Hunter

Elérhető közelségben a fúziós energia

Brit tudósok szerint elérhető távolságon belül került a fúziós energia. A fúzió a nukleáris energia azon formája, ami a csillagok energiáját biztosítja. Bár számos előnye van a hagyományos nukleáris energiával szemben, technikailag bonyolult volt a kifejlesztése.

A legígéretesebb megközelítés az úgy nevezett plazma, egy rettentő forró gáz mágneses mezőbe zárása volt. Hatalmas fúziós reaktorok segítségével több sikert is elkönyvelhettek ezzel a módszerrel. Most azonban az Egyesült Királyság Atom Energia Hatóság (UKAEA) tudósainak sikerült kisebb felszerelést kifejleszteni, amit technikailag könnyebb, olcsóbb és gyorsabb előállítani.


"Hiszem, hogy kísérleteink sikeresek és biztatóak, képesek lennénk megtervezni az első kereskedelmi fúziós reaktor előfutárát" - nyilatkozott Dr. Alan Sykes, a UKAEA tudósa a BBC News számára. A Mast (Mega Amp Spherical Tokomak) nevet viselő új szerkezet hosszú távon áttörést jelenthet a fúziós energia megvalósításában. Ez a fúziós reaktor lecsupaszított változata annak a prototípusnak, mely már rengeteg technikai gondot oldott meg. "A Mast elkészítése olyan volt, mint ha egy harci repülőt építettünk volna egy utasszállító után. Gyorsabb és sokkal hatékonyabb" - mondta Dr. Rob Akers, a csapat másik tagja.

Van aki vitatja a fúziós energia ígéretességét. Ez az energia biztosítja a Nap ragyogását, azonban megszelídítése nem tűnik egyszerűnek. Már közel 50 éve próbálják a tudósok befogni a csillagok energiáját laboratóriumaikban. Ahhoz, hogy a nukleáris fúzió bekövetkezzen, az atomokat le kell bontani elektronokra és atommagokra, ez eredményezi a plazmát. A csupasz atommagokat egymásba kellene olvasztani, mivel azonban taszítják egymást, egyáltalán nem könnyű a dolog. A Nap szívében ez a folyamat 15 millió fokon és 100000 atmoszféra nyomás alatt megy végbe. Mivel ezt a Földön nem lehet reprodukálni, ezért a reaktoroknak kisebb nyomással, de magasabb hővel kell működniük, körülbelül 100 millió fokon. "A plazma olyan gáz, ami rengeteg kitörni akaró szabad energiával bír" - magyarázta Akers. "Olyan, mint a rossz gyerek".

A legjobb módszer a befogására egy erős mágneses mező. Erre eddig az oroszok által feltalált fánk alakú "tokomak" a legalkalmasabb, melyben két mágneses mezőt kombináltak. A legnagyobb ilyen szerkezet a Jet (Joint European Torus), melyben 300 millió fokos hőt tudtak előállítani, ami jóval több a szükségesnél, a mágneses csapda azonban jobban működik kisebb reaktorok esetében.

"Itt jön be a Mast a képbe. Ha ezt a vonalat követjük, akkor néhány hatalmas reaktor helyett kisebb fúziós reaktorok láncát kapjuk" - fejtette ki Sykes. "Még rendkívül sok nehézséggel kell megküzdenünk, de talán néhány évtized múlva a kereskedelemben is alkalmazható olcsó és szennyezés mentes fúziós energiával láthatjuk el a nagyvárosokat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hehe (the real) #27
    na most lehet kotekedni..
  • CAD #24
    Ajaj dedurva, es fegyverkent lehet hasznalin (a hidrogenbomban kivul of korsz)? - mert akkor jatszunk StarWarsosat ;>

    Na de komolyra fordítva a szot, sztem is jo dolog lesz ez, csak csinaljak meg... ez az atom energia dolog, eleg nagy gond, miutan cserelni kell ugye az hutoelemeket egy reaktorba, ez sok gondot megoldana... ajj csak ne legyen baleset, es ne a szomszedba legyen egy ilyen dolog ;>
  • Borg #23
    Annyiban igazat adok, hogy ha 300 millafokos plazma kiszökik az eröterek közül, akkor ott kö kövön nem marad. Igaz, pár másodperc alatt "teljesen" lehül, de jópárszáz méteres (kilométeres?) körzetben, nem megolvad minden, hanem elgözöl pillanatok alatt. Bizonyára ez az egyik probléma ami még megoldásra vár.
    A mágneses mezö viszont elég jól szigetel amig él:) mivel nem engedi át a höhullámokat. Tehát mondhatni 100%os a szigetelés. Jokis orosz technologia, bizunk benne igaz?:))
    Amugy azért az nem igaz, hogy csak hirverésért jelentenek be ilyesmit (de persze a szponzoroknak nyalni kell:) mert ez tényleg elörelépés. Jelentösen kisebb méretekben csinálták most meg, és olcsóbban is. Persze itt nem táskarádió méretü startrekes fuziosreaktorra kell gondolni, de azért jóval kisebb mint egy atomreaktor.
    Az hogy biztonságosabb e azt nem tudom, végülis a mai atomreaktorok már annyira be vannak biztositva, hogy nem léphet ki sugárzás, atomrobbanás meg ugye fizikailag lehetetlen.
    Fuzios reaktor viszont ha elszabadul.. olyan mint az AMD :))
  • Frenk #21
    "Tul nagy basj nem lehet. A kiszokelo plazma szempillantas alatt lehul . Megolvasztja a reaktort, amit lehet ujjaepiteni, de komoly bajt nem okoz. NE felejtsd, hogy nem tobb tonna plazma lenne a reaktorban...stb"

    Ha a reaktort megolvasztaná, akkor annyi nekünk egy balesetkor. Ha egy gombostűfejet felmelegítenél a Nap hőmérsékletére, akkor hidd el...nem kell közel lenned hozzá, hogy pillanatok alatt hamuvá legyél...Szóval, ne hidd azt, hogy mert csak picike az a pontocska, az olyan gyorsan le fog hülni.
    Hozzáfűzöm...ezt a 300 millió fokot is rendkívül pici pontban állították elő...Többre se védelmük, sem energiájuk nem lett volna.

    Éljenek a minden tudományos hír után megjelenő szakértők!
  • Laalee #13
    te sem lattad a godzillat :)
  • Zocsi #12
    Csak így tovább!!! :]
  • Remetix #11
    Miert is? Fuzios elven mukodo bombakat robbantottak mar parat, es nem nagyon lett semmi baja a Foldnek.
  • Inquisitor #9
    Tök jó lehet egy baleset a 300millió fokos plazmával ...
    És mi van a Zéró Ponti Energia kicsatolással?
    Azt talán sokkal többen kutatják, kevésbé veszélyes (feltéve ha tényleg működik) és talán hamarabb is lesz ...
  • Efreet #7
    Sokba, de a visszanyert energia fedezi a költségeket.
  • pilóta #5
    Ki is tüntettük érte :)