Hunter

Tévesen ábrázolják a filmek a folyóhomokot

Holland fizikusok szerint egyáltalán nem fedi a valóságot az a hollywoodi filmekben látható jelenet, amikor az aktuális karaktert lassan elnyeli a folyóhomok, illetve megoldásként az éppen ügyeletes társ egy kötél vagy faág segítségével kihúzza.

A kutatók laboratóriumban finom szemcséjű homokból, agyagból és sós vízből megépítettek egy miniatűr folyóhomokot. Az összetevők közül a víz az, amelyik előidézi a folyóhomok-jelenséget, mellyel főként a nagy folyódeltákban lehet összefutni. A hollandok megfigyelései szerint a folyóhomok rendkívül lassan válik viszkózussá, napokig tart mire az anyag fokozatosan nyúlós masszává válik. Másrészről ezt a viszkozitást ha valamilyen erő nehezedik rá rendkívül gyorsan elveszti: egy mozgó objektum - egy kijutni próbáló ember - gyorsan elfolyósítja, a homok alulra kerül, a felső réteg pedig folyékonnyá válik.

Az mindenesetre igaz, hogy minél jobban küzd a süllyedés ellen az ember, az annál gyorsabban megy végbe. Viszont ezután a leülepedő homok annyira tömörré válik, hogy felhajtóereje lehetetlenné teszi egy olyan sűrű anyag teljes elnyelését, mint az emberi test, magyarázta a kutatást vezető Daniel Bonn, az Amszterdami Egyetem professzora.


Tehát a csapdába esett cowboy megnyugodhat, nem fog megfulladni, állítja a tanulmány. Viszont ezzel együtt fennáll annak a veszélye, hogy igen hosszúra nyúlhat az ott tartózkodása, mivel a legizmosabb segítőtársnak sem valószínű, hogy sikerül majd kiráncigálni a leülepedett, sűrű homokból, ami szinte megköt az alsó végtagok körül. Egy láb kihúzásához megközelítőleg 100 000 Newton erőre lenne szükség, amely akár 5 közepes autó megemeléséhez is elegendő.

A kutatók szerint a megoldást a víz bejuttatása jelenti a homokba, így a lábak körül meglazítható a béklyó, és némi segítséggel kievickélhet belőle a szerencsétlenül járt illető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #50
  Javaslom írásod kicserélését a cikkel!
 • Epikurosz #49
  A jelenség a lényeg.

  Két dologról vagyon szó:

  1. száraz homok, pld. a szaharában. Kalandfilmekben, fáraó átka típusú filmekben találkozhatsz vele.
  A szél a finom porszemcséket befújja a mélyedésekbe. Mész a tevéd mnellett, egyszerre csak zutty! Belehuppantál a homokba, amely - mivel megmozgattad, és felborítottad metastabil állapotát, elkezd tovább görögni lefelé, és ha nem jön a társad, hogy kihúzasson a tevével, akkor szépen rádfolyik a SZÁRAZ homok, bemegy a tödődbe, a nadrágodba, a cipődbe, és lassan megfulladsz. Van olyan eset is, hogy nincs olyan nagy tömegű homok a dombon, amely lavinaszerűen betemetne (FIGYELEM!!!! Ez ugyanaz, mint a hólavina, csak pepitában!!!!), tehát mondjuk a szád, füled, szemed épp csak kintmarad, de ekkor meg jön egy kobra, és az veszélyeztet. Persze ilyenkor jön Mr. robinson, és lelövi a puskával, téged meg kihúz a puska tusával. Érted?!

  2. A másik verzióba általában repülőgépszerencsétlenség áldozatai, vagy smaragd, esetleg gyémántok vadászai, netalántán amerikai kommandósok, újabban titkos gyógynövények után kutató kalandorok esenek bele, jellemzően az Amazonas vagy Közép-Afrika őserdeiben. Itt nem homokról van szó, hanem:
  a. humuszról, amely vízzel keveredve ==> SÁRt okoz. Undorító, piszok kellemetlen, de még elmegy.
  b. mocsári ingovány, itt szintén elrothadt szervesanyagok vannak, (SÁR), esetleg tőzeges a terep, de ekkor nincs olyan nagy gáz (csak metángáz), merrt, mindjárt meglátjuk miért
  c. agyagos talaj, amely iszappá alakult át. EZ A LEGVESZÉLYESEBBB!!!
  Ugyanis - most jön a lényeg - az agyagt belső kohéziója nagyon nagy, ráadásul, amikor vízzzel megszívja magát, akkor nagy belső nyomás keletkezik. ahogy a részecskék a víz miatt kezdenek megduzzadni, egymásnak feszülnek. Ha egy ilyenbe belekerülsz, akkor tényleg nagy bajban vagy. Itt víz, AZ életadó víz tényleg segít, mert folyóssá teszi az agyagot, és ki tudsz szabadulni a fogságából. Persze itt is nagy segítség ha jön Mr. vagy Mrs Robinson, esetleg van egy terepjáró is a közelben, és kevés az anakonda.
  Az agyaggal valahol egy kategóriába tartozik a lössz is, de erről már beszéltünk.

  Itt Európában kevés az ilyen hely, azt is gyógyiszapfürdőként tartják számon, és horribile dictu, még fizetni is kell érte. Persze nem is nagyon lehet belefulladni.

  Remélem segítettem.
 • jointeer #48
  míly meglepő
 • Gregorius #47
  Én máig nem tudom eldönteni, hogy mi az, de olyan vicces. El tudom képzelni, ahogy valaki kapálózik a futóhomokban, sárban, mocsárban, lápban, iszapban, akármiben, és úgy elsüllyed, hogy bemozdul.
 • faz #46
  "A kutatók laboratóriumban finom szemcséjű homokból, agyagból és sós vízből megépítettek egy miniatűr folyóhomokot. Az összetevők közül a víz az, amelyik előidézi a folyóhomok-jelenséget, mellyel főként a nagy folyódeltákban lehet összefutni."

  ööö... sár?
 • Pukkár #45
  Ez már volt a Mítoszrombolókban...
 • TommyGun #44
  LOL, Taz nem is futóhomokban áll hanem egy pohár teszkós mustárban
 • FoxMulder #43
  Futóhomok... igen, az az, ami meglazult, és a szél kihordja pl az útra, így elakad a közlekedés. A cím pontatlan.

  Ez holland kísérlet, nem amerikai...
 • Epikurosz #42
  "folyóhomok"
  igen így teljesen rendben lenne.
 • Epikurosz #41
  Igen, ezzel egyetértek, de a futóhomok jellemzően a szél által tovasodort száraz homok , még ha ki is moderálták - miért is? - a hozzászólásom.
  A Magyar Nyelv Értelmező szótárát kimoderálni... ki hallott már ilyent?