Hunter

Egyedi hold kísérheti a Szednát

A Naprendszer legtávolabb észlelt objektumát, a Szednát övező rejtély tovább fokozódott miután a csillagászok kiszámították, hogy a kisbolygó "hiányzó" holdja egy teljesen új égitestcsoport tagja és feltehetően a legsötétebb objektum bolygórendszerünkben.



A Sedna helyzete naprendszerünkben
A Plútó felfedezése óta a Szedna 2003 novemberi megpillantása számít a legnagyobb objektum felfedezésének, ami rögtön fejtörést is okozott a csillagászoknak, mivel 20 naponta csupán egyetlen fordulatot tesz meg. A lassú forgás általában egy hold jelenlétére utal, ami árapály erőinek kifejtése által gátat szab a kisbolygó forgásának. Azonban a történetet bonyolítja, hogy a NASA Hubble és Spitzer űrteleszkópjai által elvégzett kutatások ellenére sem sikerült az égi kísérőre rábukkanni. A csillagászok ezért úgy vélekedtek, hogy a Szednának egykor volt egy holdja, ami lelassította a forgását, azonban egy bolygóközi jégdarabbal történő ütközés következtében az kilökődött pályájáról.

Most egy brit csapat bebizonyította, hogy ha a Szednának van holdja, akkor annak leginkább egy kialudt gigantikus üstökösnek kell lennie, sem mint egy bolygótestnek. Feltételezve a hold létezését Chandra Wickramasinghe, a Cardiffi Egyetem tudósa munkatársaival kiszámította legnagyobb lehetséges visszatükrözödését, arra az alapra helyezve számításait, miszerint az űrtávcsövek nem voltak képesek észlelni az objektumot. "Ha van ott egy hold, akkor az a Naprendszer legsötétebb objektuma" - mondta Wickramasinghe.

Az egyetlen felszín, ami megközelíti ezt a sötétséget az egy üstökösön jöhet létre, melynek visszatükröződő jégrétege elpárolog az űrben, nem hagyva maga után mást kátrányos szén anyagokon kívül. Sötétségük kulcsa az, hogy ezek az anyagok nem szilárdak, sokkal inkább egy vákummal rendelkező fagyott füstre hasonlítanak. Ez teszi őket a fény számára - Wickramasinghe hasonlata szerint - homárfogó kosárrá, elnyelve a felszínre eső fotonok több mint 99 százalékát.


A Sedna pályája nagyon elnyújtott, legközelebb a Földhöz 2076-ban lesz

A Sedna lelassításához azonban a holdnak százszor nagyobbnak kellene lennie bármelyik ismert üstökösnél, ami egy teljesen új, egyedülálló kategóriába helyezné az elméleti holdat. "Ha ez valós, akkor a Szedna holdja azt jelzi, hogy lennie kell a sötét objektumok egy ismeretlen csoportjának" - mondta Wickramasinghe, akinek munkája a The Observatory augusztusi számában jelent meg.

A Szednát felfedező Michael Brown szkeptikus. "Én nagyon óvatos vagyok az ilyen elemzésekkel" - mondta. "Az elméletgyártók csak a számokat veszik figyelembe, és azokba magyarázzák bele elképzeléseiket, ami persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy téves az elképzelésük." Brown azt ígérte, hogy hamarosan megoldja a rejtélyt. "Visszatérünk a Hubble űrteleszkóphoz, és egy holdra optimalizáljuk a megfigyelési tervünket. Ha ott van, akkor ezúttal látnunk kell" - összegezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #16
    Relaks az a gond hogy elméletben a Naprendszer keletkezése közel körszimmetrikus folyamat volt, tehát ekkora anomáliák magyarázatához valami extra perturbációt kell feltételezni.
  • DBM #15
    Nem. Ugyanaz. A világűr végtelen, és ugyanoda lyukadsz ki egy idő után.. egy kis .. sok idő után. :) Inkább az a rémisztő, hogy tágul a tér, és egyre nagyobb lesz ez a távolság. Még ilyesztőbb, hogy össze is omolhat. Szerintem ez visszafelé is működik. Minden ciklusból áll, élet, halál, és előről...

    Van 1 olyan sejtésem, a Szedna nem tér vissza. sok minden üstökös ütközhet neki. ha nem is törik össze, eltéríthetik a pályájáról. ha meg itt lesz, legalább megtudjuk mi. :)
  • RelakS #14
    Mer miért? Ellipszis pályán kering, mint MINDEN égitest, aminek egyik gyújtópontjában a nap áll. Az más kérdés, hogy az ellipszis tengelyei között ekkora rettenet a különbség...
  • _Vegeta_ #13
    Ha jolemlexem, mar a sedna se igazan bolygo legalabbis ilyesmit allitottak rola. Jajj mikor lesz aza nap miko odamegyunk kirandulni. :)

    Fekete lyuk az nem valoszinu, de nap korul kering, es gondolom a palya felenel meg az oort felho befolyasa alatt van, igy jon vissza. :)
  • kicsy #12
    Hmm, esetleg egy fekete lyuk?
  • Cat #11
    a szedna a nap körül kering, az hogy ilyen a pályája nagyon fura, és a csillagászoknak is fejtörést okoz
  • bah #10
    De kell lennie még egy gravitációs középpontnak,ami körül a szedna kering,szerintem vannak még felfedezetlen bolygó méretű aszteroidák az oort ködben.
  • bld #9
    kösz
    Bár ami sztem érdekesebb az az h mi van azon is túl...:)
    Semmi?
  • Cat #7
    A naprendszer kialakulásakor a belső anyag csillaggá, a körülőtte lévők megszilárdulás után bolygókká formálódtak (a mars és a jupiter között lévő aszterodiafelhő is egy bolygó lett volna, de valószinuleg a jupiter erős gravitációs ereje miatt nem jöhetett létre).
    A jelenlegi elméletek szerint a belső bolygók gravitációs ereje "kisöpörte" belülről a törmeléket, a neptunusztól befelé lévő aszteroidák a többmilliárd év alatt körpályára álltak a bolygók körül, majd becsapódtak azokba. Emiatt a naprendszeren belül viszonylag kevés törmelék van, viszont a plutón-neptunuszon tul az aszteroidok megmaradtak. Ezek a fagyott kősziklák időnként ütközések során lelassulnak, és a Nap gravitációs ereje miatt befelé indulnak, és ezekből lesznek az üstökösök. Az Ooort felhő ezek összessége; számuk százmilliárdos nagyságrendű, kilométeres, méteres darabokból áll, össztömege elérheti az Uránusz vagy Neptunusz tömegét. Létezésüket közvetlen bizonyítékkal egyelőre nem tudjuk alátámasztani, mivel nagy távolságuk és kis méretük miatt még műszereink érzékenységének határa alatt vannak. Közvetett bizonyíték létezésükre a hosszúperiódusú üstökösök pályái, amelyek ebből a felhőből tévednek a Naprendszer belső részeire. Napunkon kívül sok csillag körül találtak már porgyűrűket, amelyek az Oort-objektumok törmelékéből, poranyagából állhatnak.



    Mint a képen is látható, a felhő belső része enyhe sűrűsödést mutat az ekliptika síkjában, itt található az üstökösmagok többsége (Hills-felhő). A külső régió a nagyobb térfogatú, itt viszont kevesebb mag helyezkedik el, ezek gömb alakban veszik körül a Naprendszert.
  • pilóta #6
    Egy elméletileg létező (még senki sem látta), üstökösökből és egyéb kis égitestekből álló felhő, ami körülveszi a naprendszert kurvára messziről.