Hunter

Feltárják a rejtélyes maja várost

Régészek kutatnak egy ősi királyságot Guatemalában, hogy megtudják, hogyan volt képes fennmaradni évszázadokon át a maja indián világ harcai között, mielőtt eltűnt volna a dzsungelben több mint 1200 éve.

A szóban forgó városállam Naachtun, ami "távoli követ" jelent, stratégiai és feltehetően egyedülálló diplomáciai szerepet tölthetett be a viharos politikai színtéren. Február elején a kanadai régész professzor, Kathryn Rees-Taylor vezetésével 32 fős expedíció vágott neki a Peten dzsungelnek. A régészek megpróbálnak magyarázatot találni, hogyan élhette túl Naachtun a hatalmas Mirador civilizáció összeomlását, és hogyan indulhatott virágzásnak az azt követő évszázados harcok közepette.


Naachtun városából már csak romok maradtak

Úgy tűnik, i.sz. 500 és 800 között élték virágkorukat, amikor a történészek szerint szinte állandó hadviselés folyt a maja tartományok között a két helyi nagyhatalom, Tikal és Calakmul hatalmi harcának köszönhetően. "Tikal és Calakmul szívből gyűlölték egymást, háborúkat vívtak, foglyul ejtették egymás uralkodóit, és ami Naachtun szempontjából fontos lehetett, szövetségeket kötöttek a környező területekkel" - magyarázta Peter Matthews a csapat tagja, az ausztrál La Trobe Egyetem professzora. Naachtun pontosan a két nagyhatalom között helyezkedett el, ezért mindkét viszálykodó királyságnak rendkívül fontossá vált mind hadi, mind kereskedelmi szempontból, ugyanis közvetlen támadás előtt a birodalmaknak át kellett haladniuk Naachtunon.


Tikal és Calacmul elhelyezkedése Amerika térképén

A régészek még nem tudják biztosan, hogy a köztes királyság Svájchoz hasonlóan semleges szerepet játszott-e, ahol a két fél leülhetett tárgyalni, vagy inkább Afganisztánhoz hasonlóan egy stratégiai helyszín volt, amit harmadik félként bevontak a háborúkba. A csapat úgy véli, hogy Naachtun valódi neve Masul, egyike annak a maroknyi maja királyságnak melyeket megneveznek a kövekbe vésett feliratok, azonban pontos helyüket a mai napig rejtély övezi. A Naachtun nevet Sylvanus Morley, egy amerikai régész adta a helynek a húszas években.

A piramisokkal és faragott kövekkel tűzdelt, valamint egy 10 hektáros területen fekvő palota-komplexummal rendelkező Naachtunt i.e. 400 körül alapíthatták, és a tudósok úgy vélik, 20 ezer embernek szolgált lakhelyéül virágkorában. Az ősi városállam ma Flores városától 128 kilométerre, északra fekszik. A megtalált feljegyzések szerint a rendkívül erősen felfegyverzett város gyakorta váltott szövetséget, ami a maja civilizáció erősen polarizált klasszikus időszakában szokatlannak számít. Az egyik magyarázat szerint a viszálykodó hatalmak felismerték a város fontosságát, amit egyfajta korai figyelmeztető, esetleg védő rendszerként akartak alkalmazni a másik fél ellen.


Látkép Tikal romjairól

Végül Tikal kivívta a győzelmet Calakmullal szemben, azonban az évszázados csaták után mindkét civilizáció bomlásnak indult a nyolcadik század végén. Ezt az időszakot Naachtun sem élte túl, 800 körül a királyság elnéptelenedett, csupán a 20. század elején fedezték fel újra. Az utolsó komoly feltárási kísérlet 1933-ban zajlott, amikor a washingtoni Carnegie Intézet látogatott el a helyszínre, ők készítették el az egyetlen fellelhető térképet az egykori királyságról.

A pénzszűkében levő guatemalai hatóságok szívesen fogadták a régészcsapat tagjait, akik fontos restaurációs munkákba kezdenek, és fizetést is adnak a helyi rendfenntartóknak hogy megvédjék Naachtunt a fosztogatóktól, akik folyamatosan rongálják az ősi műemlékek alapjait. A régészeknek és környezetvédőknek a fosztogatókon kívül meg kell birkózniuk azokkal a projektekkel is, melyek szerint új, Közép-Amerikát Mexikóval összekötő autópályákat építenének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • semo1 #15
    "A zsidók istene"
    Nem mindenki istene?
  • Cat #13
    azték, maja, inka... ez három különböző nép
  • PREMIERE1 #11
    Kik tették? Az eredeti "Great Library of Alexandia" ie. 47-ben gyulladt ki "véletlenül", miután a kikötőről átterjedt a tűz a könyvtárra is. Nem keresztények gyújtották fel. Krisztus még meg sem született ... :) Julius Caesar volt a tettes.

    Ami a 4. században megsemmisült, az nem a nagy könyvtár volt. Az a Sarapis templomban lévő "leány" könyvtár volt. Kb. mintha a riói és a lisszaboni Krisztus szobrot hasonlítanánk össze. Mind méretben, mind helyszínileg máshol vannak. (Alexandriában a két könyvtár között kb. 10 km távolság volt ...)

    Valamikor (isz) 2002-ben volt az újjáápített nagy könyvtár megnyitója.
    .

    Más.

    (isz) 622-tól számítják a Mohamedán vallást! (Az nem ezer év 391-től!)
  • [HUN]PAStheLoD #10
    én meg néha most is .. de gyakorlatilag párszáz spanyol konkvisztádor kipusztított 1 -2 civilizációt
  • Inquisitor #9
    Nem mellékesen a Mohamedán vallás majd ezer évvel késöbb jött létre :)
  • Inquisitor #8
    "... fölégették az alexandriai nagy könyvtárat is, igaz, a mohamedánok tették."
    Öööö. "Szent" Cyril mohamedán volt???
    415-ben, nagyböjt reggelén dühös keresztények egy csoportja élve felkoncolta Hüpatia-t, a könyvtár (és a világ) egyetlen női akadémikusát ... majd folytatták "nemes" cselekedüket a könyvtár elpusztításával.
    (Ami várható volt, mert szintén a keresztények 391-ben már felgyútották, és jórészt megsemmísítették ...)
  • rolika #6
    ez engem is idegesít. ahogy az is, hogy fölégették az alexandriai nagy könyvtárat is, igaz, a mohamedánok tették. mi tudás mehetett veszendőbe a történelem során...
  • Renegade #5
    akár ma, csak ezt úgy hívják, hogy bevetés közben elesett. :-)
    ja meg a jó öreg inquvizítor mondás: öld meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit.
  • Darth Sith #1
    nem tóm mér jó fosztogatni. jólt eszik hogy védik. több ilyen cikk is kerülhetne fel az sg -re. :)