Hunter

A tengerszint vizsgálata leleplezte Atlantiszt

Azt hiszem elég szokványos történet, amikor a magányos felfedező azt állítja, hogy pontosan meg tudja mutatni az elsüllyedt Atlantiszt. Ezúttal azonban nem esik szó a "szupercivilizációról", földönkívüliekről és mágikus kristályokról. Ehelyett hősünk visszaforgatta az idő kerekét a tengerszint ősi emelkedésén, hogy leleplezze azt a szigetet, ami megegyezik a Platón által leírttal.

Platón egyiptomi történetek alapján készült munkái az első írásos emlékek az Atlantiszról és végzetéről. "Ezekből az írásokból származik a legtöbb Atlantisszal kapcsolatos spekuláció" - mondta Jacques Collina-Girard a University of Mediterranean munkatársa. "Ami furcsa, hogy senki nem vette komolyan számításba a legkézenfekvőbb helyszínt" - tette hozzá. Platón elbeszélései alapján Atlantisz a 'Herkules Oszlopai' előtt fekszik - amit ma Gibraltári-szorosnak neveznek - és körülbelül i.e. 9000-ben tűnt el.


Collina-Girard nyomon követte a népek vándorlását Európából Észak-Afrikába az utolsó jégkorszak idején, 19000 évvel ezelőtt. Térképet készített az akkori partvonalról, amikor a tengerszint 130 méterrel alacsonyabban volt, hogy láthassa az akkori emberek hogyan keltek át a szoroson. A terület rekonstrukciója egy ősi szigetcsoport jelenlétére utalt egy szigettel azon a ponton, ahova Platón is helyezte Atlantiszt. "Volt egy sziget a 'Herkules Oszlopai' előtt" - mondta. A Gibraltári-szoros nyugati részén fekszik, ahogy Platón leírta. A szoros hosszabb és szűkebb volt, mint manapság és egy kikötőszerű belső tengert vett körül, ami szintén említésre került az elsüllyedt világ elhelyezkedésével kapcsolatban. 11000 évvel ezelőtt a tengerszint lassú emelkedése felgyorsult és évszázadonként két méterrel kúszott feljebb. Ez nyelhette el a szigetet, állítja Collina-Girard. "A szigetvilág Platón történetei előtt 9000 évvel tűnt el".

Vannak azonban olyan tények is, amik nem egyeznek az ősi feljegyzésekkel. Azok szerint Atlantisz nagyobb volt, mint Líbia és Ázsia együtt, Collina-Girard szigete viszont csak 14 kilométer hosszú és 5 kilométer széles. Ezt azzal magyarázza, hogy hibás volt az egyiptomi egységek átváltása. Platón szerint vulkanikus tevékenység süllyesztette el Atlantiszt, kutatónk szerint ez csupán a történet színesítése végett lett leírva. "A görögök számára megszokott volt a vulkán kitörés" - jegyezte meg. Számukra ez a végzet drámaibb és elfogadhatóbb volt, mint a tengerszint változása. Collina-Girard rámutat, a fejlett civilizáció Platón saját elképzeléseinek átültetése volt egy utópisztikus társadalomról, melyet a filozófus is elismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zplayer #11
    Shiver gartula, 20 frambol, allat jo az idozites is, es csak 3,72kb
  • zplayer #10
    Platon koma bar nem ismertem szerintem nem tartozott a tortenetet szinesitgetok taboraba, ill. kisse nehez elkepzelni rola ezt azok alapjan amit eddig olvastam rola/tole. De kanya tudja mi az igazsag, jo lenne ha valaki elemerulne oda :)

    - latom muerte-nek is uj logoja van :)
  • dewdew #8
    A cikk 3 azaz 3 napot kesett, es nem 22-t.
  • dewdew #7
    Szerintem tok jo, es erdekes a cikk, es nem erdekel, hogy honnan van, orulok, hogy olvashatom magyarul.
  • QuakeSkull #4
    Shiver, kurva jo a logod ;)))
  • Shiver #2
    Muerte mi ez ? :)))
  • MuERTe #1
    Ez annyira logikus, hogy akár még igaz is lehet :)))