztos majmok vagyunk korall ésszel"

  Igen, pontosan azok vagytok. :(
 • Hegyikecske #8
  de csak mer a víz alatt nem lehet cigizni...:D

  AMugy mi biztos majmok vagyunk korall ésszel :DD
 • Evogordon #7
  Remélem van köztük pár jó bula
 • Dömper Ármánd #6
  A korallok génjeinek csak a mennyisége hasonlatos az emberhez, az abban kódolt információ lehet nagyon más is. A mi közös ősünket (a ti közös ősötöket :) nagyon-nagyon távol kell keresni.
 • Mortigen #5
  Még a majom őssel is nehezen lehetne megmagyarázni az emberi hülyeséget, no de egy korallal...
 • Ma2ska #4
  Na ne, a majmot még feldolgoztam valahogy na de ez ?
 • plamex #3
  hát sokszor több eszük van mint nekünk :))
 • haxoror #2
  AZ EMBER A KORALLTÓL SZÁRMAZIK!

  És most kérem a Nobel díjam :P
 • smv #1
  Testvérek!