Hunter

Elterelés, bolygóépítési terület!

A csillagközi utazóknak valószínűleg jól jönne a fenti figyelmeztetés, ha a TW Hydrae csillagrendszer közelébe tévednek, mivel egy poros bolygóépítési zónán kell átverekedniük magukat.

A fenti bekezdés nem a Galaxis Útikalauz Stopposoknak egy újabb fejezetéből származik, hanem a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, David Wilner és munkatársai felfedezéséből. A kutatók egy gáz halmazállapotú protoplanéta-korongot észleltek a TW Hydrae körül, ami irdatlan mennyiségű kavicsot foglal magában és legalább másfél milliárd kilométer a kiterjedése. Ezek a kavicsok idővel egyre nagyobb kőzetdarabokká állnak össze, végül pedig bolygókat formálnak. "A szemünk előtt zajlik le a bolygóépítés" - mondta Wilner. "Az alapok már megvannak, most gyűlik össze az építőanyag egy új naprendszer létrehozásához."

Wilner a Very Large Arrayt használta a TW Hydrae által kibocsátott sugárzás méréséhez. Az adatok egy hideg, kiterjedt porkorongra utalnak, ami tele van pár centis kavicsokkal. Ezek a por összecsomósodásából jöttek létre, és a bolygó formálódás előfeltételeiként tekintenek rájuk a csillagászok. Természetesen ahhoz, hogy bolygókká álljanak össze évmilliók szükségesek. A TW Hydrae-n nem csupán az építkezés bizonyítékai láthatók, de a jelek szerint egy óriásbolygó már el is készült.


Wilner munkatársa, Nuria Calvet a korábbi infravörös megfigyelések adataiból elkészítette a korong számítógépes szimulációját, ami kimutatta, hogy egy rés tátong a csillagtól körülbelül 650 millió kilométerre, ami hasonló a mi naprendszerünk aszteroida-övének elhelyezkedéséhez. A rés valószínűleg akkor alakult ki, amikor egy hatalmas bolygó elszívta a közeli anyagot és egy lyukat hagyott a korong közepén.

A TW Hydrae a tőlünk 180 fényévnyire elhelyezkedő Hidra csillagképben található, körülbelül 10 millió éves és a Nap négyötöde. Wilner szerint mivel a csillag közeli és pont a megfelelő korban van, ezért páratlan betekintést enged a bolygóformálódás folyamatába, és évtizedeken át tanulmányozhatjuk a rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ge3lan #27
  Tök mindegy, az a lényeg, hogy kötözködjünk, amit így is, úgy is lehet
 • IoIa #26
  Nem lenne praktikusabb a "Tudomány" rovatot "Áltudomány"-nak átnevezni? Így nem lennének gondok...
 • troc #25
  igen és még katódsugárcsövekkel, szílícium alapú csipekkel, mikrohullámű sütőkkel, mobiltelefonokkal...
 • vegesm #24
  "A szemünk előtt zajlik le a bolygóépítés"
  Ez tetszik, csak 180 fényévre van innen:) (jó tudom, ez egy centi a csillagászatban)
 • YakHead #23
  Ja, és ráadásul alacsony az állatkert kerítése:))
 • Runo #22
  Jó nagy állatkertje is van
 • Bret #21
  Hogy Isten miket tud ... :)))
 • ge3lan #20
  Ezzel mire célzol?
  Persze, hogy az is van, de nem csak a magfizikára gondoltam, csak egy példa volt a Bohr modell. Mert ez szemléletes. Persze akkor még nem ismerték a magerőket.
 • Esrohnoil #19
  pl. atombombákkal?
 • ge3lan #18
  Attól hogy te nem hiszel benne még hasznos sok elmélet. Pl a Bohr atommodellról már akkor is tudták hogy rossz, mégis használták és hasznos is volt, mert nem volt jobb.
  Egy rossz elmélet több mint ha nem lenne elmélet.
  A mostani elméleteink se tökéletesek mégis tele vagyunk rajtuk alapuló működő technikai eszközökkel.