Hunter

Teret hódíthat a szélenergia a városokban

A szélturbinákkal ellátott épületek legalább 20 százaléknyi saját energiaszükségletet lennének képesek fedezni, de az sem kizárt hogy teljesen önellátóvá váljanak, ezáltal hatékonyabbak lennének a hagyományos szél- vagy napenergiával működtetett építményeknél.

Aerodinamikai mérnökök egy csoportja, az angliai Rutherford Appelton Laboratórium energia kutató egységétől egy olyan többtornyú irodaépület vagy lakónegyed terveivel állt elő melyekbe szélturbinákat építenének. A hajlított tornyok a szelet kürtőszerűen a turbinákhoz juttatnák, növelve ezzel a hatékonyságot. Először egy hétméteres prototípuson tesztelték az elképzeléseiket, ami azt bizonyította, hogy az új rendszer kétszer olyan hatékony, mint egy önálló szélerőmű, annak ellenére, hogy a turbinás rendszer nem mozdítható a szél irányába. A csapat szerint a városi területeken a szél sebessége kétharmada a beépítetlen területekhez képest, ezért különösen fontos ez a plusz teljesítmény.

A szél energia költségkímélőbb és kisebb helyigényű, mint a napenergia. Egy átlagos generátor csupán ötödébe kerül annak a napcella mennyiségnek, ami ugyanannyi energiát termelne, helyigénye pedig mindössze tizede. Épületekbe integrálva az oly sokszor szidott hangos üzemeltetés is megszűnne, mivel hangszigeteléssel lehetne körülvenni a szerkezetet.

A Stuttgarti Egyetem mérnökei segédkeztek a két-tornyos 200 méter magas épület terveinek elkészítésében, mely három beépített turbinát tartalmaz, egyenként 30 méteres átmérővel, ezek minimum 20 százalékát termelnék meg annak az energiának, ami egy ilyen méretű épületnek szükséges. Sinisa Stankovic, a projekt koordinátora szerint nehéz árat mondani az épület kivitelezéséhez. A turbinák beillesztése drága lenne ugyan, de így is csupán apró töredéke a teljes költségnek, számolni kell az épület szokatlan hajlított alakjával is, ami nem kis mértékben növeli a kiadásokat. Vigyázni kell a hődinamikára is, mivel a turbinák erőteljes hűtő hatást gyakorolhatnak a konstrukcióra.


Akadnak tehát nehézségek és megoldásra váró problémák, azonban ezeken kívül is egyre nagyobb nyomás nehezedik a tervezőkre, ami a természeti erőforrások a városok szolgálatába állítását illeti. Az angol kormány előirányozta, hogy 2010-ig az össz nemzeti energiaellátás 10 százalékát az úgy nevezett megújítható forrásokból kell kinyerniük, valószínűleg más országokban is követik a példát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #16
    Megtanul navigálni (a madar).

    Egybknt jo 5let, es a hangkiadasra is ahogy irtakvan megoldas, megfelelo hangszigetelessel. Egybknt azert en nem laknek ott, de dolgoznek, foleg ha munkaidobe szunetelne, vagy kisebb fordulatszamon menne a jatek...
  • MZ/X #11
    Szerintem a szelmalmok utan lehetne kotni a tuningolt szamitogepeket ;)
  • Zoi #10
    Erdekes elgondolas...
    Ha jol tudom, akkor a legnagyobb energiafelhasznalas nyaron van amikor minden klima maxon jar. Altalaban akkor meg pont szelcsend szokott lenne...
    Viszont akik meg a turbina un. "csovajaban" laknak azokat meg sajnalni fogom az alacsony frekvencias zaj miatt (csupan nehany Hertz!!!).
  • Alamos #9
    Hát ez tényleg az volt, amilyen a neved.
  • Joe #6
    Egy szélturbina nem egy csendes dolog. Szerencsés esetben csak "suhog", de ha a szél megfelelő irányból és sebességgel fúj, akkor elkezd búgni, mint egy hajókürt.
    Abban mindenesetre igazuk van, hogy sok energiát megspórol, hiszen senki nem fog az épületben lakni, tehát akár még energia termelő épületet is lehet ezzel a technikával építeni...
  • Bekomman #4
    A kezdeményezésa jó, de vajon ki tud úgy dolgozni hogy a füle mellett egy rotor pörög atom 1000-rel.
  • Borg #3
    Impressive..