Hunter

Szilárd magja van a Földnek

Először sikerült a Föld szilárd belső magját közvetlenül észlelni és hivatalosan is megerősíteni létét, jelentették be szeizmológusok.

A szilárd vasmagra utaló bizonyítékok egy Németországban található, kellőképpen szerencsés elhelyezkedésű digitális szélessávú szeizmikus műszertől származnak, ami képes volt érzékelni egy gyenge, de annál többet eláruló szeizmikus jelet. A jelet egy különösen tisztán észlelhető, a bolygó másik oldaláról, mélyen a kéregből kiinduló földrengés küldte át. A felfedezést a Science legutóbbi számában jelentették be.

"Az általuk felhasznált földrengés megfelelő mélységből származott és megfelelő magnitúdója volt, ami rengeteg energiát adott le pont a megfelelő fázisban" - utalt Adam Dziewonski, a Harvard professzora a Berkeley és a Tokiói Egyetem kutatóinak felfedezésére. Az energia áthaladt a földrengés törés zónájától, mélyen a kéregben, a Csendes-óceán déli részétől lefelé, a földköpeny irányába.

Az energianyomás hullámok formájában terjedt, melyek nagyban hasonlítanak a hanghullámokhoz. Amikor ezek a nyomáshullámok behatoltak a folyékony külső magba, úgynevezett nyershullámokká alakultak és enyhén eltértek, hasonlóan a vízbe belépő fény eltolódásához, ami az egyenesen álló szalmaszálat hajlítottnak mutatja. A nyershullámok ezután áthaladtak a szilárd belső magon, egy kicsit újra eltérve, aminek hatására újra nyomáshullámokká alakultak.


Az eddig elképzelések szerint a Föld belső magja folyékony volt

Ugyanez a sorozat fordítva is lezajlott, amikor a szeizmikus hullámok elhagyva a belső magot áthaladtak a külsőn és a köpenyen egészen a német Grafenberg Szeizmikus Állomásig, 140 fokos szöget zárva be a tongai kiindulásától számítva. Ha a Föld egyenletesen folyékony vagy szilárd lenne a szeizmikus hullámok egyenesen, 180 fokban szelték volna át a földgolyót, elhajlások vagy változások nélkül.

A speciális, belsőmag érzékelő hullámváltozás sorozatot PKJKP-nek nevezik, melyben minden betű egy változást jelöl, amint a hullám a forrástól eljut a szeizmográfig. A P a hullám maga, a K a külső mag, a J pedig az a rész, ahol a hullám a belső magon halad keresztül. A PKJKP további megerősítése történelmi szeizmogramok elemzéséből fog történni, nyilatkozott az egyik felfedező, Aimin Cao, a Berkeley Egyetem tudósa, hozzátéve, hogy feltehetőleg még több PKJKP kerülhet felfedezésre japán szeizmikus adatokból. "A Grafenberg tökéletes hely a keresés elkezdésére, mivel ez a legrégebbi ilyen jellegű műszer és a legtöbb adat birtokában van, melyekben rejtett PKJKP-ket kereshetnek" - mondta Cao.

A szeizmológusok a hetvenes évek óta próbálnak PKJKP-ket észlelni, mindeddig azonban sikertelenül, fűzte hozzá Dziewonski. "Ez az első, ami szerintem valóban meggyőző" - mondta, hozzátéve, hogy nem kis szerencse kell ahhoz, hogy a megfelelő hullámok úgy jussanak át a viszonylag kicsi belső magon, hogy egy szeizmikus mérőpontnál kössenek ki. "A belső mag rendkívül kicsi. Kevesebb, mint a Föld térfogatának egy százaléka" - mondta Dziewonski.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #40
    "Ne haragudj, de most hülyeséget mondtál! Igen is sokat számít, hogy mit tanítanak meg."
    Nem azt mondtam, hogy nem számít. Azt mondtam, (sajnos) nem jelenti azt, hogy nem baromság, ha valamit tanítanak. Abagy miért tanítanak elavult dolgokat? Ez egy picit más, nem?
    Amúgy meg tök egyetértünk, utána kell olvasni a dolgoknak, nem elfogadni minden maszlagot.
  • Tetsuo #39
    yes.
  • DcsabaS #38
    Minthogy a mag hőmérséklete nagyságrendileg 1 millió K körül van, ez annyira fölötte van a Curie-hőmérsékletnek, hogy a szokásos ferromágnesség lehetetlen.

    A magnetohidrodinamikus hatást ilyen csekélységek nem zavarják, ahhoz csak áramló ionizált közeg kell, az pedig adott. További fontos adalék, hogy magnetohidrodinamikus hatásnál törvényszerű a periodikus átmágneseződés (ez lehet több periódus szuperpozíciója is), amit a Föld esetében rendesen meg is figyelhetünk, ellenben ha egy nagy állandómágnes generálná a Föld mágneses terét, akkor legfeljebb csak a mágneses tér elfordulását tudnánk könnyen megmagyarázni.
  • Zocsi #37
    Jaja, én is ezt tanultam anno! Bár azt még mindig nem tudom, hogy a "magnetohidrodinamikus hatás" okozza-e a mágneses teret, vagy a szóban forgó vasmag? Majd utánnajárok én is, hogy a BME-n hogy oktatják... Kiváncsi vaok!
  • mikike #36
    régen jártam suliba sry :(
    de mintha valami régi lila füzetben is láttam volna képet a dologról
  • DcsabaS #35
    Esetleg valaki be tudná idézni valamelyik most futó tankönyv idevágórészét? (Kíváncsi lettem...)
  • DcsabaS #34
    Elhülve olvasom, hogy állítólag miket tanítottak a gimnáziumban mostanság.

    A fizika szerint mindenesetre már ÉVTIZEDEK ÓTA az a helyzet, hogy:
    1.) A Földnek szilárd Fe-Ni magja van, hasonlóan csomó más égitesthez.
    2.) A Földnek szilárd kérge is van.
    3.) A Föld mélyén nagyarányú folyamatos radioaktív bomlás zajlik, és az így felszabaduló tetemes hőenergia tartja áramlásban a kéreg és a mag _közötti_ tartomány egy részét. Ez az áramlás mozgatja a kontinenseket, ennek a következményei a vulkánok, és ez okozza (magnetohidrodinamikus hatás révén) a Föld mágnességét is.
    4.) Szóval a Föld mágneses terét NEM a vasmag mag hokozza, mint valami hatalmas állandómágnes.
    5.) A mostani eredmény semmiféle érdelemben NEM jelent fordulatot, hiszen csak egy újabb megerősítése valaminek, amit már évtizedek óta tudunk.
  • benli #33
    Minden relatív! - és még mennyi mindent rosszul tanultunk. Még jó hogy rosz tanúló voltam valamikor és nem maradtak meg bennem mélyebben az ilyen hülyeségek, mert hogy ettől a pillanattól a folyékony mag elmélet már annak tűnik, de még ez se biztos.
  • Runo #32
    Mit szoktak használni? szivatjút?
  • Zocsi #31
    Ne haragudj, de most hülyeséget mondtál! Igen is sokat számít, hogy mit tanítanak meg. Az egy dolog, hogy nem annyira lényeges momentum az ember életében, amikor megtanulja mondjuk a Bohr-féle atommodellt. Az persze másik dolog, hogy most szilárd-e a magja a Földnek vagy nem. Mindenesetre a megtanult dolgok fogják aztán meghatározni az embert és vele együtt az utálnivaló társadalmunkat. Másfelől idekapcsolva mikike hozzászólását: Minél tanultabb, ill. olvasottabb vagy, annál nehezebben hiszed el a hülyeségeket, amikkel nap, mint nap tömik a fejedet...