Hunter

Számos bolygó vár még felfedezésre a Naprendszerben

A kutatók minden erőfeszítésük ellenére sem találják meg a gyakran X bolygóként emlegetett már-már mesebeli tizedik bolygót a Neptunuszon túl. A vadászatban részt vevő csillagászok mégis azt kezdik feltételezni, hogy az X bolygó mellett lesz egy Y és Z jelű is, sőt, talán a teljes ábécé sem lesz elegendő a Nap körül keringő világok jelölésére.

A csillagászok évek óta figyelik a Neptunusz mögött meghúzódó területet, a Kuiper-övet, ami tele van üstökösszerű objektumokkal. A Kuiper-öv közel 8 milliárd kilométerre húzódik a Naptól számítva, ami valamivel több mint ötvenszerese a Nap-Föld távolságnak, azaz 50 csillagászati egység (CSE). 1992 óta több mint 800 Kuiper-öv objektumot (KBO) találtak. Ezekből több nagyjából a Plútó méretének felével rendelkezik. Az utóbbi években egyre nagyobb KBO-kra bukkantak, ami táptalajt adott azoknak a spekulációknak, mely szerint egy vagy több Plútó méretű testre bukkanhatnak a jövőben, mégis több csillagász reménytelennek tartja a felfedezést.


Egy újonnan kibontakozó elméleti nézet szerint számos, a Plútónál nagyobb világ rejtőzik a Naprendszer peremén. Egyesek olyan távol vannak, hogy akár egy fénysebességgel utazó űrhajónak is több mint egy évet venne igénybe az oda vezető út. "Ha azt nézzük, hogy a mi áttekintésünk szinte a teljes Kuiper-övet lefedi, akkor azt kell mondanom, hogy mostanában nem fogunk semmi olyat találni, ami nagyobb a Plútónál" - nyilatkozott Mike Brown, a Caltech csillagásza.

A remények sorvadásának hatására egy új tanulmány jelent meg e hónapban, mely szerint egyes KBO-k kisebbek, mint feltételezik. Egy távoli objektum méretét gyakran fényvisszaverő képessége, albedója alapján becslik meg. A csillagászok éveken át úgy vélték a KBO-k elég sötétek, mindössze 4 százalékát verik vissza a napfénynek. Az Arizona Egyetem csillagásza John Stanberry a NASA Spitzer űrtávcsövét vette igénybe az objektumok valódi albedójának megállapításához. "Eredményeink szerint az albedók 6 és 18 százalék között váltakoznak az általunk elemzett nyolc objektum esetében" - mondta Stansberry.


A Hubble felvétele a Szednáról - szinte láthatatlan

Ha egy KBO fényesebb, mint korábban gondolták, akkor kevesebb felszíni terület szükséges a mért napfény visszaveréséhez, tehát az objektum mérete kisebb. Egy objektum, a 2002 AW197 a korábbi becslések szerint kétharmada a Plútó méretének, azonban Stansberry mérései bebizonyították, hogy mindössze egyharmadra tehető a valódi mérete.

Egyes nagyobb égitesteket azonban nem kell lezsugorítani, mivel valós albedójukat elég jól ismerik. Az egyik ilyen rendkívül távol található és a Kuiper-övön túli világ egyik hiányzó láncszemeként tartják számon. Tavaly Mike Brown csapata egy olyan világra bukkant, ami legalább fele akkora, mint a Plútó. Ez a Szedna, melynek elnyújtott pályája a Kuiper-övön túl helyezkedik el 76 és 1000 CSE közötti tartományban. A Szednát csak azért találták meg, mert jelenleg közel van a pályája legbelső szakaszához.


A Kuiper-öv és az üstökösök milliárdjait tartalmazó Oort-felhő a Naprendszer határán

Jóval a Szednán túl a Naprendszer kialakulása utáni maradványok egy másik anyaggyűjtője található. Az Oort-köd egy feltételezett fagyott objektum gömb, ami elméletileg 10 000 CSE-nél kezdődik és 100 000 CSE-ig, azaz a Naptól 1,5 fényévig terjed. Senki sem feltételezte, hogy a Kuiper-öv és az Oort-köd közötti hatalmas űrben egy Szedna méretű égitestre bukkanhat. Az elméletgyártók még most is azon törik a fejüket, hogy mivel magyarázhatnák meg a Szedna jelenlétét, és mit jelent ez a külső Naprendszer összetételére nézve.

"A Szedna egy jelentős égitest-populáció tagja lehet, melyek megrekedtek a Kuiper-öv és az Oort-köd között" - vélekedik David Jewitt, a Hawaii Egyetem csillagásza, akinek egy KBO első pontos albedó becslése fűződik a nevéhez.

Brown, aki szerint kizárt, hogy az X bolygót a Kuiper-övben találnák meg, úgy véli a Szedna felfedezése még inkább kész tények elé állította őket. "Le merném fogadni, hogy számos, a Plútónál nagyobb égitest helyezkedik el azon a területen, ahol a Szedna lakozik" - nyilatkozott Brown a múlt héten. Véleménye szerint 1000 CSE-en 10, vagy akár 20 Plútó méretű objektum is található, melyekből egyesek nagyságukat tekintve a Marssal vagy a Merkúrral vetekedhetnek, míg az Oort-köd peremén, 1,5 fényévnyire, félúton az Alpha Centauri csillagrendszer felé még ennél is több lehet.


A Szedna pályája nagyon elnyújtott, legközelebb a Földhöz 2076-ban lesz

A külső Naprendszer pontjainak összekötéséhez azonban új távcsövekre van szükség. "A Plútó méretű bolygók ilyen távolságban kívül esnek megfigyeléseink jelenlegi határain" - mondta Bob Millis, a Lowell Obszervatórium csillagásza, aki csapatával több mint 400 KBO-t talált. "A jövő kutatásai, melyek jóval nagyobb távcsövekkel jóval távolabbi objektumokra irányulnak, megkezdhetik ennek a területnek a felmérését."

Míg Mike Brown és mentális tekintete a Szednán túlra réved, Millis szerint még a Kuiper-öv is tartogathat meglepetést. "Szerintem határozottan lehetséges, hogy akár több Plútó méretű objektumot is találjunk 70 CSE-en belül" - nyilatkozott Millis a SPACE.com-nak. "A mai napig elvégzett kutatások egyike sem tekinthető teljesnek", bár elismeri, hogy a Brown csapata által végzett felmérés valóban lecsökkenti a valószínűségét a hasonló objektumok létezésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #25
    Bolygóméret kérdésében szavaztassák meg az egész Internetet. Aztán kész.Az lesz a szabvány.
    hát nem , vagy igen?
  • [NST]Cifu #24
    Ezt mond el mondjuk Almár Iván professzor úrnak...

    (pl. az ELTE-n tart előadásokat, ott megteheted)
  • Akitlosz #23
    Engem nem zavar, hogy mások nem tudják mi az a bolygó.
    Csak ne is óhajtsanak akkor dönteni!
  • Zocsi #22
    Tök jó lenne, ha éjszakánként ilyen lenne az égbolt!
  • [NST]Cifu #21
    Tévedés. Általánosan elfogadott definició nincs. Mindig az adott ország nemzeti tudományos tanácsa (itthon: MTA) dönti el, hogy mi a hivatalos álláspont. Magyarországon egyenlőre úgy döntöttek, hogy nem bolygatják a bolygókat, marad az általánosan ismert 9 bolygó. De ha gondolod, írj egy levelet nekik, hogy ők csak ne döntsenek el semmit, mert nem tudják, hogy mi bolygó, és mi nem, veled szemben...
  • Akitlosz #20
    Látkép a Szednáról
  • Akitlosz #19
    Az nem ugyanaz. A Föld a Nap rendszerében kering, a Hold pedig a Föld rendszerében. A Föld bolygó, a Hold meg hold.
    Neptunusz, Plútó bolygók, a Nap körül keringenek, de hiába kerül a Pútó időről időre a Neptunusz pályáján belülre, nem metszi azt, ebből kifolyólag nem lehetett a holdja a múltban és nem lesz a jövőben sem. Nem találkoznak a Plútó szerencséjére. A Triton az valószínűleg Neptunusz által befogott égitest. Mert a Neptunuszhoz közeledő pályán kering körülötte és ez valószínűleg a befogott égitestek sajátossága. A bolygóval egyidőben, vagy a bolygóból kialakult holdak távolodnak a bolygójuktól. Lásd pl. Hold.
  • Akitlosz #18
    Na ez az. Nincs hivatalos definíciója, de azért el óhajtják dönteni, hogy mi bolygó és mi nem olyanok, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy mi az, hogy bolygó.

    Én nem ismerek más definíciót, mint amit leírtam. Rosszabbat sem.
    Pályastabilitás:
    A "hagyományos" 9 bolgyó közül 8-é teljesen stabil. A Plútóé is stabil lesz az elkövetkezendő 850 millió évben, ha jól emlékszem. Akkor megváltozik a pályája Neptunusz hatására, de kering tovább szépen gond nélkül. Ettől még bolygó. Ceres, Varuna Quauar, Sedna pályájáról fogalmam sincs mennyire stabilak. Sedna annyira messze kering, hogy ha nincs arrafelé még felfedezetlen nagyobb méretű bolgyó, akkor nincs ami megzavarhatná a pályáját.

    Egyébként a Cerest csak azért nem számolták a bolygók közé annak idején, mert vele egy időben több más kisbolygót is felfedeztek a Mars és a Jupiter pályája között. Ha a Cerest is úgy fedezték volna fel, mint a Plútót, vagyis csak azt és utána sokáig semmit, akkor most a Ceres is bolygólenne "hagyományosan".
  • jeec #17
    Föld és Hold.
    Azaz: Föld és Hold (ha a formázás nem megy).
  • Esrohnoil #16
    Ez így nem igaz. A föld és a hold sem kering egy síkban. ;)