Hunter

Plútóhoz hasonló objektum a Naprendszerben

A Naprendszer határán újonnan felfedezett égitest nagyobb, mint az aszteroida-öv objektumai együttvéve, jelentették be hétfőn amerikai csillagászok.

Quaoar
A gömb alakú bolygószerűség a legnagyobb, amit a kilencedik bolygó 1930-as felfedezése óta észleltek. Méretét tekintve a Plútó fele, 6,4 milliárd kilométerre kering a Naptól a Kuiper-övben, amit a Naprendszer kialakulásáig vezetnek vissza. A Quaoar névre keresztelt objektum tovább erősíti azt az elméletet, mely szerint a Plútó nem egy hagyományos bolygó, sokkal inkább a Kuiper-öv egy objektuma.

"A Quaoar határozottan megingatja az állítást, miszerint a Plútó bolygó lenne" - mondta Mike Brown bolygótudós, az új objektum egyik felfedezője. "Ha a Plútót ma fedeznénk fel, senki sem nevezné bolygónak, mivel tisztán Kuiper-öv objektumról van szó."

A Kuiper-öv számos üstökös otthona, melyek periodikusan belépnek a belső naprendszerbe. Ezek és az öv nagyobb objektumai a korai Naprendszer ősi maradványai, melyek magyarázatot adhatnának, hogyan alakult ki űrbeli környezetünk. Az új objektum közel 1300 kilométer átmérőjű és 288 évenként kerüli meg a Napot. Pályája stabil és kör alakú összehasonlítva a Plútóval, ami 248 év alatt tesz meg útját a Nap körül, melytől átlagos távolsága 5,8 milliárd kilométer. A különc jégbolygó azonban rendkívül elliptikus pályán halad, időről-időre keresztezve a Neptunusz pályáját.


A hagyományok szerint bolygóként besorolt Plútó a csillagászok szerint inkább egy Kuiper-öv objektum, ami több milliárd évvel ezelőtt szabálytalan, a Neptunuszt keresztező pályára tévedt. A Quaoar, mint a többi Kuiper-öv objektum kőzetet, vízjeget és fagyott szerves összetevőket tartalmaz, metángázt, széndioxidot és szénmonoxidot. Felszíne az eonok alatt lassan párolódott a Nap ultraibolya sugárzásában, ezért valószínűleg sötét, a kátrány sűrűségéhez hasonlatos lehet, mondta Brown és felfedezőtársa, Chad Trujillo.

A Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói hétfőn jelentették be felfedezésüket az Amerikai Csillagászati Társaság ülésén. A tudós páros az objektumot a dél-kaliforniai bennszülött Tongva nép termékenységi istene után nevezte el Quaoar-nak (kiejtése KVAH-o-ar).

A teleszkópok és a kutatás technikájának fejlődésével a csillagászok további Kuiper-öv objektumok felfedezését várják, beleértve egyre nagyobb, akár Plútó méretű példányokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Killgore #16
    Érdekes. ma már más az álláspont :)
  • Laci73 #10
    Ha bolygónak fogadjuk el a Plútót és a Quaoar-t (nehogy már Decimus legyen, amit ki is lehetne ejteni) akkor még jópár "bolygója" lehet a Napnak, amelyek önálló pályára álltak a külső aszteroid-övezetből. Egyébként rendkívül érdekes az aszteroid-övek keletkezése. Feltehetően széthasadt egykori bolygók maradványai (legalábbis a Jupiter és a MArs közötti belső aszteroid övezet)
  • mad mind #7
    Szerintem meg kell várni a Nasa Plútó expedícióját, és annak adatai alapján eldönteni, bolygó, vagy nem a Plútó.