Tévesen ábrázolják a filmek a futóhomokot

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Javaslom írásod kicserélését a cikkel! <#worship>
A jelenség a lényeg.

Két dologról vagyon szó:

1. száraz homok, pld. a szaharában. Kalandfilmekben, fáraó átka típusú filmekben találkozhatsz vele.
A szél a finom porszemcséket befújja a mélyedésekbe. Mész a tevéd mnellett, egyszerre csak zutty! Belehuppantál a homokba, amely - mivel megmozgattad, és felborítottad metastabil állapotát, elkezd tovább görögni lefelé, és ha nem jön a társad, hogy kihúzasson a tevével, akkor szépen rádfolyik a SZÁRAZ homok, bemegy a tödõdbe, a nadrágodba, a cipõdbe, és lassan megfulladsz. Van olyan eset is, hogy nincs olyan nagy tömegû homok a dombon, amely lavinaszerûen betemetne (FIGYELEM!!!! Ez ugyanaz, mint a hólavina, csak pepitában!!!!), tehát mondjuk a szád, füled, szemed épp csak kintmarad, de ekkor meg jön egy kobra, és az veszélyeztet. Persze ilyenkor jön Mr. robinson, és lelövi a puskával, téged meg kihúz a puska tusával. Érted?!

2. A másik verzióba általában repülõgépszerencsétlenség áldozatai, vagy smaragd, esetleg gyémántok vadászai, netalántán amerikai kommandósok, újabban titkos gyógynövények után kutató kalandorok esenek bele, jellemzõen az Amazonas vagy Közép-Afrika õserdeiben. Itt nem homokról van szó, hanem:
a. humuszról, amely vízzel keveredve ==> SÁRt okoz. Undorító, piszok kellemetlen, de még elmegy.
b. mocsári ingovány, itt szintén elrothadt szervesanyagok vannak, (SÁR), esetleg tõzeges a terep, de ekkor nincs olyan nagy gáz (csak metángáz), merrt, mindjárt meglátjuk miért
c. agyagos talaj, amely iszappá alakult át. EZ A LEGVESZÉLYESEBBB!!!
Ugyanis - most jön a lényeg - az agyagt belsõ kohéziója nagyon nagy, ráadásul, amikor vízzzel megszívja magát, akkor nagy belsõ nyomás keletkezik. ahogy a részecskék a víz miatt kezdenek megduzzadni, egymásnak feszülnek. Ha egy ilyenbe belekerülsz, akkor tényleg nagy bajban vagy. Itt víz, AZ életadó víz tényleg segít, mert folyóssá teszi az agyagot, és ki tudsz szabadulni a fogságából. Persze itt is nagy segítség ha jön Mr. vagy Mrs Robinson, esetleg van egy terepjáró is a közelben, és kevés az anakonda.
Az agyaggal valahol egy kategóriába tartozik a lössz is, de errõl már beszéltünk.

Itt Európában kevés az ilyen hely, azt is gyógyiszapfürdõként tartják számon, és horribile dictu, még fizetni is kell érte. Persze nem is nagyon lehet belefulladni.

Remélem segítettem.

Kara kánként folytatom tanításom.

jointeer
míly meglepõ

köcsög

Gregorius
<#nyes> Én máig nem tudom eldönteni, hogy mi az, de olyan vicces. El tudom képzelni, ahogy valaki kapálózik a futóhomokban, sárban, mocsárban, lápban, iszapban, akármiben, és úgy elsüllyed, hogy bemozdul.

Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)

"A kutatók laboratóriumban finom szemcséjû homokból, agyagból és sós vízbõl megépítettek egy miniatûr folyóhomokot. Az összetevõk közül a víz az, amelyik elõidézi a folyóhomok-jelenséget, mellyel fõként a nagy folyódeltákban lehet összefutni."

ööö... sár? <#zavart1>

Sok láma Linux júzer TANULJA MEG használni a Windowst. Linux Powa\' 4 me 2 :)

Ez már volt a Mítoszrombolókban...
LOL, Taz nem is futóhomokban áll hanem egy pohár teszkós mustárban <#idiota>

ONLINE NBA LIGA -> http://nba.net63.net

Futóhomok... igen, az az, ami meglazult, és a szél kihordja pl az útra, így elakad a közlekedés. A cím pontatlan.

Ez holland kísérlet, nem amerikai...
"folyóhomok"
igen így teljesen rendben lenne.

Igen, ezzel egyetértek, de a futóhomok jellemzõen a szél által tovasodort száraz homok , még ha ki is moderálták - miért is? - a hozzászólásom.
A Magyar Nyelv Értelmezõ szótárát kimoderálni... ki hallott már ilyent?

maozedong
behugyozol és már szabadulhatsz is ki.

Resurrection!

Gregorius
Mert nem kavar légörvényt a sok luk, és különben is, a vajszín sokkal áramvonalasabb. <#vigyor>

Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)

[HUN]PAStheLoD
Lol, jó tudni ..

hátö .. az elõzõ aláírásom sokkal jobb volt :]

raadasul a megkent felenek kisebb a legellenallasa, igy meg tovabb no a kenett felere valo eses valoszinusege😊

amerikában? ott az...

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

sweech
ezt akartam énis mondani 😊 tényleg nem nyel el teljesen de lehetetlen kijönni belõl és szomjanhalsz

Gregorius
A sci-fit-t! <#vigyor>
Ott a pont!

Gregorius
A pirítós jó vastagon kent vajas fele úgyis nehezebb a sima felénél, tehát kb 0,00000001%-kal gyakrabban fog arra felére esni. Egyébként pedig a pirítós kenyér gurul, pattog, meg minden szart csinál, amikor leesik, és az egyik fele ragad. <#vigyor0>

Pharaoh
Mythbusters nagyon jó, de van mikor elszúrják.
A vajas pirítós nem értettem mindig a vajs fele esett le, de õk megcáfoltá, úhy hogy egy képet csináltak ami élével ejti le, így kizárva az emberi tényezõt. Ez ok, de a piítós nem élével szokott az aztalon lenni.

Mióta számít közepes autónak egy két tonnás autó?

"Tévesen ábrázolják a filmek a folyóhomokot"

Egy pillanat - van olyan amit a filmek helyesen ábrázolnak!?
fie
Mythbusters? Hát vannak néha kétségeim, nem elég nagy a mintavételük bizonyos kísérleteknél. Pl hogy a CD nem robban szét. Van pár szervizes, aki ezt cáfolná. Jó kis olcsó távolkeleti noname CD-k amik nincsenek kiegyenlítve és jó gyenge mûanyagból, esetleg hajszálrepedéssel. Otthon van is ilyen CD-m.

loool
ezt eddig is tudtam csak azt nem h nem süllyed el teljesen
amerikába a tûzoltók ezt gyakorolják 1-2 mocsaras helyen... discoveryn láttam régebben
viszont ha hoznak vizet és rádjön a szükség kiszabadul a lábad 😊

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

janyikzs
Vajon ezek a fizikusok + prof. mennyit keres/keresnek, hogy ilyenekkel ráérnek szórakozni, pedig a D. channelen is megnézheték volna az eredményt.
Valami épkézláb dologra is költhetnék a pénzt. Ha megnéznék azok a Mythbuster ezen részét, akik a pénzt adják nekik, nem biztos, hogy sokáig dolgoznának még ott.

Inkább headshot hogy ne szenvedj. 😄
fie
És (azt hiszem német) tudósok bizonyították be, hogy a sivatagi homok, egy sivatadi szélvihar után, képes úgy viselkedni, akár egy folyadék. A videó szerint beledobtak egy fagolyót és a homok pont úgy fröccsent fel, mint ahogy a víz egy vízcsepp, pohárba cseppenés után. A fagolyó pegid egy pillanat alatt elsûlyedt.

bocs most olvastam vissza az nem "szar" akart lenni hanem sár ,meg derékig a "driélig" ...<#idiota><#vigyor5>
de kulombseg van a dedves homok es a futo homok kozott, nedves homokot mindenki is meri sztem.. a futo homok leginkabb massza szeru mar mar inkabb sar.. szovla lehet konnyen kijottel a nedeves homokbol de driélig szarban elmerulve nem jottel volna ki magadtol.. ezt elhiheted..
tényleg volt az állítólagab
de hát izé azé ennyire értelems hírt is rég láttam 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Az a lényeg, hogy Taz megúszta 😊

Gregorius
Azon kívül pedig tök mindegy, mert ekkora erõ hatására szerintem elõbb leszakad a fejed a nyakadról, vagy tõbõl beletörsz a homokba.

Gondolom a 100000 Newton az lehet, ha görcsbe áll a lábfejed és nem tudsz spiccelni, hogy könnyebben kihúzhasd. Akkor a lábad fölött lévõ anyag "széttöréséhez" kellhet ennyi.

de az nem kötött meg, te is írtad, hogy nedves volt.
gondolj már bele, komoly döngölõ gépek nem elegek ahhoz, h nagyobb réteg homok leülepedjen, a haverjaid mitõl tudták volna elérni a kívánt eredményt?
"Egy láb kihúzásához megközelítõleg 100 000 Newton erõre lenne szükség"
Az embernek két lába van, az 200 000 Newton? :o

Taz a képen nem derékig hanem majdnem nyakig merül, sokat számíthat ha nem tudod használni a kezeidet, illetve ha szabadok a kezeid de nem tudsz megtámaszkodni velük mert semmi szilárd nincs körülötted.

PyRex
Újabb hülye cikk. Poénból tengerparton temettek már be derékig úgy, hogy függölegesen voltam és keményre taposták a homokot, meg nedves is volt. És kijöttem. Mondju knem volt egyszerû, de ez a 100 000 Newton szerintem egy hihetetlen baromság.

| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |

Sir Quno Jedi
Az élõ tesztalany a legjobb ! Egyetértek ! Fõleg ha utána is él...

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

jaja, Mythbustersbe ezt mar regen megcsinaltak. tobb fajta homokkal, normalis meretben, nem pedig muanyagpoharban. es elo ember ment bele a homokba, nem szaroztak Taz-el :-)

<http://dsc.discovery.com/fansites/mythbusters/mythbusters.html>

Jaja, le se lehetett nyomni az embert a "homokba"!

atlagember
Már csak az azért sem mert az emberi test sûrûsége kisebb a futóhomoknál, tehát egy ideig ugyan sûllyed, de utána már fennmarad. (Aztán pár nap alatt szomjanhal.)

SecondOrb: A legjobb internetes városépítõ stratégiai játék. www.secondorb.hu

Szerencsére kicsiny idióta országunkban nem kell félnem, hogy itt a városban futóhomokba botlok! 😄 Azt meg nem hiszem, hogy valaha is eljutok (vagy hogy egyáltalán el akarnék jutni) olyan helyre ahol ennek a veszélye fennál!
engem majd ássatok ki inkább jó ? <#nevetes1>

xbox360+komputer

Akkor a szaharában-elnyelõdõs-de-a-tevével-kihúzós rész csak fikció a filmekben? 😮

jonnie
Csak ott kicsit nagyobb méretben próbálták ki élõ emberrel

"Egy láb kihúzásához megközelítõleg 100 000 Newton erõre lenne szükség, ami nagyjából egy közepes méretû autó megemeléséhez is elegendõ." - nem sok ez egy kicsit?

A National Geographic-on is volt errõl egy cikk, abban megnyugtattak, hogy megfelelõ erõ alkalmazása esetén a beszorult ember ketté is szakadhat...<#wilting>
Jól van megnyugodtam. Tehát nem megfulladok, hanem szomjanhalok 3 nap alatt.
Ok, így mindjárt más.

- Turian Brandy, triple filtered, then introduced into the suit through an emergency induction port. - That's a straw, Tali. - Emergency... induction... port...

mrzed001
Ez volt a MythBusters-ben is 😊

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.