Skoal

Eltűnhet a Föld színéről az ősi inka erőd

Geológusok figyelmeztették, az ősi Inka erőd, a Peruban lévő Machu Picchu veszélyben van, ugyanis egy földcsuszamlás bármikor eltüntetheti. A bejelentés japán tudósoktól származik, akik a környék földmozgásainak tanulmányozásával foglalkoztak.

Machu Picchut az inkák óvóhelyként használták a spanyol hódítók elől menekülve a XVI. században. Újbóli felfedezése 1911-ban történt meg, majd az UNESCO 1983-tól a világörökség részeként tartja nyilván.


Valószínűleg ez a legfontosabb hely Peruban, mert a leglátogatottabb turista attrakció és az erős nemzeti büszkeség megtestesítője. Most a geológusok a Természeti Katasztrófák Megelőzése Kutatóintézet részéről felhívták a figyelmet arra, hogy az építmény összedőlhet. A kutatók méréseket végeztek az erőd mögötti domboldal lejtőin. Kimutatták, hogy a talaj lefelé csúszik, kb. 1 cm/hónapos sebességgel. A szakemberek szerint ez igen gyors, és feltétlenül egy nagyobb földcsuszamlás előjele. Meghatározni ennek pontos idejét nem tudják ugyan, de a kutatás következő fázisában erre feltétlenül sor kerül.

Mindenesetre a perui védekezési központ illetékese finoman tagadta az állításokat szerintük nincs szükség azonnali beavatkozásra. A Nemzeti Kulturális Intézmény igazgatója, Javier Lambarri, elmondta, hogy a romok területén 24 órás, a szeizmikus aktivitást megfigyelő rendszer működik.

Eddig még nem érkeztek azonnali veszélyre utaló jelentések - mondta. Ennek ellenére ő is egyetért azzal, hogy a terület alatt egy törésvonal húzódhat, ami problémákat okozhat. - Tudjuk, hogy a törésvonal itt húzódik a város egésze alatt és ebből esetleg gondok lehetnek - tette hozzá.

A megoldásokon, már vitatkoznak a szakértők. Tennivaló van bőven, hogy a Machu Picchut a jövő nemzedéke is láthassa még. Tavaly az illetékesek limitálták a látogatók számát az eróziótól való félelmükben. A mérések nem nyugtatják meg a természetvédőket sem. Szerintük sokkal többet kellene és lehetne tenni. Tiltakozásukat fejezték ki azzal az elképzeléssel szemben is, hogy kötélvasút vezessen fel az erődhöz.

Egy perui elnökjelölt megígérte, hogyha a következő havi választásokat ő nyeri, a beiktatási ceremóniáját a Machu Picchun rendezi meg. A jelenlegi helyzetben jobb lenne, ha ezt az ötletét felülvizsgálná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!