Hunter

Ismét gondokkal küzd az űrállomás

A Nemzetközi Űrállomást egyensúlyban tartó négy giroszkópból a második is tönkrement. Amennyiben a gondokkal küzdő harmadik is elromlik, az újonnan érkezett legénység kénytelen lesz a rakéták beindításával stabilizálni az állomást, jóllehet a rakéták üzemanyaga csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

"Ez nem vet fel biztonsági kérdést" - igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Mike Sufferdini, a NASA karbantartási vezetője. A meghibásodás a hét közepén következett be, egy nappal az új legénység megérkezése után, nyilvánosságra azonban csak pénteken hozták. A gond nem magával a CMG-2 jelű giroszkóppal van, hanem az irányítórendszerével. Az egyenként 227 kilogrammos giroszkópok percenként 6500-as fordulatszámon üzemelnek, így tartják megfelelő pozícióban az űrállomást.


Michael Fincke szerdán dokkolt be az űrállomásra

"Ha ma ellenőriztétek a figyelmeztető panelt, akkor láthattátok, hogy a CMG-2 meghibásodott. Valójában a CMG-2-t energiával ellátó RPC kapcsolt ki többször is" - hangzott el csütörtökön a földi irányítás által az állomáson dolgozó űrhajósokkal folytatott rádió kommunikációs csatornán. A NASA szerint a meghibásodott modul kicserélése több űrsétával megoldható, melyet az új legénység, Gennagyij Padalka és Michael Fincke végezhetne el. Az első elromlott giroszkóp, a CMS-1 teljesen leállt 2002-ben, azon már csak egy teljes csere segíthet, nem javítható.




Jelenleg két Szojuz van az űrállomásra csatlakoztatva - a jobb oldalival 9 napon belül visszatérnek

Az eszköz jelentős méretéből az következik, hogy kizárólag az űrsikló lenne képes a cseredarabot eljuttatni az űrállomásra, azonban mint tudjuk a Columbia katasztrófája óta a NASA űrsikló flottája a földön vesztegel, legkorábban csak 2005-ben repülhetnek.

Az ISS-nek nem ez az egyetlen problémája, az utóbbi időben többek között időről időre hallható egy rejtélyes fémes hang is, amit 2003 novemberében jelentettek először. Idén januárban a légnyomás fokozatos csökkenése borzolta a kedélyeket, azonban itt sikerült megtalálni a hiba okát, amit a most visszatérő legénység ki is javított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • knwd #22
    "Az egyenként 227 kilogrammos giroszkópok percenként 6500-as fordulatszámon üzemelnek"

    Nos, ha gondolják az urak, esetleg fölajánlom a prociventimet. Az is 6500on megy, és csak fél deka :-)

    (Nyugodtan keressenek meg e-mailben vagy telefonon)

  • tau ceti #20
    Netehát,kedves barátim.
    Azok a girók amerikai gyártmányok.Amikor tönkremennek,az orosz modul stabilizációs rakétái fogják megakadályozni az állomás elfordulását.
    Másrészt,azok kizárólag a légkör/ürhajósok mozgás/anyagok mozgása okozta anomáliák kiegyenlítésére szolgált.
    Harmadrászt,mivel a girók tápcsatlakozója ment ki,ami a giró oldalán van(mivel nem lehet kimenni,hogy kihuzzák a konektorbol,kénytelenek voltak rárakni egy elektronikát),így nem lehetett volna sok mindent tenni ennek kivédésére.

    Tehát ti most az über ami technikát szidtátok...:-)
  • Joxy #19
    A technika elavulását vetette fel valaki itt régebben, erről jutott eszembe, hogy a az első holdra száláskor, amit 10 év alatt fejlesztettek ki, nem alkalmaztak minden újdonságot, mert akkor sosem készültek volna el, ha mindig újra tervezik az egészet. Így egy jó pár éves technika lett alkalmazva, tehát úgy mond már a fel lövéskor el avult volt, müszaki szemmel.
  • Ratty #18
    Jól van emberek, megint osztjátok az észt látom:P
    Az a rohat giroszkó, egy röppályát stabilizáló pörgentyű...aki nem érti az menjen vissza a középiskolába, és tudakolja meg h mi az a pörgentyű :D
    4 darab van fent az ISS-en, de még 2 vel is működik...A perdületmegmaradás miat fontos, hogy működjenek, de csak vannak olyan okosok az NASA-nál akik kitalálják, hogy hogyan tudnák megoldani:P
  • [NST]Cifu #17
    Azért, mert kis mértékű erők hatnak rá. Egyfelől ott a légkör, amely ha nagyon-nagyon ritka is ilyen magasságban, de van (az ISS-t fél évente a Progresz segítségével kellett mindig visszaemelni a megfelelő magasságban, mivel ez a ritka légkör miatt szépen lassan sűllyed). Azonkívűl ott az űrállomás mozgó alkatrészeinek ereje (a napelemek pl.), ami szintén kimozdíthatják nyugalmi állapotból és a többi...
  • valaé valaé ná #15
    Nohát ez nem lesz nehéz. Ha nem hat rá erő, akkor nem kell kiegyensúlyozni. Tehát ha ki kell egyensúlyozni, akkor mi hat rá ?
    Bingó !
  • StarFist #8
    :)
  • FtranX #5
    biztos szívesen vennék, ha bevinnéd hozzájuk a saját tervezésű hiperhajtóműved terveit, bakker!
  • [HUN]PAStheLoD #3
    hát ez kész .. feldobnak vmit az űrbe aztán ilyen komoly technikákkal tartják karban...
  • Admiralis #2
    Így is lehet mondani, de elég lett volna ha csak képeket raknak. :D