Hunter

Globális génbank, a modern Noé bárkája

Norvégia felkészül a végítéletre: egy mezőgazdasági "Noé bárkáját" építenek, ami nem kevesebb mint 3 millió növény magját fogja eltárolni.

Az ötlet atyja Dr. Cary Fowler, egy nemzetközi nonprofit szervezet, a Global Crop Diversity Trust vezetője, ami a világ legveszélyeztetettebb növényeinek génállományát mondhatja magáénak. Fowler szerint nem egy atomkatasztrófára készülnek, sokkal inkább a növénytani intézetek és azok génbankjai költségvetésének csökkentései aggasztják a szervezetet, ami világszerte megfigyelhető tendencia.

Egy-egy intézet megszűnésével rengeteg értékes anyag tűnik el, többnyire véglegesen, amiről általában nem értekezik a sajtó, éppen ezért nem is volt könnyű dolga Fowlernek és munkatársainak, hogy meggyőzzék a világot. Példaként említhető, hogy az 1800-as évek végén 7000 névvel ellátott almafaj termett az Egyesült Államokban, melyből mára 6800 teljesen kihalt.


Finnország, Norvégia, Svédország, Izland
és Dánia miniszterelnökei is megjelentek
a munkálatok kezdeténél
Fowler, aki eredetileg a társadalomtudományok doktora, az 1970-es években fordult a növények megmentése irányába, ekkor találkozott ugyanis Jack Harlan egy tanulmányával. Harlan, aki egyben genetikus is volt, 35 országból gyűjtött össze magvakat és helyezte el azokat a világ különböző pontjain található génbankokban. Az ő munkáját kívánta folytatni - vagy inkább beteljesíteni - Fowler, amikor belekezdett nagyszabású projektjébe. A globális gyűjtőhelyet az Északi-sarktól 1000 kilométerre fekvő Svalbard szigetvilág egyik hegyoldalába vájják, a munkálatok a héten kezdődtek meg. A hely távol van mindentől, nyugodt, behatásoktól mentes környezetben fekszik, ahol folyamatosan hideg az éghajlat.

A magvak, melyek 2007 szeptemberétől érkeznek lefóliázva, a sarkvidéki hidegben évszázadokig, akár évezredekig képesek fennmaradni. Az építményt vastag betonfalakkal látják el, így ha a beépített hűtőrendszer elromlana, a hőmérséklet akkor sem emelkedne fagypont fölé. A létesítményt természetesen őrizni fogják, melynek költségeit, akárcsak a 4,8 millió dolláros konstrukciós kiadásokat a norvég állam viseli.

Fowler elmondása szerint nem a minták mennyisége a mérvadó, sokkal inkább az a tény, hogy a földművelés több ezer év alatt elért eredményeit megmentsék, folyamatosan pótolva az egy-egy területen eltűnőfélben levő növényeket, akár egy másik fajjal is, ha a körülmények kedvezőbbek számára. Egyetlen nemzet sem tudott jól működő élelmezési rendszert fenntartani kizárólag saját termőföldjeiről eredeztethető növények alkalmazásával, tette hozzá Fowler. A Közép-Amerikában honos kukorica ma Afrika déli részének egyik legmeghatározóbb terménye, míg a Kínából eredő szójabab idővel rendkívül fontossá vált az Egyesült Államok és Brazília számára is.

A Fowler által vezetett tröszt az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezetével szoros együttműködésben felügyeli a svalbardi génbankot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #21
    "Nem biztos hogy jó, ha az emberiség, ez az önpusztító faj kap egy újabb lehetőséget..."

    Tudod, az a helyzet, hogy mindeddig az ember a legintelligensebb, legsikeresebb faj, úgyhogy az evolúciónak ebből az alapanyagból kell gazdálkodnia.
  • Muad Dib #20
    Több szem többet lát alapon:

    Ez a Mice szerintem is egy humortalan gyökér...

    Amúgy meg engem kicsit aggaszt ez az egész. A Norvégok nem hülyék. Remélem nem tudnak valamit amit mi még nem.

    Személy szerint megmondom őszintén, leszarom, hogy vannak e elraktározva magok, ha a családom és én elpusztulunk.

    Nem biztos hogy jó, ha az emberiség, ez az önpusztító faj kap egy újabb lehetőséget...
  • Epikurosz #19
    Ha az urak beleuntak egymás szekálásába, akkor várjuk az érdemi, érdekfeszítő, felcsigázó és szellemes hozzászólásaikat a témában is. Nem másért, csak több szem többet lát.
  • Ryuuzaki #18
    Spiriggan
  • brueni #17
    VIVA la
    TITAN A.E.
  • Mice #16
    ja persze.. ha vicc volt (mellesleg k$rvagyenge) akkor legalább egy smiley erejéig megerőltethetnéd magad ugyanis sajnos minden szekálás ellenére marhasokan tesznek fel nem viccnek szánt lame kérdéseket a cikkek elolvasása nélkül és a tied 1az1ben beleillik a többi ilyen gyökér hozzászólásba..
  • Epikurosz #15
    Vagy itt van egy másik ötlet - Az elité a jövő?
  • Epikurosz #14
    Hátha így müxik:

    Noé bárkája a Holdon (Bernard Foing elképzelése, aki az ESA SMART-1 munkatársa!!!
  • Epikurosz #13
    Egy másik Noé bárka-projekt, 700.000 euróból :-)

    De vannak azért más, komolyabb Noé-bárka projektek is:
    Consortium for the Barcode of Life (Scott Miller)
    <img src="http://www.spacedaily.com/images/lunar-base-cutaway-bg.jpg">
    <a href="http://www.spacedaily.com/reports/Noahs_Ark_On_The_Moon.html">Noé bárkája a Holdon (Bernard Foing, ESa SMART-1 !!!)</a>

  • Sub #12
    remek kezdeményezés...