Hunter

Újabb vita a marsi életről

Egy Marsról származó meteoritban talált, szénben gazdag anyag újabb lökést adhat azoknak az elméleteknek, mely szerint a vörös bolygón egykor létezett élet.

Az adatok az 1911-ben Egyiptomban talált, földetérés közben darabokra tört Nakhla meteorit egyik töredékének vizsgálataiból származnak, amit a londoni Természettörténeti Múzeum bocsátott a NASA és a brit Open University rendelkezésére. A Földön minden életfolyamat szénalapú, éppen ezért elsődlegesen azt kell bizonyítani a földönkívüli anyagról, hogy a benne talált "szénhez köthető anyag" nem földi szennyeződés. A kutatócsapatnak azok a tudósok is tagjai, akik 1998-ban egy másik Mars-kőzetben, az ALH84001-ben mikrobai életre utaló jelekre bukkantak.

A Nakhla darabjának felnyitásával a kutatók elé tárult a kőzet belső szerkezete, amit szénvegyületek egy komplex keverékével teli csatornák és pórusok tarkítottak. A csatornákban levő anyag az óceánok mélyén talált vulkanikus üvegbe martakhoz hasonlatos. Mikroszkóp alatt ezek többnyire egy sötét, ágas-bogas, úgynevezett dendrites anyagot alkotnak. Az Open University tudósa, a balszerencsés Beagle 2 Mars-szondája kapcsán elhíresült Colin Pillinger professzor és Kathie Thomas-Keprta, a NASA Johnson Űrközpontjának kutatója szerint kizárt, hogy a szenes anyag kívülről, a földi közegből került volna a meteorit belsejébe.

A Nakhla begyűjtése a földetérést követően azonnal megtörtént, ellentétben az ALH24001-el, ami 16 000 évet töltött az Antarktiszon. Pillinger professzor és munkatársai, akik közvetlen izotópos elemzéseket végeznek a mintákon, maguk is elismerik, hogy létrejöhet földi szennyeződés a meteorit szeletkék elemzésre való előkészítésekor, azonban az ehhez használt epoxy szén-nitrogén aránya merőben más, mint a kőzet ereiben talált szenes anyagé.

A Nakhla kívülről és belülről. A nagyításon a dendrites anyag látható

Ugyanakkor a geológiai tudományok szakértői azzal érvelnek, hogy a meteoritban talált szén nem feltétlenül biológiai eredetű, hozzátéve, hogy a mikroszkópos vizsgálatokkal messze nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni az eredetet illetően. A Nakhla meteoritban fellelt szén izotópjainak egy korábbi vizsgálata olyan összetevőre bukkant, melynek több mint háromnegyed része nélkülözi a szén-14-et, amit minden földi életforma tartalmaz, ezért erről az összetevőről azt feltételezték, hogy egy Marsról származó szén.

Ha valóban a Marson került a kőzetbe, akkor sem feltétlenül ott alakult ki, elképzelhető, hogy a kőzetdarabot kiszakító másik űrkőzetből származik, arról nem is szólva, hogy ezek a darabkák évmilliókon át sodródnak a világűrben, mielőtt egy-egy lepottyanna a Földre. Pillingerék elsősorban arra a hasonlóságra építik elméletüket, ami a meteoritban talált anyag és bolygónk óceánjainak fenekén fellelhető vulkanikus üvegekben észlelt mikrobai tevékenység között látható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sauron #140
  aha
 • plamex #139
  Aha ... az égből meg cigánygyerekek hullanak ...
 • Del Sonar #138
  A Marson is van élet, csak más fajta rezgés szinten. Ez van. Lehet, hogy a földönkívüliek a mi bolygónkat elemzik, mert nem látnak rajta semmit. Úgy mint mi a marsot.
 • Tiberius B #137
  Eddig, amit hallottam a GÉNMANIPULÁCIÓRÓL, elég dorva eszközökkel dolgozik:
  1. keres egy megfelelő fajt, amiben megvan a kívánt tulajdonság
  2. megkeresi a tulajdonságért felelős géneket
  3. ezeket a gének elkülönítik különböző kémiai-fizikai behatásokkal
  4. az így elkülönített géneket becsomagolják egy vírus örökítőanyagának helyére
  5. az így létrehozott "vírus"-sal megfertőznek egy-két sejtet, embriókat lehetőleg (növényi v. állati, tök mindegy)
  Mivel az így létrehozott génmanipulált sejtek nagy részénél nem sikerül a dolog, sokkal kell végrehajtani a műveletet, és még azután is sokan "meghalnak" a sejtek közül, ergo nagyon sok sejtből néhánnyal eredményes
  Tudtommal.
  A mutáció pedig tudtommal néhány bázispár rossz helyen/helyzetben levése. Egy "kis" hiba a DNS replikáció során.
  Tudtommal.
  vagy nem???
 • IoIa #136
  Ha te nem nő vagy, akkor sürgősen felejtsd el a puszilkodást!
 • IoIa #135
  "A másik, hogy nem csak szén alapú lehet az élet, arra találunk példát a sci-fi világában is" - a sci-fit ne keverd ide. Vagy esetleg jöhetnének a mesék is, meg a vallások, stb?
 • nearo #134
  Az emberek többsége azt mondja, hogy az univerzum mérete végtelen. Tehát a galxisok száma is végtelen, magyarul a lakható bolygók száma is végtelen, tehát enyhén beképzelt az az ember, aki azt hiszi, hogy a végtelen számú lehetséges helyek közül csak egyetlen-egyen alakult ki értelmes élet(persze mihez képest értelmes...).
  A másik, hogy nem csak szén alapú lehet az élet, arra találunk példát a sci-fi világában is(pl.: Csillagkapu-Replikátor faj), sőt, még a galaxis útikalaúzban is ott van a kék szín egy szuperinntelligens árnyalata...
 • valaé valaé ná #133
  Az újabb számítógépes modellek szerint nem. Az M típusú csillagok elég halványak és kicsik (kb. jupiter méretűek és legalább 80 jupiter tömegűek).
  Önmagában az nem jó, hogy mindig a napjuk felé fordulnak, de nem is kizáró ok, mint ahogy azt régebben gondolták.
 • zjápsretne #132
  Minden biztató tényező jól jön!
  De ez utóbbit nem értem, miért jó ha mindig a nap felé fordítják ugyanazt az oldalukat.Nem lesz attól egy kicsit merkúros a táj? A másik oldala meg fagyos?
 • valaé valaé ná #131
  Ne felejtsd el a gázóriások körül keringő nagyobb holdakat sem. Ugyanúgy megvannak az árapályerők, meg a forgástengely stabilitása.
  Aztán ott vannak az mostanában pedzegetett hosszúéletű M típusú csillagok lehetséges bolygói, amik mindig ugyanazt az oldalukat fordítják a nap felé.
  Szóval van lehetőség bőven.