Hunter

Elkészült az élet könyve

Az emberi génállomány utolsó kromoszómáját is sikerült szekvenálnia az 1990-ben elindított Human Genome Projectnek (HGP), így most már teljesnek mondható géntérképünk.

A szóban forgó, génállományunk közel 8%-át kitevő 1-es kromoszóma az egyik legnagyobb az embereknél, közel kétszer annyi génnel rendelkezik, mint átlagos társai. Több mint 350 betegséggel hozható kapcsolatba, köztük daganatos megbetegedésekkel, vagy olyan kórokkal mint az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór.


Számozott kromoszómáink, valamint az X és Y kromoszómák

A nemzetközi kutatás eredményeként először 2001-ben jelent meg a géntérkép egy vázlata, majd 2003-ban már egy jóval pontosabb változattal rukkolt elő a HGP, azonban ekkor még mindig akadtak felderítetlen területek. Ezt követően 22 számozott kromoszóma, valamint az X és Y kromoszómák elemzése végül pótolta a hiányosságokat, a sorozatot az 1-es kromoszóma zárta le. A térkép elkészítése nem kevesebb mint 10 évébe telt a Dr. Simon Gregory által vezetett 150 fős tudóscsoportnak, most azonban akárcsak a projekt többi része, bárki számára elérhető.

A Nature legfrissebb számában közzétett végeredmény szerint legnagyobb kromoszómánk 3141 génből áll, melyből több mint 1000 teljesen új a tudomány számára. Ezen felül a tudósok 4500 új SNP-t, egyszerű nukleotid polimorfizmust azonosítottak. Ezek az emberi DNS szekvencia variációi, melyek genetikai variációink 90%-át teszik ki. Az SNP nagy segítséget jelent az orvosi kutatásokban és gyógyszerfejlesztésekben, mivel számtalan utalást rejt, miért érzékenyebbek egyes emberek olyan betegségekre mint a rák vagy a malária. Emellett segítséget nyújt a kezelés legjobb módszereire és a gyógyszerekre való reakció előrejelzésében.

A géntérképre a HGP az élet könyvének első köteteként tekint, és már a következő előkészületein dolgoznak, melyben értelmezik a géneket, egymással való kölcsönhatásaikat, rendszerként való működésüket. Ez új távlatokat nyithat meg a gyógyászatban.

Mint fentebb is említettük, a géntérkép utolsó kromoszómája több betegséghez köthető, hiánya gyakran tapasztalható különböző rákos megbetegedésekben, emellett szerepet játszhat a magas koleszterin szint kialakulásában valamint a már említett Alzheimer- és Parkinson-kórban. Az 1-es kromoszóma betekintést nyújt a kromoszómák biológiájába, evolúciónkba és egészségünkbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #65
    De, azért ez pár dologban előrelépés lesz. Csak arról van szó, hogy nem a "végső megoldás a betegségek ellen", mint ahogy be van állítva. Pl. igen sok betegség pszichoszomatikus (pszichés eredetű testi tünetek), többek között itt minnél ügyesebben tudjuk elfedni a tüneteket, az annál inkább egy önbecsapás/betegek félrevezetése, lelkileg/érzelmileg nem lesznek rendben (idegeskedés, életkörülmények, kapcsolatok, stb.), de "legalább" nem is lesz "motivációjuk" tenni ennek érdekében. De lehetne még más dolgokat is írni.
  • Supperadi #64
    Szóval szted ezzel sem megyünk sokra az orvoslás terén? Nem tudom, mennyit olvastál a nanotechnológiáról, én utána néztem máskor egy kicsit, eléggé kecsegtetőnek tűnt, nem úgy hangzik, mint valami zagyva találgatás. Én hiszem, hogy a HGP és a nanotech. a legtöbb betegségre és rendellenességre megoldás lehet... Persze a hátrányokat és a mellékhatásokat még nem említettem... Sajnos van olyan is.
  • dez #63
    Nos ez azért nem kis részben ámítás. Egyrészt csak a betegségek egy része genetikai alapú (akkor is inkább csak hajlamosító tényező, és olyan is van, hogy ez más tekintetben előnyt hoz), másrészt kémiai beavatkozással vagy nem lehet, vagy csak tünetileg lehet kezelni sok betegséget. A tüneti kezelés alapvető problémája, hogy nem az okot, okokat szünteti meg, hanem csak elfedi, de ezzel nem szűnik meg minden probléma, amit az okoz, csak a szembetűnőbbek. És a kémiai szerek mellékhatásait sem lehet így majd teljesen megszüntetni. Tehát sok esetben nem a kémiai beavatkozás a legjobb megoldás. Csak ugye profitot főleg ez termel. Ettől, és eleve a betegség-alpú hozzáállástól (mivel az már csak egy végeredmény, illetve tünet(-együttes)ek elnevezése) kellene már megszabadulni a jövőben.
  • Supperadi #62
    Stargate te olyan okos vagy... a DNS ugyanaz, csak más sorrendben kapcsolódnak. (A nanotech. ezt is megoldja:D:D:D)
  • Supperadi #61
    Szupper!!
    Nemrég olvastam, hogy a Human Genome Project segítségével és a nanotechnológia alkalmazásával lehetővé fogják tenni a klónozást és a betegségek gyors, hatékony orvoslását (a nanobotok a kívánt helyre szállíthatják a gyógyszereket ill. átformálhatnak különböző szénképleteket tetszésüNk szerint). HATTALMAS előrelépés, és ez még csak nem is az egyetlen következmény!
  • valaé valaé ná #60
    Várj, még nincs fent a törés.
  • plamex #59
    Honnan lehet ezt a sz@rt letölteni ?
  • Librarian #58
    Valaki mondta, hogy kéne egy kis génfrissítés... jah, letöltjük a netről és installáljuk magunba! :DDD
  • brueni #57
    ha letöltöd a HGP oldaláról, akkor kiderül, hogy ráfér-e egy floppy-ra...
  • Tiberius B #56
    Na végre!
    Majd hordhatjuk a DNS-ünket kis csipen, tök jó:-)
    Jó lesz ez, lehet még jó sokat kell majd várni a 2. kötetre, na de majd!
    Addig meg majd ellesznek vele az evolúció-biológusok:-)