Hunter

Hájas vegetáriánusok voltak a római gladiátorok

Hollywood izmoktól dagadó, délceg férfiakként ábrázolta őket, azonban osztrák antropológusok bizonyítékokat találtak, melyek arra utalnak, hogy a római gladiátorok kövér vegetáriánusok voltak, akik igen kevés hasonlóságot mutattak Russell Crowe-val.

A tudósok két különböző típusú gladiátor csontvázait tanulmányozták, a myrmillókét és retiariusokét, melyeket az ősi Ephesus mai helyén találtak, a török Selsuk közelében. "A közel 70 gladiátor csontjain elvégzett kísérletek látszólag azt bizonyítják, hogy főként árpát, babot és szárított gyümölcsöket ettek" - mondta Karl Grossschmidt, törvényszéki orvos, aki részt vett az osztrák régészeti intézet tanulmányában. "Ez az étrend - melyről említést tesz a római mondavilág is - elég szomorú, azonban rengeteg erőt adott a gladiátoroknak, még ha kövérré tette is őket" - magyarázta Grossschmidt, a bécsi történeti és embriológiai intézet munkatársa.


Russel Crowe, jelenet a Gladiátorból - valójában hájasak voltak

Az osztrák régész-antropológus az elemi mikroelemzés módszerére támaszkodott, ami lehetővé teszi a tudósoknak, hogy megállapítsák milyen volt élete során egy ember táplálkozása. A vizsgálatok során megállapították az ephesusi csontvázakból vett csontmintákban található sejtek kémiai koncentrációját, és ebből már levezethető mennyi húst, halat, gabonát és gyümölcsöt tartalmazott a római harcoló gépek étrendje. Egy húsban és gyümölcsben kiegyensúlyozott étrend egyforma cink és stroncium mennyiséget hagy a sejtekben, míg a főként vegetáriánus étrend magas stroncium szintet eredményez, fejtegette Grossschmidt. "A csontsűrűség esetükben a szokásosnál magasabb volt, összehasonlítva például a modern atlétákéval" - mondta Fabian Kanz, a Bécsi Egyetem analitikus kémia tanszékének tudósa.

A tesztsorozat lehetővé tette a tudósoknak egy újabb mítosz szétoszlatását, mely szerint szíjas szandálban léptek volna az aréna porondjára. "A csont sűrűsége különösen magas a lábból vett mintákban, ami arra enged következtetni, hogy a gladiátorok mezítláb küzdöttek a homokban" - tette hozzá Kanz. Véleménye szerint, mivel a gladiátorok igen minimális fegyverzettel harcoltak, feltehetően "zsírrétegeket növesztettek létfontosságú szerveik védelme érdekében ellenfeleik vágásai ellen".


Retiarius egy ókori mozaikon

Az ősi Rómában a klasszikus gladiátor harcban általában egy karddal, sisakkal és kerek pajzzsal felszerelt myrmillo állt szemben egy könnyű páncélzatot viselő retiariussal, aki hálót és tőrt használt, vagy egy samnittal, aki szemellenzőt valamint egy a jobb kezét védő bőrtokot viselt. A gladiátorok főként rabszolgák voltak, akik azért jelentkeztek a harcra, mert néha a győztest jutalomként felszabadították, vagy szegény rómaiak, akik pénzért álltak ki az arénákba.

Az osztrák tudósok további teszteket fognak végezni, azonban ha kezdeti felfedezéseik megerősítést nyernek az olyan filmekben halhatatlanná vált idealizált férfialakok, mint a "Spartacus", melyben a fiatal Kirk Douglas játszott, vagy a Crowe nevéhez kötődő "Gladiátor" hiteltelenné válnak. "Úgy tűnik a gladiátorok megpróbáltak némi súlyt felszedni az összecsapások előtt" - összegzett Kanz. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem végeztek volna kemény munkát a súlyfelesleg elvesztése érdekében, miután kiléptek a küzdőtérről."

Az Ephesus a legértékesebb régészeti lelőhely Törökországban. A várost görögök alapították, azonban a rómaiak tették ázsiai tartományuk fővárosává és a birodalom egyik leggazdagabb városává.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #50
    no meg azt is bele lehet kalkulálni hogy én, ha gladiátortulajdonos lennék, nem engednék szuperéles fegyvereket, mert akkor gyorsabban halnak meg - a közönségnek hosszú küzdelem kell, ahol verik-csépelik egymást az ellenfelek, nem pedig odamegy és egy suhintással kettévágja az ellenfelet, abban ugyanis nincs pénz, az emberek nem mennek ki a meccsre ha nem változatos és izgalmas.
  • Cat #48
    igen, de egy vágófegyvert teljesen másképp kell forgatni mint egy rövid és vastag kardot, ezt te is tapasztalhatod, probáld ki nyugodtan
    utobbinál nagy erővel meglendited és belecsapsz, mig egy igazi vágofegyvernél a hozzáérésnél meg kell huzni, mivel "vágó" fegyver, és igy hatol mélyre a penge, nem pedig a nyomás (rácsapás) erőssége számit
  • Laci73 #45
    Nagyon kis súlyfeleslegről lehet szó (pár kiló), amit egyfajta "pajzsként" viseltek. Az pedig valóban nem létezik, hogy egy harcos - akinek állóképességre és reflexekre van szüksége - tohonya legyen.
  • Mike #40
    aztán a vesztes gladiátorokat megették
    igazából ez egy disznóhizlalada volt
  • fluga #38
    okés hogy van fegyvernem elnevezve, de azért szerintem jobban esik a trákoknak, ha úgy gondolunk rájuk, mint egy népre, nem pedig, mint egy "fajtára":)
  • Vernoon #36
    Hja.. Akkor szolni kene a sok Fogyi-Klubnak, hogy felejto a vegetarianus etrend (sok even keresztul csak atba5Ztak oket, azert ilyen hajsok meg mindig). De nem baj mert csak szemleletet kell valtan: Fogyi-Klub -> Gladiator-Klub. Mellesleg a David-szobor meg csak csokit zabalt, igy lett ilyen kidolgozott.
  • Tetsuo #35
    Crowe több mint 100kg & a filmforgatás alatt behúzta a hasát.
  • Mike at home #33
    ez egy baromsag
  • GaVino #32
    Gallról nem tudok, de a trákokról van egy fegyvernem elnevezve.

    THRAEX(értsd: trák): egy néprõl elnevezett fegyvernem. A thrákok Sulla idejében jelentek meg elõször a porondon. Fegyverzetük kis méretû pajzs (parma) és egy sajátos elõre görbülõ, belsõéles, megtört pengéjû kard (sica). Díszes, karimás sisakot viseltek. Mindkét lábukat combközépig érõ lábvért, jobb karjukat karpáncél védte.


    egy kis reklám: http://www.gladiator.hu
  • Sith #31
    Hmm nem azért de a képen Russell Crowe-val szemben állo "gladiátor" se ép egy szálkás legény :)