Skoal

Hatmillió éves emberi maradványok

Kenyai-francia antropológusok végre bemutatták azokat a csontokat, melyek a legrégebbi előember maradványok. A talált csontok mintegy hatmillió évesek lehetnek, kétszer idősebbek, mint az előző rekordtartó ausztralopithecus, Lucy, a maga hárommillió évével.

A kutatók szerint az ő leletük sokkal emberibb volt, mint Lucy. Fogai nagyon hasonlóak a mai modern emberek fogaiéhoz. A combcsontja nagyon erős, ami arra enged következtetni, hogy felegyenesedve járt. Egy ilyen felfedezés radikálisan megváltoztathatja az ember eredetéről kialakult elképzeléseket - nyilatkozta a csapat egy Párizsban megtartott konferencián. Feltételezésük szerint Lucy nem a mai modern emberek elődje, hanem inkább annak egy távoli rokona.


Ez volt az első konferencia, amit Európában tartott a kutatócsoport (Kenyai Őslénytani Expedició), mióta a múlt hónapban felfedezésüket bejelentették. A maradványokat a kenyai Kapsominben(Baringo megye), a Tungen hegyekben földelték ki. Chris Stringer professzor a londoni Természettudományi Múzeum részéről kijelentette, hogy a tudós társadalom kivár mindaddig, amíg az eredményekről a felfedezők nem készítenek egy akadémiai publikációt, ők majd csak annak ismeretében fognak érdemben nyilatkozni a leletek jelentősségéről.

A teremtményt Milleniumi Őselődnek nevezték el. A lelet 13 darabból áll, mely tartalmaz egy állkapocs darabot néhány foggal, ujjhegyet, egy kart és a döntő fontosságú combcsontot. Néhány paleontológus azt mondja, hogy a lelet túlságosan is darabos, ahhoz, hogy a felfedezők bizonyítsák állításaikat.

Mások szerint nem csak tudományos okai vannak a kétségeknek, ugyanis a csapatot, melynek vezetője Martin Pickford és Brigitte Senut volt, támadások érik azért is, hogy leleteiket elhozták Kenyából illetve vitába keveredtek más kutatócsoportokkal is az ásatási jogok miatt. A részletes tanulmány az őskori leletről angol nyelven lesz publikálva egy francia szaklapban, melynek címe Comptes Rendus de l'Academie des Sciences.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • silanor #16
  argh: igen :)
  ez is egy tok jo topic
  tisztara komoly
 • silanor #13
  Szerintem a felso kepen a kozepso csont csak egy asztal lab aminel meg nem tort le a gorgo
 • silanor #9
  f, a kenyai Jogokat Az Embereknek alapitvany kepviseloje

  g, szerintem a jobb oldali egy alacsony novesu zsiraf feje...