Hunter

A víz szabályozta az ős-atomerőművet

A nukleáris energia Afrikában jelent meg először 2 milliárd évvel ezelőtt. Most a tudósok úgy vélik sikerült megfejteniük, hogyan játszottak közre a geológiai folyamatok egy 100 kilowattos atomerőmű megfelelőjének létrehozásában és működtetésében.

Az erőmű 150 000 éven keresztül háromóránként állított elő energia impulzusokat úgy, hogy nem csupán biztonságosan üzemelt, de a keletkező gázokat sem engedte kiszökni a légkörbe. A természetes nukleáris reaktorokat Gabon Oklo tartományában fedezték fel 1972-ben. A tudósok geológiai bizonyítékokat találtak arra, hogy az uránium az uránium érc lencse alakú ereiben önfenntartó fissziós láncreakción ment keresztül, heves hőhatást hozva létre. Ebben a folyamatban az uránium atomok radioaktív bomlásából neutronok szabadultak fel, maghasadások sorozatához és az energia, mint hő felszabadulásához vezetve. Ugyanígy állítja elő az energiát egy modern atomreaktor is.


A természetes nukleáris reaktorként működő képződmény kivülről

Mindez elég világos, a dolog rejtélye azonban abból adódott, hogy Oklo reaktorai miért nem rohantak bele egyenesen egy fékezhetetlen láncreakcióba, ami az erek leolvadásához vagy akár egy robbanáshoz is vezethetett volna. Az atomerőművekben a reakciót "moderátorok", a láncreakciót lelassító anyagok tartják féken, melyek elnyelik a neutronok hasadásának egy részét, vagy eltávolítva elősegítik azt.

Alex Meshnik és munkatársai a Washington Egyetemen bizonyítékot találtak arra, hogy az Oklo reaktorok ciklikusan be- és kikapcsoltak. A 30 perces aktív periódusokat körülbelül két és fél órás szunnyadó időszakok követték. A kutatók szerint ez a kőzetekben jelenlévő vízzel hozható összefüggésbe. Amikor egy uránmag maghasadáson megy át, a kilökött neutronok túl gyorsan haladnak ahhoz, hogy egy másik mag elnyelje, és hasadást indítson el, ezért nem alakulhatott ki láncreakció. A víz azonban lelassítja a neutronokat, az Oklo reaktorokban ez tette lehetővé, hogy tartós láncreakciók menjenek végbe.


Mindazonáltal a reakció idővel hőt hozott létre, ami minden vizet elpárologtatott. A reaktorok kiszáradtak, majd miután lehűltek és vizük a talajvízből az uránium erekbe beszivárogva utántöltődött, a folyamat kezdődhetett elölről. Meshnik és kollégái mindezt Oklo kőzeteinek xenon tartalmának méréséből vezették le, ami megőrizte a reaktorok működésének nyomait.

Az uránium fisszió egy radioaktív bomlási terméke a xenon. A xenon egy gáz, ezért azt gondolhatnánk, hogy amint létre jön, el is illan a forró ásvány erekből. A reaktorok azonban időről időre lehűltek, ami lehetővé tette a xenon számára, hogy megrekedjen a foszfát szemcsékben. A kutatók a xenon szintek mérésével számították ki milyen hosszúaknak kellett lenniük a hevítési és a lehűlési időszakoknak. Magában az uránium ásványokban nem találtak xenont, de a reaktor kőzeteiben lerakódott alumínium foszfát szemcsékben azonban sokat észleltek. Meshik elmondta, ezek a szemcsék "a természetben valaha fellelt legnagyobb xenon koncentrációval rendelkeznek".

A radioaktív xenon és a hozzá kapcsolódó kripton gáz a modern reaktorokban is képződik, azonban mindkettő a légkörbe kerül, ahol nincs igazán jó lehetőség a foglyul ejtésükre. Az Oklo reaktorokban azonban úgy tűnik, hogy megrekedtek a foszfát kristályos szerkezetének atomi méretű üregeiben. "Talán ebből kidolgozható lesz, hogyan kössük meg ezeket a gázokat napjaink atomerőműveiben" - mondta Meshnik

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Slartibartfast #36
    A deutériumnak nehezebben adja át a neutron az energiáját, de ez csak olyan reaktorban számít, ahol nem grafit a moderátor.
  • [NST]Cifu #35
    A reakciót elvileg befolyásolhatná, hiszen mások a moderátor jellemzői a könnyűvíznek és a nehézvíznek.
  • kukacos #34
    Beztos kicsi a hatáskeresztmetszete a befogásnak :) De egyébként meg lehet hogy majdnem színtiszta tiszta deutérium kering a primer körben, zavar az bárkit? Én mindenesetre nem kóstolnám meg ... :)
  • [NST]Cifu #33
    Egy része bizonyosan átváltozik, HDO-vá vagy D2O-vá, sőt, ezekből további neutronbefogadás esetén akár T2O is lehet. Hogy miért nem alakul át az egész hűtővíz D2O-vá? Bevallom fogalmam sincs, biztos van rá valami magyarázat, de sajnos eleddig mégcsak nem is olvastam/hallotam erről sehol semmit. Pedig tényleg kézenfekvő a kérdés...
  • Slartibartfast #32
    Ok, valszeg rosszul Mlékeztem vmire. De az nem tiszta, hogy a primer körben levö kiadós neutronfluxus miért nem vágja át az összes H20-t D2O-vá?
  • [NST]Cifu #31
    Hát akkor most vagy ők tudnak valamit rosszul, vagy az összes netes, és az eddig kezembe került írott forrás, mert én mindenhol azt olvastam/hallotam eddig, hogy grafitmoderátoros, könnyűvíz hűtésű reaktor (RBMK) volt. Ez szerepel pl. az npp.hu-n is.
    De ugyanez szerepel a Chernobyl.info és az INSC adatbázisában is.
  • Slartibartfast #30
    Azt mondották, hogy a csernobili erömü grafit moderátoros ,nehézvízzel üzemelö reaktor. valahogy úgy járatják, hogy az falukban uránt tartalmazó csöveken átvezetett víz felforr, és ezt egyböl turbinákba vezetik. És azt is elmondták, hogy miert szállt el.
    Egyébként azóta vagy kijavították a fúziót fisszóra, vagy sosem volt fúzió, mert én nem találom a szövegben.
  • mastodon #29
    Azert szanalmas a fissziot es a fuziot igy osszekeverni... Ennyit tudnia kellene, ha mar tudomanyos hireket irogat vagy vesz at. 'uránium fúzió egy radioaktív bomlási...' ettol egyenesen kirazott a hideg.
  • [NST]Cifu #28
    Emlegettek, de pontosan mivel kapcsolatban?
  • Slartibartfast #27
    Ma délután voltam a BME reaktorában, és úgy emlékszem, hogy Csernobil esetében mintha nehézvizet emlegettek volna.