Hunter

Fordulat az öregedés elleni kutatásokban

Azt már felfedezték a kutatók, hogy ha egy bizonyos génből egy plusz másolatot készítenek, azáltal hosszabb életet biztosíthatnak az élesztőgombáknak vagy a gyümölcslegyeknek. Valakiben azonban felötlött a kérdés, mi van, ha egyszerűen kitörölnék azt a gént.

Nos, a Dél-Kalifornia Egyetem tudósai által elvégezett kísérletekben a kívülállók meglepetésre a gén eltávolítása minden eddiginél hosszabb élettartamhoz vezetett. A szóban forgó gén az SIR2 (Silent Information Regulator, azaz csendes információ szabályzó 2) úgy tűnik sokkal inkább elősegíti, mintsem késlelteti az öregedést. A felfedezés kellemetlenül érintheti azokat a biotechnikai vállalatokat, melyek az SIR2-re alapoztak öregedés elleni gyógyszereik kifejlesztésénél.

A tanulmányban a gén törlésével az élesztőgombák esetében a normálisnál hatszor nagyobb élettartamot sikerült elérniük. Bár a tanulmányban nem szerepelt, szerzője, Valter Longo elmondta, hogy a lecsökkentett SIR2 tevékenységű emberi sejtek is megerősíteni látszanak a gén öregedés elősegítő hatását.


Longo meggyőződése, hogy az SIR2, illetve feltehetőleg az emlősökben megtalálható megfelelője, az SIRT1 meggátolhatja az organizmusok belépését egy szélsőséges túlélési módba, amit a szaporodás, a DNS kijavítódásának és a sejt károsodások elleni fokozott védelmének hiánya váltana ki. Az organizmusok általában az éhezésre való reakcióként kapcsolnak erre az "üzemmódra". A kutatók megfigyelése szerint az élesztő az SIR2 törlése után rendkívül ellenállóvá vált mind az oxidánsokra, mind a hőre, mintha azt mondaná, hogy "még nem öregedhetek meg, utódokat kell létrehoznom, de nincs elég tápanyagom", magyarázta Longo.

Bár még az emberi öregedés elleni kezelések is igen messze vannak, Longo-t már a kutatás egy másik területének hatásai tartják lázban. Ahogy fentebb is említettük, a DNS kijavításával is kapcsolata hozható a gén. Longo szerint a sejtek képessé válhatnak felgyorsítani a DNS javítást, azaz el lehetne érni, hogy minden organizmus kijavíthassa káros DNS mutációit, okozza azt öregedés, sugárzás, az étrend vagy bármilyen más környezeti tényező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DEXTER92 #136
  • hanandi #135
    Tok mindegy mit szol mindehhez az evolucio, ha uzleti haszon nez ki belole, piacra dobjak. Az emberek meg, mar akinek van vagz lesz ra kerete, megveszik mert a halaltol mindenki fel.
  • Epikurosz #134
    nekem azt mondja most a belső hangom, hogy menjek lefeküdni.
  • dez #133
    Nézd, a "belső hang" nem feltétlenül valami misztikus dolog, hanem adott esetben arról van szó, hogy az állat érzékszervei fognak valamit, de ő tudatosan nem foglalkozik vele (mivel még életében nem találkozott vele), viszont az ide vonatkozó ösztönei aktivizálják magukat, és azt sugallják neki, hogy tűnjön el onnan.

    De még1x, én legutóbb még azt hallottam, hogy pl. a földrengést nem tudják előre jelezni, az állatok mégis megérzik. Azaz, az csak feltételezés, hogy valamilyen gázok szabadultak ki, mert azonosítani még nem sikerült őket.
  • HUmanEmber41st #132
    Tehát ha az agytól elveszik az oxigént, akkor ESP-testenkívüli élményei lesznek?
    A materializmus szerint csak anyagból állunk, az öntudat, a gondolkodás, az emlékezés pusztán elktro-kémiai jelenségek.....
    Na most ha az agytól elvesszük az oxigént, akkor már nem érvényes rá a materialista világnézet???? :) :):):)
    kérdezem én :)
  • dez #131
    És most ettől tökéletesen megmagyarázhatóvá vált? Vagy csak közelebb került ahhoz, amit a (neo)materialisták még elviselnek? (Ez alatt az ESP-t értem, ha itt valóban arról van szó.)
  • valamit #130
    erről tudnál valami bővebb infót? érdekelne, hogy mit élnek meg is mi ennek a magyarázata (legfőképpen ez a test elhagyásának az érzése)
  • Salty #129
    Én inkább az utóbbi paragrafust tartom érdekesnek, jól jönne egy olyan hír, hogy a DNS hibás vagy mutálódótt génjeit kilehet javítani, végül is ez sok betegségnek csökkentheti a kialakulási esélyét.
  • Sas Alexander #128
    A végén olyanok leszünk, mint Asimov űrlakói.
  • BiroAndras #127
    "a testen kívüli beszámolóknak akkor sincs magyarázata, ha ez csak mondjuk egy köztes állapot a halál fele, ráadásul előidézni se tudom, h szándékosan tudjuk e... ha majd igen, akkor tudjuk igazán kutatni is gondolom én"

    Elő lehet idézni hasonló élményeket. Vadászpilóták erős G terhelésnél pl. pontosan ugyanilyen élményeket élnek át. Beleértve a test elhagyásának érzését is.
    De érdekes dolgokat lehet elérni az egy egyes területeinek elektromos ingerlésével.