Hunter

A Kurszk kiemelése folyamatban

Pénteken egy ellátó hajón búvárok hagyták el Skócia partjait, hogy megkezdjék a Barents-tenger mélyén fekvő orosz atom-tengeralattjáró kiemelésének előkészületeit.

A holland Mammoet cég és a szintén holland tengeri mentő specialista Smit-International végzi a roncs feltárását és kiemelését. Az első lépés a Kurszk sérült elejének elválasztása. Ezután lyukakat fúrnak a tengeralattjáró törzsébe, melyek egy 140 méter hosszú uszályról leengedett kábelek rögzítéséhez szükségesek, ezután a roncsot az oroszországi Murmanszkba vontatják. A művelet becsült költségei elérik a 60 millió fontot, melyet teljes egészében az orosz kormány áll.

A Kurszk 2000. augusztusában süllyedt el 118 főnyi legénységével, akik mind odavesztek a katasztrófában. A baleset pontos oka máig is tisztázatlan, bár a januárban nyilvánosságra hozott adatok alapján két robbanás is történt a tengeralattjáró torpedókamrájában. Jelenleg a roncs a norvég partoktól közel 300 kilométerre, észak-keleti irányban fekszik, 108 méter mélyen. Az orosz kormány felszínre akarja hozni a Kurszk legénységének földi maradványait és nem utolsó sorban, megakadályozni a szennyezést, mely a tengeralattjáró nukleáris reaktoraiból szivároghat.

Richard Sharpe kapitány, hajdani brit atom-tengeralattjáró parancsnok elmondta, hogy az orosz haditengerészet azon túl, hogy ki akarja deríteni a baleset okát, vissza akarja szerezni a robbanófejekkel ellátott torpedóit is, ezért a leválasztott orr-rész kiemelése is szükségszerű. "Borzasztó munka lesz ketté vágni. Egészben is kiemelhették volna annyira, hogy vontatható legyen, ami jelentősen könnyebb feladat elé állította volna a feltárásban résztvevőket" - fejtette ki aggályait Sharpe a New Scientist magazinnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punker #18
    Megint elsüllyedt 1 orosz atomtengeralattjáró.
  • MuERTe #12
    ja ja,én is láttam.több száz millió dollár volt,és csak egyszer használták.akkor is sikertelenül.
  • Dikkma #10
    Gondolom ti is tudjátok, de hátha, valaki nem... Volt régebben egy amerikai hajó, amit tengeralattjárók kiemelésére terveztek. Kívülről kutatóhajónak nézett ki. Ki is emeltek egy oroszt, de féluton kettétört... ki is esett egy rakéta... szerencsére nem robbant. A kiemelt részben csak emberi darabok voltak, rakéta, vagy orosz dokumentumok nem. Aztán, az iszonyú drágán kifejlesztett hajót, erről az útjáról hazatérve a sajtó leleplezte --> azóta is ott rozsdásodik valamelyik kikötőben... ha gyorsan össze tudták volna rakni, talán még a Kurszk-ot is kimenthette volna.
    Csak úgy mondtam...
  • Zocsi #7
    Akkor az oroszoknak még mindig csak az Atombomba kell és nem az emberség vezérli őket. Fasza!
  • Bekomman #6
    Mint Moxva
  • Red #5
    ja, elég ciki :)))
  • Rephyx #3
    Legalabb javitsatok ki a nevet a cimben, mert nem kurksz, hanem kurszk.