Hunter

Ma a Mars, holnap a Vénusz

Mindössze tizenöt nap telt el a Mars Express kilövése óta és Európa újra megerősítette bizalmát a Szojuzban, a következő célpont a Vénusz 2005-ben. A vörös bolygó felé haladó Mars Express hibátlan kilövése után az ESA és az európai-orosz közös vállalkozás a Starsem megerősítették kapcsolatukat a Venus Express kilövési szolgáltatásáról szóló megállapodás aláírásával.

A szerződést a Párizsi Légibemutatón írta alá David Southwood az ESA tudományos igazgatója, valamint Jean-Marie Luton, a Starsem elnöke. Jurij Koptev, az orosz űrhivatal a Rosszavijakozmosz vezérigazgatója, Jean-Jacques Dordain, az ESA kilövésekért felelős vezetője és Jean-Yves Le Gall, az Arianespace elnöke szintén részt vett az ünnepségen.


David Southwood és Jean-Marie Luton a Venus Express aláirásán

A Venus Express kilövésére 2005 novemberében kerül sor a kazahsztáni Bajkonur Csillagvárosból. A Szojuz kilövő jármű a Földdel legnagyobb hasonlatosságot mutató bolygó felé repíti majd az űrszondát. A Vénusz bizonyos tekintetben a Föld ikertestvére, mivel tömege, mérete és átlagos sűrűsége nagyon közel áll a Föld értékeihez, anyagi összetételét tekintve is Föld típusú bolygó, azonban felszíne lényegesen barátságtalanabb. Sűrű felhőtakarója állandóan elfedi a felszínt, a fény háromnegyed részét visszaverve.

Európa most kifejezett bizalma a Szojuzok iránt egy hosszú tradíció folytatása Európa és Oroszország együttműködésében. A bejelentés nem sokkal azután történt meg, hogy Európa űrminiszterei határoztak egy Szojuz kilövő állás megépítéséről az Kourou-ban található Európai Űrkikötőben.


A Szojuz mögött álló Starsem vállalat az, amely összehozza a világ legsokoldalúbb kilövőeszközének a gyártásában, működtetésében és a nemzetközi kereskedelmi marketingjében érdekelt összes kulcsszereplőt. A Starsem részvényesei az Arianespace, az EADS, az orosz űrhivatal és a Szamara Űrközpont. A Starsem jelenleg élő kilövési szerződéses kapcsolattal rendelkezik az európai űrhivatallal, az Eumetsattal és a Space Systems/Loral-lal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NF #21
    könnyen lehet nem fogod.
  • bandia #20
    Arra is lesz majd ruci:) Meg majd jól átalakítjuk:) Ha már üvegházhatásról volt szó:)) Hmm, itt is van, és a globális felmelegedés sem elhanyagolható mértékű, úgyhogy lehet hogy nem is kell a Vénuszra menni, itt is jó meleg lesz nemsokára! Az idei nyár sem volt normális, a tél meg eltűnt, de lehet hogy ez csak az én 2x évem tapasztalata:) De hajrá azokkal a lépésekkel, még meg akarom élni, hogy az ember rálép a mars vörös szikláira:)
  • Anteris #19
    jaj, mit akarnak ott, a Vénusz maga a pokol. Valamelyik tudós bizots látta, amint a fia terraformált egy hasonló bolygót a Supramecy-ben és egyből fellelkesült! :)
  • Poki #17
    Majd veszünk fel hőálló ruzit. De elég egy szkafander is. Meg majd jól beássuk magunkat a vénuszba oszt leszünk buckalakók. :)
  • Diver #15
    Hány fok van ott kb?
  • Diver #14
    Megyünk lakni a Vénuszra.
  • Randal #12
    Bakker, itt nem mindenki programozó ember...

    Hehe, oroszok újra az űrben:)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    lol :)) szojuz a jövő hát álmomba se gondoltam vóna