Hunter

Egykor a Mars is olyan lehetett, mint a Föld

Újabb bizonyítékokra bukkantak a NASA tudósai, melyek megerősítik azt az elméletet, hogy a Marson egykor lemeztektonika, a bolygó kérgének lassú mozgása zajlott le, akárcsak a mai Földön.

Az eredmények a Mars Global Surveyor űrszonda által készített új mágneses mező térképből származnak, egy olyan világot tárva elénk, melynek földtörténetét hatalmas kéreglemezek széthúzódása vagy összeütközése alakította ki. A tudósok először 1999-ben találtak bizonyítékot a lemeztektonikára, azonban ezek a kezdeti megfigyelések - melyeket szintén a Mars Global Surveyor magnetométerével végeztek - csupán a déli félteke egy területét fedték le. Az adatokat egy fékezési manőver közben gyűjtötték be, így az a kéreg feletti különböző magasságokból származik.

Klikk ide!
A piros és kék sávok a különböző polaritású mágneses mezőket jelzik, míg a sötétebb részeknél különösen erős a mágnesesség

A mostani nagy felbontású mágneses térkép viszont a Mars teljes felszínét lefedi és négyévnyi állandó pályáról kapott adatokon alapul. Többször is átvizsgálták a felszín egészét, hogy minél pontosabb és jobb felbontást érjenek el. Az eredmények alátámasztják a '99-es méréseket, melyek a Földön is megtalálható jellemvonásokat tártak a tudósok elé.

Bolygónkon az óceán-közepi hátságok két oldalán, a hátság vonalával párhuzamosan váltakozó polaritású sávok húzódnak. A hátságban egy hasadékvölgy található, itt új anyag jön a felszínre és lehűlve a kéreg felszín alatti részéhez forr. A kőzet kihűlése során megőrzi a mágneses tér irányát. Mivel a földi mágneses tér időnként, átlagosan egymillió évente pólust vált, a gyarapodó kéregben eszerint normál és ellentétes polaritású sávok váltakoznak. Mindez szimmetrikusan figyelhető meg a hátság két oldalán, ez az egyik legfontosabb bizonyítéka a földi lemeztektonikának. Emellett olyan jegyek, úgynevezett transzform vetődések, azaz két lemez közötti közeledés vagy távolodás nélküli vízszintes elcsúszások is észlelhetők, melyek szintén a lemeztektonika árulkodó jelei.


A Valles Marineris jó példája a lemeztektonikának


A Tharsis vulkánok egy
egyenes mentén sorakoznak
Ennek a jellegzetes mágneses sémának a felfedezése a Marson azt jelzi, hogy akárcsak a Földön, itt is vannak területek, ahol új kéreg tört fel a köpenyből és terült el a felszínen. Ahol pedig új kéreg jelenik meg ott óhatatlanul el kell nyelődnie a réginek, ami pontosan a lemeztektonika működését tükrözi.

Jack Connerney, a mágneses elemzéseket végző NASA csapat vezetője a szervezet közleményében rámutatott, hogy a lemeztektonika segítségével számos marsi jellemvonás megmagyarázhatóvá válik. Elsőként maga a mágneses séma, másodikként pedig a Tharsis vulkánok, melyek egy egyenes vonal mentén sorakoznak. Ezek a formációk ugyanúgy alakulhattak a kéreglemez mozgása következtében, mint bolygónkon a Hawaii-szigetek.

Harmadikként a hatalmas Valles Marineris kanyont kell megemlíteni, melynek területe hatszorosa, mélysége pedig nyolcszorosa a Grand Canyonénak. Ez a hatalmas hasadék pontosan úgy néz ki, mint a Földön a lemezek széthúzódásakor létrejött földrajzi jegyek, sőt még az iránya is pontosan olyan, mint amit a mágneses térkép alapján kikövetkeztethető lemezmozgások előidéztek volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • goodboy1987 #19
    CsabiDuke
    "Elfújta a napszél, ide a földre átfujta?"
    Igen miután a napszél elérte a Marsot, visszakanyarodott a Földre, mert ezt a bolygót kihagyta, és lőn így lett a Chocapic. :)
  • BiroAndras #18
    A lemeztektonika motorja az olvadt mag. A víznek nem sok köze van hozzá.
  • CsabiDuke #17
  • CsabiDuke #16
    Elfújta a napszél, ide a földre átfujta?
  • lokko #15
    A Marsnak már rég nincs mágneses mezeje, lemeztektnikája sincs, ami nincs benne a cikkben, az nem más mint, hogy a lemezmozgások kenőanyaga a felszíni víz, a földön is csak a tengerek alatt tud belesülyeni egy lemez a köpenybe ... míg volt mágneses mező addig volt sűrű légkör, mikor az megszűnt jó 3-4 milliárd évvel ezelőtt azóta haldoklik majd halt meg a Mars ... elfújta a napszél a légkört (nem védte a mágneses pajzs) elpárologtak az óceánik az csökkenő nyomás következtében, ami víz marad maz meg megfagyott idővel ... MARS RIP
  • Nonoo #14
    Ezt mondom! Sokkal könnyebb valami olyasmit vizsgálni amit látunk! Sokkal többet tudnánk a Földünkről is, ha belátnánk a minden egyes zugába!
    Bár ki tudja mit rejtegetnek előlünk a "nagyok" ???
    Az igazság talán odaát van??
  • lindemann #13
    Hát én az embertársaimról se tudok sokat... :D noha vannak olyan "emberek" akikre nemnagyon illik ez a szó
  • sonicXX #12
    Természetesen van a marsnak mágneses mezeje, bár folyamatosan gyangül. Erről már több cikk is beszámolt. Gyengül, és ezért évente rengeteget veszít a légköréből.
    Én érdeklődve figyelem a Marssal kapcsolatos fejleményeket, mert a lakhatóvá tétele izgalmas projektnek tűnik. Szerintem nem menthetetlen az a sivataggolyó, csak az a gond, hogy idővel elszáll a légköre javarésze és gyakorlatilag, mú. "elhasználódik" a bolygó.

    Amennyire tudom, az egyik teória szerint a Mars valamikor egy kisbolygó méretű objektummal ütközött (sőt egyesek szerint kettővel is), és végsősoron (asszem az utolsó eset) elferdítette a bolygó forgástengelyét, ami normális esetben függőleges, vagy ahhoz közelítő kéne hogy legyen. A mágneses pólusok ezért nem működnek úgy, ahogyan kéne. Mondom: ezt a teóriát csak hallottam, nem állítom hogy igaz, de fantázia van benne. Állítólag a Föld is átment egy ilyen kisebb találkozáson még a korai szakaszban, és ezért ferde a mi tengelyünk is. Ezekkel a teóriákkal nekem csupán annyi bajom van, hogy nem bizonyíthatóak, gyakorlatilag nem többek okoskodásnál. Elgondolásnak érdekes, és én ezért jobb híjján ezt a magyarázatot tartom elfogadhatónak.
  • Pukkár #11
    Ez nem azt állítja, hogy van még mágnesessége. Csupán a kőzeteknek van. Ugyanis a mágnesezhető fémek, mikor megszilárdulnak megőrzik az akkori mégnesesség irányát. Ezt a Földön is használják, pl. kőzetek korának meghatározására. (Paleomágneses módszer).
  • Dinosaur #10
    Ezt még hányszor írják meg vazz???