Hunter

Elektromos energia ingyen?

Egy ír mérnök azt állítja, olyan generátort talált fel, ami energiát szabadít fel. A feltaláló, aki neve elhallgatását kérte "biztonsági okokból és a nyilvánosság elkerülése végett", elmondta, hogy a szerkezete bármiből képes energiát felszabadítani, amihez motor szükséges. Egy prototípus több mint egy éven át látta el otthonát energiával, ami akár a benzinüzemű motorokat is felválthatja, tette hozzá. Az 58 éves villamosmérnök 23 évet töltött az elektromechanikus Jasker Power System tökéletesítgetésével. Állítása szerint, ha a mosógépnyi szerkezetet egyszer bekapcsolják egészen addig ingyenes energiát termel, amíg alkatrészei el nem használódnak.

Tom Hendrick, a felfedezést az Egyesült Államokban szabadalmaztatni szándékozó üzletember elmondta, hogy a gép megépíthető készen kapható alkatrészekből. "A Jasker emisszió-mentes energiát állít elő teljesen ingyen, leszámítva a telepítés költségeit. Könnyen lehet, hogy a kerék óta ez a legjelentősebb felfedezés." - nyilatkozott Hendrick.

Mindamellett a találmány kiváltotta a tudósok szkepticizmusát, akik azt mondják, hogy a "nullapontos" energiáról szóló bejelentések elég általánosak, sok ember állította már, hogy megoldotta a problémát mágnesek, tekercsek vagy kristályok által. "Az ilyen hírverések tízévente napvilágot látnak, de soha semmi nem történik" - mondta Robert Park, a Maryland Egyetem professzora.

"Nem hiszek benne. Ellentmond olyan alapelveknek, melyeket még nem sikerült megdönteni" - tette hozzá Dr. William Beattie a Queens Egyetem villamosmérnöki karának vezetője. "Ezek vagy Nobel-díj várományosak, vagy fogalmuk sincs mivel is foglalkoznak. Az energiának származnia kell valahonnan." Azonban Nick Cook, a The Hunt for Zero Point (A nullapont utáni kutatás) szerzője, a Jane's Defence Weekly magazin űrhajózási konzultánsa, elmondta, hogy egy ilyen szerkezet megvalósítható.

"A nullapont energia létezése bizonyított. A kérdés az, hogy be lehet-e fogni hasznosításra. Összességében én úgy vélem, hogy lehetséges. Sok kimagasló tudós foglalkozik ezzel a területtel, ami nem lenne így, ha semmi sem lenne ott" - mondta. A feltalálót nem rettentették meg a kritikák, állítja, hogy szerkezete határozatlan ideig képes működni és 17 hónapon át ellátta háztartásának elektromos szükségleteit. Azonban szeretné eloszlatni azt a nézetet, hogy a mitikus örökmozgó irányába tapogatózik. "Az örökmozgó lehetetlen. Ez egy önfenntartó egység, ami egyidejűleg többlet elektromos energiát termel" - szögezte le.

A Jasker készítői technológiájuk első gyakorlati alkalmazását az otthonok önálló generátoraiban látják, de az autóipar is szerepelhet a közeli célpontok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #107
  De egyébként azt sem mondom, hogy ha tényleg valahogy így volt, akkor ezek a személyek nem számolták egy kicsit el magukat eme feltételezett médiahack ügyében.

  BTW, médiahack: Médiahack miatt perel az MTI
  Itt Koltai Robi akart egy kis ingyenreklámot az új filmje miatt. Még szerencse, hogy nem szálltak rá a történészek vehemensen, hogy félre akarja vezetni az egész országot. (Talán volt humorérzékük.)
 • dez #106
  Most te kivel beszélgetsz? Csak magaddal? El sem olvasod, amit én írok?

  Vagy nem tudod, mit jelent az a kifejezés, hogy média hack, és utánanézni is lusta vagy? Az azt jelenti, hogy valamilyen célból magunkra vonjuk a média figyelmét (persze többnyire átverve őket), majd amikor megvan az elérni kívánt cél (ingyenreklám, stb.), szépen beismerjük, hogy nem egészen úgy van az a dolog.

  Én arról beszélek, hogy akár ez is történhetett, v. történhetett volna:
  1. Nem forradalmi olyan szinten, amit egy fizikus annak nevezne.
  2. Viszont újdonság lehet a kapcsolóüzemű tápok között, akár egy új alaplapcsolás a néhány ismert között.
  3. De ebből önmagában nem él meg a kitaláló. (Lásd az okokat alább.)
  4. Ha előnyösebb valamilyen tekintetben, mint a korábbi megoldások, akkor piacképes lehet.
  5. De ehhez az is kell, hogy sorozatban gyártható legyen, mert a konkurens termékeket is sorozatban gyártják.
  6. Ehhez tőke kell.
  7. Ahhoz meg hype és reklám.
  8. Ezt hogy érjük el (előzetesen befektetett milliók nélkül)? Csináljunk felhajtást!
  9. Ennek legegyszerűbb módja? Szenzációkeltés, médiahack!

  Aztán ennek hatására tegyük fel előkerül pár befektető, elindul a dolog. No ekkor (tehát még a piacra kerülés előtt) már be lehet ismerni, hogy nem is olyan fantasztikusan forradalmi a dolog, csak egy hasznos újítás. És ha piacképes, akkor mehet is az üzlet, senki sem "ég le", a befektetők is jól járnak, egy szavuk sem lehet. Stb.

  Még egyszer: nem azt mondom, hogy az egész biztos pontosan így volt, és az illető személyek biztos pontosan így gondolták az egészet, csak azt, hogy ez is egy lehetséges forgatókönyv.

  Továbbá, mint már utaltam rá (és nem szeretném ezt is 20x leírni): nem valószínű, hogy hamarabb került volna piacra a dolog, mint hogy nyilvánosságra kerül a szabadalmi leírás, amiből "bárki" láthatja, miről is van szó. Tehát, arra nem igazán számíthattak, hogy a forgalmazást is ezekre a halandzsákra tudják majd alapozni. Azaz, az átverés nem terjedt volna ki a vevőkre, mert addigra vagy így, vagy úgy, de már rég kiderült volna a dolog.
 • Dj Faustus #105
  "hanem arról, hogy egy új kapcsolásról, a kapcsoló üzemű tápok családján belül egy új működési módról, amit eddig - publikáltan - senki nem alkalmazott."[i]
  Csak itt "publikálásról", "senki által nem használásról" szó sincs. csak a RTL-KLUB Fókusz című műsorában és az MTI által közreadott hírben való cirkuszról.
  Ha a kapcsolás annyira forradalmi, annyira új lenne, akkor szaklapokban jelent volna meg és nem "semleges áramokról" esne szó - a feltaláló meg jól megélne ebből.
  De mégsem ez van, hanem a cirkusz. Ergó a kapcsolás nem annyira forradalmian új - csak ilyen tudományosnak ható maszlaggal lehet "eladni".

  [i]"Na és?"

  Akkor szerinted ez z eszköz bolhafinggal is mehetne, és ezt így kéne eladni. A fene esne bele a fizikusokba, a közoktatás színvonala úgyis alacsony az emberek egy Banyátok közt epizód előtt ezt is beveszik.
  Aki meg nem hisz benne aztat meg csókolja meg Kiszel Tünci.
  Így van-e?

  Mi a ménkűért kell lealacsonyodnia egy "műszaki értelmiségnek" (bár ez a kifejezés is erős) arra a szintre, hogy "tudományosnak ható" színes maszlagokkal (amiről egy technikumi hallgató simán látja, hogy hablaty) adja el a termékét? Mert talán nem is annyira "új" az ötlet? Mert talán csak így adható el az átlagtermék?
  Vajh miért nem állt ki a feltalálók közül, hogy tisztázza a nevét (igen, ez nem semleges árammal működik, nincs köze a neutrínókhoz, csak síma DC/AC tápegység,bocsi,...)? Ja mert akkor leégnének?

  De itt egy remek pályázat (Nem akarsz 3 és fél millát? Ráadásul a "MESTER" is ott van a pályázat kiírói között!):
  "FELHÍVÁS!

  Bemutathatóan működő, örökmozgó
  szerkezet készítésére írunk ki pályázatot.

  A pályázat összege 3 500 000 forint."

 • dez #104
  Kiegészítés az 1. ponthoz: nem csak néhány tranzisztor (amit még fel lehetne forrasztani egyesével egy panelra), hanem azok tucatjaiból álló analóg és digitális áramkörök is.
 • dez #103
  Látom, már nagyon fáradt vagy, aludnod kellene.

  "Nem kell kifejezetten "újnak" sem lennie, lehet régi elemekből összerakott dolog is."
  Az elektronikában majd' minden régi elemekből épül fel. Ezen belül pl. a kapcsoló üzemű tápok ezekből állnak:
  1. vezérlső elektronika, ez is a jól ismert elemekből (tranzisztorok, ezen belül FET-ek, diódák, stb.).
  2. induktivitás v. trafó.
  3. alacsony ESR-es kondik.
  Na de hogy ezek milyen rendszerben működnek, az nagyon nem midnegy. Erről beszélek már kb. 5 hsz óta.

  Elég nehéz is lenne az elektronikában teljesen új elemeket kitalálni. Legutóbb pl. a memrisztor felfedezése világszenzáció volt. link

  "A szabadalom csak az ötlet védelmét szolgáló jogi procedúra, semmi más. Nem kell még működőképesnek se lennie."
  Nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy egy új kapcsolásról, a kapcsoló üzemű tápok családján belül egy új működési módról, amit eddig - publikáltan - senki nem alkalmazott.

  "Jelen esetben egy tápegységről van szó, megspékelve galvanikus leválasztással. Ezek megvehetőek, összerakhatóak meglevő elemekből."
  Na és?

  "Ilyet nem mondtam. Ne csúsztass."
  Egy szóval nem mondtam, hogy te mondtad.

  "http://www.urbanelektronika.hu/ - látod ő is megél belőle."
  Jaj, te, ők boltban vásárolható, mások által gyártott, mások által kitalált működést megvalósító IC-kből építik a tápegységeiket. Ha egy új működési módot akarnának megvalósítani, bajban lennének. Megoldható lenne persze pl. CPLD-vel v. esetleg FPGA-val (vagy egy marék 74xxx-es IC-vel), de akkor drágább lenne a leves, mint a hús. Egyedi alkalmakra jó lenne, de sorozatgyártásra alkalmatlan lenne. (Egyes eseteket kivéve, amikor kimondottan egyszerű az áramkör, de a szab. leírásból, és a mellékelt képből nem ez jött le.)
  Tehát, mégegszer: egy új fejlesztlsű ASIC IC sorozatgyártásáról beszélünk. Nézz már utána egy kicsit...
 • Dj Faustus #102
  "Hogy megkapták a szabadalmi védettséget, arra vall, hogy tényleg az."
  Nem kell kifejezetten "újnak" sem lennie, lehet régi elemekből összerakott dolog is. A szabadalom csak az ötlet védelmét szolgáló jogi procedúra, semmi más. Nem kell még működőképesnek se lennie.
  Jelen esetben egy tápegységről van szó, megspékelve galvanikus leválasztással. Ezek megvehetőek, összerakhatóak meglevő elemekből.

  "2. Ugyancsak laikus gondolat lenne, hogy "legfeljebb majd valamelyik elektronikai multi megveszi a szabadalmat""
  Ilyet nem mondtam. Ne csúsztass.

  "1. A kapcsolás része egy vezérlő elektronika, amit gazdaságosan csak ASIC formában érdemes gyártani. Ennek elkészítése és gyártása azonban jelentős befektetést igényel - 10 v. 100 milliós összegekről beszélünk."
  http://www.urbanelektronika.hu/ - látod ő is megél belőle.
 • dez #101
  Na ja, csak nálatok úgy jön le, hogy feltupírozott "semmi" - holott feltupírozott "valami".

  "az egészben nincs semmi újdonság"
  Ez így egyszerűen nem igaz, értsd már meg. Ezt csak az mondja, aki csak tanult v. hallott valamit valaha arról, hogy léteznek kapcsolóüzemű tápok, van bennük valamilyen oszcillátor, induktivitás v. kisméretű trafó, kondi, és ennyi.

  Holott, mint írtam, több féle megoldás létezik, a jelentősebbek mind szépen szabadalmaztatva, szép pénzt hozva a kitalálóknak. Egy új megoldás, ami valamiben v. valamilyen felhasználásban előnyösebb, mint a korábbiak, jelentős újdonság a területen.

  "Nincs szó "új" fejlesztésről, csak a régi eszközök összekombinálásáról"
  Ez max. a "motorgenerátorra" igaz. A másik kettő nyugodtan lehet új fejlesztés. Hogy megkapták a szabadalmi védettséget, arra vall, hogy tényleg az.

  "Ha ez a "találmány" mondjuk a Rádiótechnika hasábjain jelent volna meg - nélkülözve a Cserenkó-fényt, a neutrínókat, a gamma-sugárzást - akkor egy "ügyes iparosmunkának" lehetne betudni - ami aztán megvehető lenne az elektronikai boltokban"

  Ilyet is csak laikusok gondolnak! Nagy valószínűséggel nem lett volna belőle termék. Ez nem így működik.
  1. A kapcsolás része egy vezérlő elektronika, amit gazdaságosan csak ASIC formában érdemes gyártani. Ennek elkészítése és gyártása azonban jelentős befektetést igényel - 10 v. 100 milliós összegekről beszélünk.
  2. Ugyancsak laikus gondolat lenne, hogy "legfeljebb majd valamelyik elektronikai multi megveszi a szabadalmat". Sajnos a tapasztalat az, hogy általában nem érdekli őket -- csak akkor állítanak konkurenciát a saját termékeiknek, ha kimondottan jelentős anyagi haszonnal kecsegtet a dolog. Ha "csak" némileg jobb, nem "vacakolnak" vele.
  3. Ha mégis megveszik, nevetséges összegért - miközben ők jelentős összegeket keresnek vele (arról nem beszélve, hogy adót sem itt fizetnek utána).
  Könnyen elképzelhető, hogy a fejlesztők ezeket a kis akadályokat akarták áthidalni a túl jól sikerült felhajtással.
  +1. Cserenkov, nem Cserenkó.
 • Dj Faustus #100
  "Ugye itt a "szakma" alatt nem azt a tízenéves srácot érted, aki számára hatalmas felfedezés volt, hogy felismerte a kapcsolóüzemű tápokra jellemző kialakítást?"
  Nem csak őt, hanem több (szak)mérnököt és fizikust. Beszéltem személyesen villamosmérnökökkel, fizikussal a témáról, és mindnek az volt a véleménye, hogy az egészben nincs semmi újdonság, csak marketinggel, tudományosnak ható halandzsákkal feltupírozott dologról van szó.

  "Mint írtam, egy valódi szakember előtt a szabadalmi leírásra pillantva azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy miről is van szó: a feltalálók egyfajta médiahackkal akartak tőkét szerezni néhány új fejlesztésű elektroniakai megoldás piaci bevezetésére."
  Nincs szó "új" fejlesztésről, csak a régi eszközök összekombinálásáról, csöpögős mázzal való tálalásáról (amit egy szimpla távközlési technikumi hallgató is észrevesz).

  "Persze nem ártott volna, ha a szabadalmi leírás nyilvánosságra kerülésével egy időben maguk a feltalálók is a nyilvánosság elé álltak volna"
  Megtették. A szabadalom 2004-ben került közzétételre, az MTI-s cikk és az RTL Klubbos "riport" is 2004-re datálható.
  Ha ez a "találmány" mondjuk a Rádiótechnika hasábjain jelent volna meg - nélkülözve a Cserenkó-fényt, a neutrínókat, a gamma-sugárzást - akkor egy "ügyes iparosmunkának" lehetne betudni - ami aztán megvehető lenne az elektronikai boltokban (és a történet így bár unalmasabb, de boldogabb véget ért volna). De nem ez történt - így a reakció teljesen jogosan a felháborodás volt.
 • dez #99
  "Csak ezzel a szakma előtt járatja le magát a "feltaláló"."
  Ugye itt a "szakma" alatt nem azt a tízenéves srácot érted, aki számára hatalmas felfedezés volt, hogy felismerte a kapcsolóüzemű tápokra jellemző kialakítást?

  Mint írtam, egy valódi szakember előtt a szabadalmi leírásra pillantva azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy miről is van szó: a feltalálók egyfajta médiahackkal akartak tőkét szerezni néhány új fejlesztésű elektroniakai megoldás piaci bevezetésére.

  Tehát, a szabadalmi leírás nyilvánosságra kerülése után mindenképp kiderült volna a dolog. De jó esetben addigra már találtak volna egy befektetőt (akinek végülis mindegy, miről van szó, csak visszahozza a pénzt).

  Persze nem ártott volna, ha a szabadalmi leírás nyilvánosságra kerülésével egy időben maguk a feltalálók is a nyilvánosság elé álltak volna, és mindezt elmondták volna.

  A valódi szakma (értsd: szakmérnökök, akik számára nem csak "egy kapcsolóüzemű táp", és nem pedig fizikusok, vagy épp tinik, akik annyit tudnak a kapcsolóüzemű tápokról, hogy képesek felismerni a fő vonásaikat, de mindet egy kalap alá veszik) ebben az esetben annyit mondott volna: ügyes.

  Azt kizártnak tartom, hogy a feltalálók arra apelláltak volna, hogy még a szabadalmi leírásból sem lesz másolnak nyilvánvaló, hogy miről is van szó.

  Szóval, én azt gondolom, ez nem úgy csalás, ahogy ti gondoljátok.

  "ha a szakma előtti hitelességét meg kívánja tartani"
  Úgy tűnik, nem érted a lényeget. Egy átmeneti ideig ez mellékes volt.

  "Csak hogy az ilyen hír a egyszeri honpolgár megtévesztésére alkalmas.
  Mint minden médiahack...

  "Rosszabb esetben ha ez kereskedelmi forgalomba kerül a termék, akkor ez a fogyasztó tudatos megtévesztése - ami bűncselekmény."
  Addigra rég kiderült volna a dolog, és már csak az számított volna, hasznos-e a cucc, jobb-e, mint a korábbiak, vagy sem.

  "Másrészt a riporter nem önmagától találta ki ezeket, valakinek mondania kellett neki hogy ilyesmiket állítson (különben a riporter lesz hiteltelen)."
  Most ez vagy része volt az egésznek, vagy csak elbeszélgettek vele erről-arról, és ennyi maradt meg.
 • Dj Faustus #98
  *"Mellesleg ezt nem csak egy média " vette át.