• Epikurosz
    #49
    A jelenség a lényeg.

    Két dologról vagyon szó:

    1. száraz homok, pld. a szaharában. Kalandfilmekben, fáraó átka típusú filmekben találkozhatsz vele.
    A szél a finom porszemcséket befújja a mélyedésekbe. Mész a tevéd mnellett, egyszerre csak zutty! Belehuppantál a homokba, amely - mivel megmozgattad, és felborítottad metastabil állapotát, elkezd tovább görögni lefelé, és ha nem jön a társad, hogy kihúzasson a tevével, akkor szépen rádfolyik a SZÁRAZ homok, bemegy a tödődbe, a nadrágodba, a cipődbe, és lassan megfulladsz. Van olyan eset is, hogy nincs olyan nagy tömegű homok a dombon, amely lavinaszerűen betemetne (FIGYELEM!!!! Ez ugyanaz, mint a hólavina, csak pepitában!!!!), tehát mondjuk a szád, füled, szemed épp csak kintmarad, de ekkor meg jön egy kobra, és az veszélyeztet. Persze ilyenkor jön Mr. robinson, és lelövi a puskával, téged meg kihúz a puska tusával. Érted?!

    2. A másik verzióba általában repülőgépszerencsétlenség áldozatai, vagy smaragd, esetleg gyémántok vadászai, netalántán amerikai kommandósok, újabban titkos gyógynövények után kutató kalandorok esenek bele, jellemzően az Amazonas vagy Közép-Afrika őserdeiben. Itt nem homokról van szó, hanem:
    a. humuszról, amely vízzel keveredve ==> SÁRt okoz. Undorító, piszok kellemetlen, de még elmegy.
    b. mocsári ingovány, itt szintén elrothadt szervesanyagok vannak, (SÁR), esetleg tőzeges a terep, de ekkor nincs olyan nagy gáz (csak metángáz), merrt, mindjárt meglátjuk miért
    c. agyagos talaj, amely iszappá alakult át. EZ A LEGVESZÉLYESEBBB!!!
    Ugyanis - most jön a lényeg - az agyagt belső kohéziója nagyon nagy, ráadásul, amikor vízzzel megszívja magát, akkor nagy belső nyomás keletkezik. ahogy a részecskék a víz miatt kezdenek megduzzadni, egymásnak feszülnek. Ha egy ilyenbe belekerülsz, akkor tényleg nagy bajban vagy. Itt víz, AZ életadó víz tényleg segít, mert folyóssá teszi az agyagot, és ki tudsz szabadulni a fogságából. Persze itt is nagy segítség ha jön Mr. vagy Mrs Robinson, esetleg van egy terepjáró is a közelben, és kevés az anakonda.
    Az agyaggal valahol egy kategóriába tartozik a lössz is, de erről már beszéltünk.

    Itt Európában kevés az ilyen hely, azt is gyógyiszapfürdőként tartják számon, és horribile dictu, még fizetni is kell érte. Persze nem is nagyon lehet belefulladni.

    Remélem segítettem.