Skoal

Modern őskori város

Archeológusok bejelentették, a mai Peru területén olyan ősi várost fedeztek fel, melyet a hatalmas Egyiptomi piramisokkal építhettek egyidőben. Az új felfedezést, mely az Andok lejtőin elterülő Caral sivatagban található, Krisztus előtt 2600 és 2000 között építhették. Ez a dátum sokkal korábbi, mint ahogy az Új Világ komplex társadalmának kialakulását eddig gondolták.


Továbbá azt is jelenti, hogy az ott élő emberek rendelkeztek a megfelelő munkamódszerekkel, hogy a kor építészeti csodáját létrehozzák. Caral a perui Supe Völgy 18 kutatási helyszínek közül csak az egyik, mely a Csendes-Óceán keleti partjaitól egészen az Andok lankájáig nyúlik. A szárazföld belsejében letelepült összes népcsoport változatos épületeket épített, többek között a Caral területén található hat darab hatalmas 'földpiramist'. A méretek és a komplexitásuk alapján a kutatók eddig úgy gondolták, hogy ezek Időszámításunk előtt körülbelül 1500-ban épülhettek, de a környéken talált növényi maradványok tanulmányozásakor még mintegy 1000 évvel korábbi időpontra következtetnek.


Sivatag alá temetett piramisok
Így tehát a Caralban található építkezések a nagy egyiptomi piramisokkal egy időben lehettek, jóval megelőzve a hatalmas mexikói kőépületek megalkotását is. Ami a Caral területén történt ásatásokból mindenképp kitűnik, az, hogy újra kell írnunk és gondolnunk az Andokban kialakult civilizáció kezdetét - nyilatkozta a tanulmányt vezető Jonathan Haas, a chicagói Field Musemum munkatársa. A perui-Amerika archeológus csapat szerint a piramisok és az öntöző rendszer mind azt bizonyítja, hogy abban a korban is már erős, szervezett társadalom volt, ahol az embereket fizetségért vagy esetleg kényszerből a központosított projektekben dolgoztatták.

Mindebből az következik, hogy míg a kontinens más területein abban az időben az emberek kisebb csoportokba verődve vadásztak, illetve gyűjtögettek, ezen a területen már egy elit csoport tartotta kezében a hatalmat és a vagyont. Az épületmaradványok mérete mindenképp a hatalmuk erejét jelképezi - magyarázza Haas. Ez azt jelenti, hogy a társadalom vezetőinek volt elég hatalma és ereje ahhoz, hogy társaikat óriási munkáknak vesse alá. A régészek számára viszont nagyon meglepő volt, hogy egy olyan társadalom hozta létre ezt a várost, ahol a fazekasság és a gabonatermesztés ismeretlen volt.

Az emberek itt paprikát, babot, avokádót és burgonyát termesztettek, amiket tűzön sütöttek meg, nem pedig agyagedényekben főztek. Továbbá rengeteg szardellát ettek, melyet szárított formában valamiféle fizetőeszközként használtak úgy, mint később a gabonát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!