Hunter

Csúcson a Spirit

Régen szóltunk a NASA marsjáróiról, pedig időközben a Spirit elérte felderítő munkájának csúcsát, a Columbia Hills legmagasabb pontját, a Husband Hill tetejét.

A projekt tudósai azon túl, hogy nagy örömmel nyilatkoznak a tervezett küldetését már jócskán túlteljesítő robotról és tervezőmérnökeiről, már a következő lépéseken gondolkoznak. Mivel a Husband Hill teteje túl széles és lapos, onnan nem igazán lehetne jó 360 fokos panorámaképeket készíteni, ezért a kutatók inkább a fennsík peremeire irányítanák a szerkezetet a felvételek készítéséhez. Az egyik ilyen pontról a Spirit belekémlelhet a déli irányban elhelyezkedő, úgynevezett "belső medencébe", ami egyike a Mars-kutató projekt hosszú távú célpontjainak. A területről készült műhold felvételek korábban már felkeltették a tudósok érdeklődését és szeretnék a marsjáró szemszögéből is megvizsgálni a terepet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Columbia Hills belső medencéje számos érdekes geológiai jellemvonást tartalmaz, többek közt a "Home Plate" névre keresztelt felszíni formát, ami újabb ősi kőzetrétegeket sejtet, melyek vizsgálatából megállapítható, hogy itt is szerepet játszott-e a víz. A Spirit nagyjából egy kilométerre van a Home Plate-től, így az eredményekre még hónapokat kell várnunk, mivel nem csupán a felfelé vezető út mondható rögösnek, de a hegyről való leereszkedés sem tűnik olyan gyors és egyszerű folyamatnak. A földi irányításnak jó pár fotót kell átvizsgálnia és ezek alapján megtervezni a marsjáró számára legalkalmasabb lefelé vezető útvonalat.

Mindezek előtt azonban még a fennsík vizsgálatán kell túlesnie a Spiritnek, ami az összes műszerét beveti egy átfogó kép kialakítása érdekében. A Husband Hill egyik érdekessége, hogy rengeteg finomszemcsés anyagot hord ide a szél, melyek dűnék formájában halmozódnak fel. A Spirit vizsgálni fogja a talajt, a kőzeteket, a légkört, sőt még a Mars két holdját, a Phobost és a Deimost is, csak ezután vonul át a csúcs déli oldalára, hogy szemügyre vegye a medencét. A marsjáró vizsgálatai eldönthetik, hogy a tudósok által a Husband Hillről kialakított elméletek közül melyik a helytálló, azaz egy vulkanikus kiemelkedésről, egy ősi rétegezett kráterfenékről, vagy egy kiemelkedett kráterperem maradványairól van-e szó.

Időközben az Opportunity a bolygó másik oldalán a Meridiani Plánumot rója, jelenleg a 100 méter átmérőjű Erebus kráter felé halad.

Részletes cikkünk a marsjárók műszaki hátteréről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rocker Mókus #43
    szerintem qva érdekes az egész,de nemtom h mennyit higgyek el ebből az egészből.
  • BiroAndras #42
    "Btw, gondolom, az X-aktákat is szívből utálod, mert ugye ott is azt csinálják, hogy önmagukban nagyon valószínűtlen információkból állítják össze azokat a magyarázatokat, amiknek összességében még mindíg magasabb lesz a valószínűsége, mint az összes többinek. (És a film szerint ki is derül persze, hogy igazuk volt.)"

    Jajj, ezt nem kellett volna. Ennyi erővel a hupikék törpikékre is hivatkozhatnál.
  • mrzool #41
    Az elsődleges misszió hivatalosan 3 hónapos volt. A mérnökök legalább 1 éves működésre tervezték a MER-eket, mint az később nyilvánosságra került. Most vannak másfél évnél, mindegyiken erősen látszanak az öregedés jelei. Hol van itt a kamu?
  • Thrawn #40
    Azt tudod, hogy a Voyager szondák elsődleges célpontja a Jupiter és a Szaturnusz volt? Az kb. 4 éves működést követelt meg a szondáktól. A Voyager 2 számára az Uránusz és a Neptunusz sikeres meglátogatása már csak reménység volt, tekintettel a starttól eltelt hosszú időre. A szondák 1977-ben indultak és köszönik szépen, jól vannak 28 év elteltével is.
  • kamov #39
    A Viking-1 szonda leszállóegysége 1976-tól 1982-ig működött.
    Ennek fényében szerintem nem olyan meglepő.
    Van olyan hogy jól sikerülnek a dolgok.
  • GreKom #38
    Az utolsó képen a kerék nyoma olyan, mint egy lábnyom
  • Major #37
    Én már egy kis kétkedéssel, nézek ezekre a képekre. Mennyi is volt ezekenek a marsjáróknak a kiirt élettartama? Ehhez képes, csodának számít hogy még mindig mennek. A NASA is azt hitet el az emberekkel amit akar.

    Egyáltalán valóban volt-e a holdraszáás? szintű, lassan ez a mars-járó história.
  • Borton #36
    az ilyen okoskodókra megint csak azt lehet mondani, h két dolog végtelen:
    a világegyetem
    és az emberi hülyeség:)
    no comment....
  • moha #35
    na vazze megint az okoskodások, hogy kamu az egész...

    ezt bármibe bele lehetne magyarázni amit még nem láttam a saját szememmel.
  • mrzool #34
    Dez, nyilván nem hiszem azt, hogy mindent pontosan tudok. De abban biztos vagyok, hogy a sem a 60-as években, sem máskor nem szálltak le a Marson emberek.:) Ismerem a fickó honlapját, aki ezeket kitalálta, elmeorvosi eset az ürge.