Hunter

Szemügyre vették a Naprendszer legnagyobb vulkánját

Európa Mars Express űrszondája belebámult a Naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olympus Mons torkába, hogy elkészíthesse a valaha készült legjobb felvételeket a hatalmas csúcsról.

A felvételeket a műhold nagyfelbontású sztereó kamerájával készítették 273 kilométeres magasságból. "A geológusok most elcsámcsoghatnak azon mennyire hasonlóak az ottani láva jellemvonásai a földi vulkánokkal összevetve" - mondta Jan-Peter Muller, a kamera egyik felügyelője, a londoni University College munkatársa. Az Olympus Mons 22 kilométeres magasságba nyúlik a felszíntől számítva, ami közel a háromszorosa a Mount Everest magasságának. Csúcsán egy három kilométer mély kaldera található, ez az új felvételek központi eleme.


A vulkán komplett 3D képe a kamerák topográfiai adatai alapján készült

A felvételeken látható egymást átfedő kör alakú árkok akkor alakultak ki, amikor a kitörések abbamaradtak és a magma a vulkánon belül visszavonult, üregessé téve a csúcsot. A legnagyobb árok alakult ki elsőként, ezt követték a kisebbek az idők során. A koncentrikus vetődések szintén a felszín beesésével alakultak ki. A kamerát működtető csapat másik tagja, John Murray ígérete szerint a mostaninál élesebb felvételeket is fognak még készíteni, mivel a jelenlegi felvételek elkészültekor a légkör meglehetősen poros volt.


Az Olympus Mons belső krátere 273 km magasból fényképezve

Mindenesetre Murray-nek sikerült azonosítani egy nyelv alakú földcsuszamlást a meredek kaldera fal belsejében, valamint különböző viszkozitású láva folyamokat, melyek feltehetően különböző kitörésekkor keletkeztek. A kráterek sora és a hosszú, megtört mélyedések a vulkán jobb alsó oldalán "lávacsövek" lehetnek, olyan felszínre került földalatti barlangok, melyek a láva átfolyásával alakultak ki, bár az is lehetséges, hogy a vulkán szélének beomlásai, ami akkor következik be, ha a láva a vulkán falán szivárog ki. "Ha az utóbbiról van szó, akkor az arra utal, hogy a Marson ugyanazok a folyamatok zajlottak, mint a Földön" - mondta Murray, utalva a 2003-ban lezajlott Etna kitörésre, amikor a láva a hegy csúcsa alatt egy kilométerrel tört fel.


A vulkán belsejének déli része, a fal mintegy 3 km magas

A felvételek azt is bizonyítják, hogy a kamerát működtető csapatnak sikerült átverekednie magát egy nagy, a képfeldolgozó technikával kapcsolatos akadályon. Egy 3D-s felvétel elkészítéséhez a térhatású kamerák különálló felvételeit kell megfelelően egybevágni, ami az Olympos Mons topográfiájának meredeksége miatt "komoly fejtörést" okozott a csapatnak, magyarázta Muller. Mindazonáltal az új felvételek nagy látómezeje - akár 102 kilométeres átmérőjű is - azt bizonyítja, hogy a csapat jó úton halad a nehézségek áthidalásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #14
    mi lehetett ott, amikor ez kitört???!

    ehh, de béna vagyok
  • rolika #13
    mi lehet ott, amikor ez kitört???!
  • Herds #9
    Innen lehetne am nagyon esni :) vajon hany percig esnenk mire leernenk? :)
  • zippofcy #8
    Bazz ki kukkolta a seggem ???
  • Punker #7
    poén lenne egy ilyet megmászni, kár hogy tériszonyom van :(
  • Darth Sith #5
    lényeg, kurva nagy. 22km magas... az jó sok. :)
  • _Vegeta_ #1
    Jol nez ki, a kapcsolodo linket nezzetek meg, nagyon szep kepek vannak. :)